Før var det flaut å skrive om rosé – og selvsagt enda verre å drikke det. Ikke bare i Nattverdens redaksjon, men kanskje der spesielt. Umerkelig har dette endret seg over tid, og Nattverden skriver ikke lengre om rosévin utelukkende for å tiltrekke seg kvinnelige lesere. Rosévin er mer enn listepop. Det kan være både hipt og funky, seriøs og digg juice. Den kan være beskjeden på smak, utagerende, fruktig, mineralsk, floral, stikkende, fløyelsmyk, interessant eller bare akkurat som på rivieraen. Uansett hvilken stil du liker – livet er for kort til å unngå rosé. Her er noen nye, noen gamle, noen freske, noen straighte som du kan få tak i på Vinmonopolet.
Fra arkivet kan du lese om rosévin fra hele verden, rosévin fra utenfor allfarvei, Vi skrev også om en hel del roséviner i 2021. Noen av disse er aktuelle fremdeles, men prisene har det nok skjedd noe med. Vi har hyllet rosévinen og vi har hypet hypen som også var min eks-svigerfars favoritt i 2011. Vi har drukket rosé fra aluminium og fra boks.
Rosato di Ampeleia 2021 (Italia)
Rosato di Ampeleia er laget av carignano og grenache fra Toscana. Ampeleia er et prosjekt startet blant annet av Elisabetta Foradori. Druene er håndhøstet og spontangjæret. Deretter seks måneder modning på betong, og tappet uten filtrering. Biodynamisk sertifisert. Resultatet er en juicy lakserød, lett uklar rosé som smaker av ferske jordbær, rips og urter. Akkurat stilen jeg liker aller best for rosé! For referatet ville min godt voksne hyttenabo ha med at dette passer vel så godt for godt voksne kvinner som for unge hipstere. Og alt i mellom! Haken er nok at dette er fra tilleggsutvalget, men du rekker å bestille til sommerferien.
Thymiopoulos rosé de Xinamavro 2021 (Hellas)
Lakserosa- mer mot oransje enn rosa. Jeg kaller denne natur. Natur rosé er ikke en offisielt godkjent kategori, men jeg er sikker på du forstår hva jeg mener. De er ofte dypere i fargen, mer eller mindre uklare, juicy i konsistensen og har smak av tett frukt og noen villere nyanser fra spontanfermentering.
Denne dufter av roseblader og smaker av saftige markjordbær og friske rips. Mer fruktkjøtt enn i provencerose- om jeg skal prøve meg på en forklaring. Og mandig nok til at kjæresten tar et glass til. Nydelig til sommermat, men har ingen problem med å spille førstefiolin. Hellas leverer svært god kvalitet til 210 kroner.
Andi Weigand Rosé 2022 (Tyskland)
Vilt vakker lys rød, ugjennomsiktig . Pinot Noir 40% , Domina 30% , Dornfelder 30%, de to sistnevnte tyske krysninger som har beskjeden utbredelse utover Tyskland. Litt funky duft, eller forsiktig utover noe rødfrukt. Bringebærsaft ispedd rips, men så langt unna husholdningssaft det er mulig å komme. Til tross for et uryddig utseende, er denne ville, saftige, bærdrevne juicen klokkeren og veldig innbydende for den som liker rosévin med litt mer substans. Naturvinspreg kan man også kalle det. Meget lettdrikkelig – høy glugg-gluggfaktorr- matvennlig vin til sommerens mat.
Conterno Nervi Rosato 2022 (Italia)
Produsenten er alt, sa min første vinlærer. Gjentatte ganger. Så har du ikke notert deg Conterno før, så er det på tide, også for rosévin – og selv om den koster, kan mange unne seg denne en gang i løpet av sommeren. Lakserosa – nyperose, røde bær – lett anslag av jordbær bringebær. Kraft og konsentrasjon, friskhet og fylde. Nebbiolo kan også gjøre seg i rosé – powerrosé. Denne er et must. 320 kroner.
Selezione di Luca Roagna Piemonte Rosato 2022 (Italia)
En til fra Piemonte. Nå over til barberadruen for en gangs skyld med moderat alkohol. La deg ikke lure av den nesten klare, lett rubinfargede rødfargen som oser av sødme. Barbera gir farge i lassevis selv med bare seks timers skallkontakt, og i år har Roagna lagt seg til mindre sødmefullt frukt enn tidligere. Nå er den knusktørr, men fremdeles full av rød frukt, saftighet og lett struktur. 190 kroner gjør den i tillegg til et godt kjøp.
Triennes rosé 2022 (Frankrike)
Sånn skulle jeg ønske all klassisk rosé smakte. En kraftsalve an en provencevin- eller mer regelryttersk, Appellation Méditerranée.Nydelig duft av roseblader, salvie og frukt. God fruktkonsentrasjon, men elegant i fremtoningen. Sitrus, aprikos og jordbær. Pen lengde. Meget god rosé i klassisk stil til lett sommermat. Eller helt for seg selv. Dette er det jeg vil ha når jeg bestiller “et glass rosé” på restaurant. Kanskje ikke rart når produsenten har eiere assosiert med både Dujac og DRC? 190 kroner. Kupp.
Domaine de Sulauze Pomponette Rosé 2021 (Frankrike)
Pomponette pleier å være en slager, men allerede nå er det utsolgt de fleste steder. Min viste seg å være fjorårets årgang (2021), men jeg ville likevel ikke vært redd for å prøve 2022 som er på markedet nå, for dette er så godt at jeg synes litt synd på dem som bruker energi på å mislike rosé. Midt mellom klassisk Provence og natur – der jordbærfrukt møter urter og stein på mest behagelige vis. Verdt å komme tilbake til. 213 kroner.
Apla rosé OENOPS 2021(Hellas)
Nydelig farge, og litt strengere i stilen, litt grønnere, litt mer vegetal og blomstrete. En hit blant dem som liker nettopp floral og lett vegetal stil. Et svært godt valg til grønnsaksbaserte retter enten de er kalde eller varme eller skalldyr. Det både dufter og smaker av sitrus, aprikos og urter, og vinen har fin friskhet. 200 kroner.
Muga Rosado 2022 (Spania)
Vi skal til Spania, og Muga, en klassisk produsent fra Rioja. Lys lakserosa farge og frisk duft av aprikos, jordbær og appelsinblomst. I munnen er den fyldig, frisk og smaker av deilig nyknust jordbær, moden sitrus og med lett touch av urter avslutningsvis. Seriøs og virkelig god rosé i klassisk stil – og prisen sniker seg rett inn under 200-lappen.
Della Seta Rosato di Toscana 2022 (Italia)
Anerkjent toscansk produsent skuffer ikke når de blander merlot og sangiovese til rosé. Lakserosa med behagelig duft av urter. Middels fyldig munnfølelse med smak av jordbær og moden sitrus. Klassisk rosestil med god fruktkonsentrasjon. Særdeles godt kjøp og økologisk sertifisert. 180 kroner.
Diwald Zweigelt Rosé 2022 (Østerrike)
Østerisk zweigelt med innslag av pinot noir. Frukten er håndplukket og druene spontanfermentert. Laget på den såkalte saignée-metoden som vil si at fargen delvis kommer fra innblandet rødvin. Saftig rødfrukt fra kirsebær, jordbær og en pepperaktig avslutning. Godt gjennomført økologisk rosé til 185 kroner.
Nik Weis St. Urbans-Hof Urban Pinot Noir Rosé 2022 (Tyskland)
Tyskerne er kanskje ikke mest kjente for å være korte og konsise, men ikke sku hunden på hårene. Denne deilige saken er i alle fall presis og langt mer minimalistisk enn navnet skulle tilsi. Det er noe rart med pinot noir når det gjøres rosé, og druematerialet er tilstrekkelig godt. 220 kroner.
Domaine Tariquet Contradiction Marselan Rosé 2022
Tariquet fortsetter å lage deilige viner, om enn stilen forandrer seg noe fra år til år. Klar, lys rosa og med både duft og lett smak av sødmefulle bringebær, melon og hvite blomster. En lett og frisk rosé i klassisk sør-fransk stil. 170 kroner.
Perlende
Brand Pet Nat Rosé (Tyskland)
Unge femtegenerasjonere har lagt om tradisjonell drift til natur for nesten ti år siden. De velger seg pinot noir for en rosé i perlende stil. Saftig rødfrukt i typisk kjølig pinotstil. Elegant rød frukt møter sommerblomster. Saftig og delikat. Myke bobler som varer. Pét nat med substans. Dette er nydelig.
Il Farneto Frisant Rosato 2021
Dyp rød, ufiltrert, men så frisk på smak. Potpurri av rødfrukt, men knusktørt. Biodynamiske lambruscodruer. 190 kroner.
Hardangergutane Fjellskrent (Norge)
Vi sniker et norsk alternativ inn. Norsk sider har kommet et godt stykke lengre fra oppveksten i halvlugubre kår med omsetning i gråmarkedet. Vestlendinger sier ofte at du må passe deg for sideren fordi den sitter sånn i beinet. Tvert i mot – sider er ofte alkoholsvakt, og dermed et friskt alternativ på varme sommerdager. Dette er halvtørt, smaker av modent, friskt eple, men vinøst i stilen og ikke overtydelig preg av røde tilsatte solbær. Passer til sommermat som salat og definitivt som en aperitiff.
Mer rosé, takk!
Dessverre ikke med i denne testen – Lopez de heredia, Domaine Tempier, Gut Oggau og Eric Pfifferling. For å nevne noen. Strengt tatt burde Tavel-appellasjonen – den eneste appellasjonen utelukkende for rosévin – så klart være med. Men det finnes alltid muligheter for Nattverden. Du skal ikke se bort fra at det kommer nye roséanbefalinger.