Det begynner å bli en del år siden jeg tenkte at jeg godt kunne traske gjennom livet uten å drikke et eneste glass sør-afrikansk vin til. Det snudde momentant med mitt første møte med Craig Hawkins viner. Så ballet det på seg med Adi Badenhorst, Craven Wines, Intellego, Blankbottle, van Loggerenberg, Hogan og Savage… plutselig ble listen så lang – og livet veldig kort. Så da jeg fikk muligheten til å smake vinene fra Fram Wines igjen med Thinus Krüger; CEO, President winemaker, grape crusher og eneste ansatte, visste jeg det eneste rette for distriktskontoret i Nattverden var å sette kursen mot Territoriet til avtalt tid.
Jeg hadde smakt noen av vinene hans før, og visste at de lå mer i retning av det klassiske enn det eksentrisk moderne Sør-Afrika, men mer mot kaldt klima og kjølig frukt enn den tunge, mørke frukten med den bitre solbrente druesmaken jeg en gang lot meg avskrekke av. Du er klar for en godbit, tenkte jeg i mitt stille sinn før jeg snek meg inn på dagens krimscene hvor Krüger møtte meg med sitt sprudlende selv, og strengt tatt så mer ut som en erfaren surfer enn den typiske CEO.
Det skulle vise seg at Krüger nok selv er mer eksentrisk enn vinene (kompliment til både mannen og vinen) og at hans digresjoner er på høyde (eller strengt tatt lengde) med vinens ettersmak. Politikk og sør-afrikansk økonomi var bare noen av temaene vi rakk å sveipe innom før vi tok fatt på vinen, og gode venner hevder at du kan være sikker på å vinne om du får Krüger på quizlaget. I Norge har han sin fulle hyre med å forklare at navnet Fram riktignok stammer fra interessen for eksotiske ekspedisjoner inkludert Nansens Fram. Navnet er det samme enten du kjøper vinen i London, Oslo eller New York.
Som mange vinmakere i Sør-Afrika, kjøper President winemaker Krüger druene fra gode druedyrkere i flere områder i noenlunde rimelig avstand fra Cape Town. På Vinmonopolet kan du i dag få tak i fire av hans viner, men selv stilte han med en bonus track som forhåpentligvis også blir tilgjengelig etterhvert.
Fem fra Fram
Oransje. Krüger ville ikke nødvendigvis kategorisere den som oransje selv, men så er han ingen puritaner heller. Den filtrerte stilen og en liten dose SO2 gjør vinen mer elegant enn ruskete. En skikkelig oransjevin skal for mange være litt grumsete og rar, men er man ikke så puritansk er det ingen grunn til å la noe være uprøvd. La oss kalle det jåleoransje.
Laget på grenache gris med 8-10 dagers skallkontakt er fargen vakker, klar og lett orange. Intens duft av sitrus og appelsinblomst. Rik og konsentrert frukt, honning og krydder. Om prisen ender på 190 kroner som jeg noterte meg, bør dette bli en hit blant den økende tilhengerskaren av oransjeviner. Drikk som den er, eller til en av høstens kantarellmiddager (bedre sent enn aldri. Du har vel tørket noe av all den soppen du plukket?).
Fram Chardonnay 2018. Intens og frisk samtidig. Eksotisk moden frukt, men fint balansert av syre. Melk og honning. Særdeles hyggelig priset til kvaliteten; 175 blanke kroner.
Fram Dry White. Blend fra vinmarken Skurfberg fra ulike årganger med hovedvekt av palomino (du vet den druen som brukes i sherry), chenel og diverse rarieteter uten kjent opphav slik det ofte var i gamle vinmarker. Her er jordsmonnet sandholdig og en del av vinstokkene er til og med upodede. Vinmarken fant Krüger på ekte ekspedisjonsvis, litt øde og forlatt av dem som ikke tar seg bryet med arbeidet i litt mer utfordrende terreng. Palominodrevet gir den assosiasjoner til sherry, men er noe mer fruktpreget og frisk i stilen. Melon, honning, og en lett mandelbitterhet. Fin rund munnfølelse med god avslutning. Kompleks og stilig vin til rett under 200-lappen.
Fram Shiraz 2017. Shiraz gjør seg selvsagt godt i grillsesongen, men mørke høstkvelder ber liksom om noe med litt mer bitt i glasset. Druene er fra to vinmarker med jordsmonn av granitt et par timers kjøring nord for Cape Town og vinen er delvis lagret på gamle fat. En god del primærfrukt gir en fin saftig vin. Mørke spisemodne bær med preg av kaldt klima og den karakteristiske svarte pepperen. 193,50 kroner.
Fram Pinotage 2016. Det er kanskje ikke alle som i utgangspunktet hopper i taket av begeistring over druen som er en krysning av pinot noir og cinsaut, men dette er saker. Fin balanse mellom mørk, men kjølig frukt og friskhet. Fin fylde, og litt søtaktige krydder. Silkemyke tanniner og en fin lang avslutning. Til 263 kroner må denne kvaliteten nesten kunne kalles et varp. Supernam. P.S. For den som er opptatt av detaljer, er det faktisk 10 % cinsaut i vinen.