Elsket og hatet- årets roséviner er her

Det er ingen tvil om at rosévin er elsket av mange. i 2020 solgte vinmonopolet 4,75 mill. liter rosevin, en økning på hele 72 % sammenlignet med 2019 mens salget av svakvin totalt sett økte med 42 %. Og det er i sommermånedene fra mai hoveddelen av salget finner sted. Vinen er ofte lett og frisk, passer til lette sommerretter, fisk og grønnsaker. Av noen oppfattes den nesten som provoserende enkel. Men kanskje er rosévinen bedre enn sitt rykte?

Hva er rosévin?

Rosévin inkluderer nesten all rosa vin fra de lyseste nyansene med bare hint av rosa – til det som nærmer seg ordinær rødvin. Den produseres ofte ved at druene får hvile sammen med skallene en viss tid etter pressing for å ta til seg fargen fra skallene. Det kan ta noen få timer til flere dager. Med andre ord er rosé ofte produsert med i alle fall en andel blå druer. Derimot er det ikke mange appellasjoner som tillater å blande hvit vin med rød vin for å oppnå rosa farge, men rosa champagne er kanskje det mest berømte unntaket fra den berømte regelen.

Rosé produseres nesten alle steder det produseres vin. Her er noen som nå er tilgjengelige på Vinmonopolet.

Between five bells pet nat…

Rosé fra (nesten) hele verden

Musserende

Bollamatta fra Bibi Graetz*, Toscana, Italia. Flott, klar svak lakserosa. Duft av markjordbær og hvite blomster. Leskende smak av sitrus og bringebær, ispedd hvite blomster. Lett syrestreng og et godt kjøp for ukompliserte, økologiske bobler i maimåneden. Brusende sangiovese til 195 kroner.

Between Five Bells Pét-Nat 2020*, Sør-Australia. Fargen er aprikosrosa og lett blakket som seg hør og bør for en ekte pet nat. Det er ingenting rufsete med duften derimot; eksotisk frukt og hvite blomster dominerer. Frisk smak av modent eple, grapefrukt, fersken og nektarin som gir hint om varmere breddegrader. Behagelige, myke bobler og fin frisk avslutning. Vinen er pinot noir- og chardonnaydominert, men har også innslag av pinot gris, viognier og moscato giallo hvorav det trolig er de sistnevnte som står for det lett parfymerte sløret. Tett opptil 300 kroner.

Hiruzta txakolini rosato
Stille rosé

Apla Rosé 2020 fra Oenops*, Makedonia Hellas. Oenops har på kort tid slått seg opp som kvalitetsprodusent fra Hellas i Norge. Nattverden har tidligere skrevet om den hvite Rawditis her. Roséen er i en litt annen stil, men nydelig lys lakserosa og har duft av jordbær, sitrus og blomster. Det smaker friskt av røde bær. Frisk smak av røde bær, saftig, men floral og med god syrestreng. Godt kjøp til 189 kroner.

Nervi Rosato 2020, Piemonte Italia. Ofte vanskelig å få tak i, og grunnen til at artikkelen har tatt litt tid. Nebbiolo blir av en del oppfattet som en av de få druene man kan lage seriøs rosévin av, og Nervi Conternos rosato er et godt uttrykk for hvor godt rosé på nebbiolo kan bli uten av det koster skjorta. Flott lakserosa med duft av rose, fersken og fennikel. Smaker intenst av sitrus, fersken og markjordbær. Lett saltaktig avslutning. Flott konsentrasjon, og en rosé det er verdt å komme tilbake til. 200 kroner.

Roagna Piemonte Rosato 2020*, Piemonte Italia. Dette er Roagnas første rosévin, og den er laget på barbera. Gnistrende, klar og lyserød og dufter sommerlig av røde bær. Litt sukkertøyaktig fruktbilde med saftige, modne røde jordbær og moreller med lett innslag av sitrus. Vinen er lettdrikkelig, og passer godt for dem som vil ha noe mer litt mer frukt enn en klassisk rosé fra Provence. 175 kroner.

Planeta rosé 2020*, Sicilia, Italia. Blek lakserosa med duft av sitrus, roser og knuste bringebær. Frisk smak av sitrus, fersken og stikkelsbær. Planeta er en anerkjent produsent fra Sicilia kanskje mer kjent for sine røde viner. Vinen er laget på økologiske druer, men ikke sertifisert. Laget på syrah og nero d’avola. En god sommervin til 170 kroner.

Soalheiro Mineral Rosé 2020*, Vinho Verde, Portugal. Druene er alvarinho og pinot noir. Fargen lys og delikat lakserosa. Det dufter av sitrus, blomster, honning og rød bærfrukt. Smak av moden aprikos, sitrus og hint av bringebær. Fin friskhet og litt saltaktig avslutning. Det er ikke for ingenting Soalheiro blir ansett som en av områdets beste produsenter. 175 kroner er en meget god pris.

Hiruzta Txakolina Rosé 2019, Baskerland, Spania. Vinen er laget på de noe mindre kjente Hondarrabi Beltza og Hondarribi Zuri, og er et friskt pust hva gjelder roséviner. Flott gnistrende lakserosa med duft av røde bær, sitrus og appelsinblomst. Prikker lett på tunga og har frisk smak av sitrus med snev av jordbær. En mineralsk, nesten saltaktig avslutning. Jordbærtonene tar mer over når vinen får litt luft. Dette er nok en overligger fra i fjor, så det er mulig det kommer en årgangsendring her. Prisen er det ikke noe å si på: 186 kroner.

Bollamatta fra Bibi Graetz

Nittnaus Zorra Rosé 2020* Syrlig og lett volatil i frukten. Bringebær og jordbær, noe med korianderblomst Intens i anslaget. En sjarmør med nok trøkk til å bære lett grillmat som tunfisk og kylling med salat. Vinen er laget på Zweigelt og koster tett opp mot 200 kroner.

Vacheron rosé 2020*, Sancerre, Frankrike Litt på den alkoholsterke siden, men 2020-versjonen fra den biodynamiske produsenten lar likevel kvaliteten skinne gjennom med en rosé på pinot noir i klar, lakserosa farge, med innbydende duft av nype, jordbær og urter. God fruktkonsentrasjon og detaljrik med nyanser av rødfrukt og sitrus, stein og nyperose. Et flott uttrykk av rosé fra Sancerre om noe litt atypisk årgang. 330 kroner.

Triennes Rosé 2020*, Méditerranée, Frankrike. Domaine de Triennes ble grunnlagt i 1989 av to burgundere, Jacques Seysses, grunnlegger av Domaine Dujac, og Aubert de Villaine, sammen med sin parisiske venn, Michel Macaux. De var overbevist om at potensialet for gode viner i Provence var enormt. Det har de vel også siden bevist med sine flotte og prisgunstige viner. Roséen er klar og lys ferskenfarget. Den dufter intenst av roseblader og jordbær, og smaken tar i stor grad opp det samme som snabelen gjør. En virkelig flott vin til 179 kroner.

Pomponette 2020*, Domaine de Sulauze , Provence, Frankrike. Laget på druene grenache, cinsaut, syrah, mourvedre og vermentino. Flott lys lakseros og klar på farge. Duft av sitrus, blomster og svakt innslag av jordbær. Fin friskhet og et svært godt kjøp for provencevin til 182 kroner.

Apla Rosé fra Oenops

Whispering Angel 2019*, Provence, Frankrike. En klassisk provence rosé helt til slutt. Produsenten har nærmest kultstatus i USA, og få andre tilbyr roséviner i prisklassene Chateau d’Esclans opererer med. Whispering Angel er blek lakserosa med nyanser av fersken og rose på duft. Smaker av sitrus, med markjordbær og en lett urteaktig avslutning. Typeriktig vin som egner seg like godt på terrassen som til et lett sommermåltid. 260 kroner.

Studio by Miraval 2020* , Provence, Frankrike. Miraval lager solide roséviner i klassisk Provencestil. I år har også Studio kommet og leveres på formatet bag-in-box. Svak rosa farge og frisk smak av jordbær og hint av roseblad. Den koster 548 kroner for 3 liter, og mange vil like denne når det blir varmere i været. Godt valg til friske sommersalater, men også et godt valg som årets terrassevin. Miraval er for øvrig økologisk sertifisert, og på eiendommen har det i mange år vært et platestudio hvor blant annet Pink Floyd, The Cure, Muse, AC/DC, Wham, Sting, Cranberries, Rammstein og Chris Rea alle har spilt inn musikk.

Soalheiro rosé

Til slutt: Nattverdens kisteliste for rosé

Det er en godt gjemt hemmelighet at Nattverden-redaksjonen faktisk drikker rosé. Vi har vært litt slappe med smaksnotatene herfra, men så er dette til gjengjeld til dels sjeldne viner. Selv om vi ikke har smakt alle nylig, skal du ikke se bort fra at du kan se oss supende på en av disse når uteserveringene igjen åpner opp for slikt og vi tør å gå ut igjen. Vi er ikke så nøye på årganger med de fleste av disse – generelt er de så gode at det generelt er trygge havner i havet av rosévin.

Vi foreslår derfor at du også forsøker disse om du får tak i dem, og det kan nok hende vi kommer tilbake til dem neste gang vi er heldige.

Vina Tondonia Rosado, Rioja, Spania

Thyminiopoulus Rosé 2007, Makedonia, Hellas

Terroir Al Limit Roc d’Aubaga Vinum Verum , Priorat, Spania

Gut Oggau Winifred, Østerrike

Tschida rosé, Østerrike

Poe rosé, Portugal

Eric Pfifferling, Tavel, Frankrike

Keller, Mosel, Tyskland

Mosse, Moussamoussettes (perlende), Loire, Frankrike

Til slutt må det være lov å driste seg til å anta at Billy Joel må være en av de mest berømte rosévinselskerne. Her er hans “Scenes from an Italian restaurant” fra 1977.

*Vinene merke med stjerne er stilt til disposisjon fra de ulike importørene ved vareprøve eller smaking.

2 tankar på “Elsket og hatet- årets roséviner er her

Leave a Reply