Nattverden har heller ikke under Tour de France planer om å starte ekteskapsrådgivning utover alminnelige drikketips som også fungerer til par. Den perfekte match skal vi derimot komme tilbake til.
Tourens andre etappe, er en tempoetappe og årets korteste. Her skal de råspreke syklistene komme seg så fort fra det belgiske kongelige slott til ikoniske Atomium som ble bygget i forbindelse med verdensutstillingen i 1958. De rekker nok ikke innom det som den gang var blant det aller mest avanserte innen heiser og annen teknikk, ettersom det går fort unna gjennom EU-kvartalet og Etterbeek, hippe Ixelles, fornemme ambassadestrøk i Woluwe St. Pierre og det noe mer frynsete Schaaerbeek.
Siden touren altså fortsatt tråkler seg gjennom Belgia, må det derfor bli øl – i den særegne stilen surøl. Surøl blir ofte omtalt som øl for vindrikkere, og det er kanskje balansen mellom fruktighet og syre som er nøkkelen til vinelskerens hjerte – det er et stykke fra det vi ofte tenker på som “vanlig øl”.
For den som ikke har smakt surøl før, kan det være greit med en litt expectation management. Surøl er nemlig ikke som annen øl. Tradisjonen går langt tilbake i tid – fra den gangen man ikke tilsatte gjær, filtrerte eller pasteuriserte. Man mesket kornet og lot det gjære spontant, og det er dette som gir surøl sin karakteristiske, syrlige smak, et lite sting av gjærsoppen brettanomyse – eller “brett” på folkemunne. Det lukter litt som aceton eller neglelakkfjerner og gir en noe volatil syre. Du kan ha kjent det samme i sider eller naturvin.
Denne ølbryggetradisjonen er kjent fra Lambic i Flandern i Belgia, og derav navnet. Gueuze er en blanding av ulike aldre av lambisk øl som igjen er tappet på flasker, gjerne med champagnekork. Innslaget av brett blir gjerne høyere jo eldre lambiken er.
Cantillon fra Brussel er blant de mest anerkjente bryggeriene av denne ølstilen, men ofte vanskelig å få tak i. Se også etter 3 Fonteinen som lager flott surøl, men en nydelig hyllevare er Gueuze Mariage Parfait fra Boon som du finner på de fleste pol i Norge. Prisen er 66,60 kroner, noe som ikke er så aller verst for 37,5 cl av importert prima kvalitet. Faktisk er det ikke stort mer enn jeg betalte for ølet da jeg selv bodde i Belgia. I motsetning til de standard belgiske ølene som gjerne koster 2 euro i supermarkedet der og slår inn på rundt 60 kroner her hjemme, kan det nesten regnes for et kupp.
Gueuze Mariage Parfait 2015
Gueuze Mariage Parfait 2015, er altså en surøl av typen gueuze, og brygget i selveste Lambic. Den er lagret minst tre år på eikefat, og deretter tilsatt en yngre lambik for å få fart på flaskegjæringen som gir boblene i ølet. Navnet “Det perfekte ekteskap” spiller kanskje på harmonien bryggeriet ønsker å oppnå når de blander gueuzen. Det lukter fersken, sitrus og sukat, og det smaker friskt av gult eple, sitrus , hvite blomster og moden steinfrukt. Avslutningen er lett bitter.
Gueuzen er ufiltrert, så om du ikke liker sedimenter kan det være greit å oppbevare flasken stående før den skal drikkes og helle forsiktig for å unngå sedimentene i glasset.
Etter en lengre og tyngre 1. etappe, er det klart for etappe 2 er på bare 27,5 kilometer, og her går det unna. Det er nærmest så lang tid det tar å konsumere en Mariage Parfait når du deler den på to, og både løpet og ølen altså betraktelig kortere enn varigheten på et gjennomsnittlig ekteskap.