Du åpner en flaske bobler, heller opp et glass, tar et forventningsfullt sniff. En slurk. KRISE! Du synes ikke vinen er særlig god! Nå starter en kamp mot klokken. Hva gjør du? Hva med en Champagne cocktail?
Det er ikke alle forunt å like alle viner. Det er naturlig. Hvis vi alle hadde synes at alt vi smakte av vin var supert, hadde vi jo bare trengt en håndfull vin i stedet for de mange titalls tusen som er tilgjengelig verden over.
Har du lyst å bli bedre på vin? Heine Johansen har satt sammen e-boken “Vin på ville veier”. Den er en strålende introduksjon til vinens verden. Og best av alt: den oppdateres jevnlig med ny informasjon! Du kan kjøpe den hos Sendowl ved å trykke på knappen under!
Bytt den!
Jeg smaker mye vin – og noen ganger kommer jeg selvfølgelig også ut for vin som jeg ikke liker. Noen av dem har åpenbare feil, og disse leverer jeg naturlig nok tilbake via vinmonopolets fabelaktige tilbakeleveringspolicy. Men for noen av vinene er det jo rett og slett bare slik at jeg ikke liker dem. Litt går i matlagingen, men siden matlaging med vin tenderer mot å ta litt tid, er det ikke alltid det passer. Heller jeg da bare ut vinen? Neida!
Det går nemlig an å tilsette ting til vinen for å få den til å smake bedre. Denne typen cocktailmaking har fantes helt siden romertiden, hvor man tilsatte diverse urter og krydder for at vinen skulle blir akkurat slik som den jevne imperator ville ha den.
Dash of sweetness
Innen for mixologien har vi en moderne variant av dette. Har du en spruteflaske med sukkerlake for hånden er det en smal sak å mykne opp den litt stramme rieslingsekten.
Et par klassikere på musserendefronten er Champagne Cocktail og French 75. Å lage Champagne Cocktail er en ganske likefrem prosess. I et champagneglass hiver du oppi en sukkerbit. På sukkerbiten drypper du et par dråper Angostura bitter. Over heller du champagnen. Noen sier det er helligbrøde å bruke annet enn ordentlig champagne til denne drinken – men jeg sier ‘go ahead’. Det er bare du og Jesus som ser det likevel.
French 75 ryktes å være oppkalt etter en kanonstørrelse, og skal ha blitt laget fordi en av de franske flygerne under 2. verdenskrig “got no kick from champagne” og ville ha noe sterkere. Han blandet dermed brennevin i boblene sine. Blandingen er 1 del sukker(lake), 1 del sitronjuice, 2 deler gin og 4 deler champagne. Du får et fint skum og rundere konsistens om du rister de 3 første ingrediensene sammen med isbiter i en shaker, sammen med en eggehvite, og så topper med champagne. Tradisjonelt serveres drinken i champagneglass, men jeg liker den best over is i et melkeglass – nesten som fantomet. Variasjoner gjøres ved å bytte ut spriten, og cognac er også poppis. Da blir det en French 125, som jo er en større kanon.
Et par bra frokosttips for å skjule dagtidsdrikkingen, er å blande boblene med juice.
Cruisin’ for a juicin’
1) Appelsinjuice – eller den norske variasjonen med juice på hardangerepler. Sistnevnte ligner imidlertid tilforlatelig på vin, så da er du like langt.
2) Pasjonsfruktjuice – her kan du med hell også skvise litt sitron oppi, og gjerne ha noen mynteblader. Da nærmer du deg en musserende vin-sangria, slik dei har i Portugal.
3) Fersken. Kjent fra Harrys bar som “Bellini”, åpne en boks med hermetiske fersken, legg deg i selen for å få tak i hvite, italienske. Stavmiks. Hell i glass. Bland halvt om halvt med musserende vin. Bland forsiktig med skje. Tilfør nøytral sprit hvis bakfylla er for tung. Husk solbriller!
Foto av Emily Andreeva on Unsplash