Hvor lenge bør vinen luftes? Det er et av de vanligste spørsmålene på forskjellige diskusjonsfora for vin. Vi gir deg svaret på når du bør lufte vinen, og når du bør la være.
Alkohol og volatilitet
Når du lufter en vin er det flere ting som skjer. Det starter en fordunsting av flyktige stoffer. I løpet av kort tid (tenk ½ – 1 time) vil de skarpeste alkoholnotene i viner med høy (14+%) alkohol være borte. Så lenge konsentrasjonen ikke er for stor, kan også duften av neglelakkfjerner eller eddik forsvinne med luft. Du kan lese mer om volatilitet i artikkelen her.
Har du lyst å bli bedre på vin? Heine Johansen har satt sammen e-boken “Vin på ville veier”. Den er en strålende introduksjon til vinens verden. Og best av alt: den oppdateres jevnlig med ny informasjon! Du kan kjøpe den hos Sendowl for 150,- ved å trykke på bildet over!
Reduktive aromaer
Svoveldioksid har vært brukt siden romertiden for å stabilisere og konservere viner. Stoffet kan også avgi dufter av alt fra råtne egg, brent fyrstikk, kokt kål eller badeball. Disse aromaene kalles reduktive aromaer. De vil reduseres og i de fleste tilfeller forsvinne med luft. Aromaene kan oppstå på grunn av tilsatt svovel. Samtidig kan de oppstå som et resultat av for lite tilgang til oksygen i bestemte stadier av gjæringen. Dette gjør at det oppstår svovelforbindelser. Det er nivåene av fri svovel som bestemmer om duftene oppstår. Mange av disse aromaene har en større tendens til å oppstå i viner hvor lite svovel har blitt tilsatt vinene. Duften av badeball fra en nyåpnet rieslingflaske kan være et eksempel her. Kanskje også duften av “rural bensinstasjon” som Håvard beskriver i denne aktuelle artikkelen om vin til asparges.
Oksygen – både fiende og venn
I det vinen kommer i kontakt med luft starter oksideringsprosessen. Oksidering er en kjemisk reaksjon mellom bestemte molekyler og oksygenet i luften. Det er det som gjør at et eple går fra hvitt til brunt når man kutter i det, og at jern ruster. I vinen er det i hovedsak fenolene som oksiderer og gjør at vinen forandrer både duft og farge. Fenoler er naturlige aromatiske forbindelser som finnes i stort monn i frukt og grønnsaker. Når vinen «åpner seg» og begynner å avgi mer aroma, er det på grunn av denne kjemiske prosessen. Oksidasjonsprosessen bidrar til å utvikle frukt- og nøtteaktige aromaer som er positive for vinen, men vil med tiden også gjøre at den mister sin smak, aroma og farge. Endringen av smak som følger av lagring av vin, er på grunn av oksidasjon. Spørsmålet “bør vinen luftes” har med andre ord alt å gjøre med oksygen. Trykk på bildet under for å lese om hvordan en eldre vin kan utvikle seg i kontakt med oksygen.
Hvordan lufter man vin?
Dette er egentlig et spørsmål om hvor fort du vil at prosessen skal gå. Viner som er ment for et langt liv har mange konserverende komponenter i seg. De trenger mer eksponering for oksygen for å endre duftene sine enn viner som er ment for å drikkes yngre. Du må smake på vinen for å finne ut av dette. Smaker vinen stramt og lukket, kan den ha godt av å helles i en beholder med vid kontaktflate mot luft – eller få en kjapp omgang i en blender. Dufter den av overmoden frukt, har toner av buljong eller valnøtter bør den helles rett fra flasken. Generelt oksiderer hvite viner fortere enn røde viner, og spesielt musserende bør ha lav kontaktflate mot luft for å beholde boblene.
Når bør vinen luftes?
Som et generelt tips, er det lurt å smake på vinen underveis. Spesielt viner i slutten av sitt livsløp og naturviner kan ha en positiv utvikling ved at korken åpnes en liten stund før servering, men kan lett kollapse om den kommer i en vid karaffel. For yngre viner som er ment for et langt livsløp, kan den vide karaffelen måtte benyttes i lang tid før vinen blir interessant. Med unntak av de aller eldste vinene er det lurt å åpne og teste flasken tidlig den samme dagen den skal serveres. På den måten kan du vurdere hvordan du vil lufte vinen – og du har du tid til å bytte den, enten på polet eller i kjelleren, om noe skulle være galt.
Ung vin som er ment for å drikkes ung
Unge viner vil i sin helhet neppe tape noe på å luftes. Også mange enkle viner vil påvirkes positivt fordi de reduktive aromaene vil dempes og forsvinne. For enklere viner er det ingen grunn til å lufte vinen i mer enn en times tid. Oftest bør heller ikke kontaktflaten for luft være for vid. Bruk en karaffel som ikke er for vid eller en vanlig saftmugge.
Viner i begynnelsen av sitt lagringspotensial
Disse vinene trenger ofte mye luft for å vise seg fra sin beste side. Spesielt unge viner fra de klassiske vinområdene, enten det er Bordeaux, Barolo, Brunello di Montalcino eller andre vil uten unntak ha godt av vide karafler hvor eksponeringen for oksygen er stor, og kan gjerne luftes i flere timer. Ha to timer lufting før servering som en tommelregel, og lenger for viner av høy kvalitet. Merk også at effekten av lufting her kan bremses ved å helle vinen forsiktig tilbake i flasken, såkalt dobbeldekantering.
Gammel vin
Det er aller mest i slutten av sitt liv at en vin ikke har godt av for mye luft. Når skjøre gamle viner utsettes for mye luft, kan det føre til at vinen kollapser og blir fullstendig oksidert. Vi sier at vinen «dør», og mister de kvalitetene som gjør den interessant. Samtidig kan noen gamle viner, ved nennsom og forsiktig lufting våkne til etter at vinen rett fra flasken, umiddelbart virket død. Denne effekten kan også forekomme i noen naturviner.
Sluttnote
Helt til slutt er det greit å vite at effekten av lufting vil være forskjellig fra flaske til flaske og fra vin til vin. Å lufte vinen er en nokså unøyaktig øvelse, og det finnes ingen fasitsvar på hvor lenge vinen bør luftes. Flaskene kan være tappet fra forskjellige fat, eller kan ha vært lagret på under forskjellige forhold, selv der både vin og årgang er lik. Svaret avhenger jo også av hvordan du selv foretrekker vinen. Det finnes også stor glede i å følge hvordan vinen forandrer seg i kontakt med luft. Skulle du likevel ville ha en slags liste over hvor lenge du bør lufte vinen din, kan du lese denne artikkelen fra winefolly.
Vil du lese flere artikler som dette? Følg oss på Facebook, da vel!
3 tankar på “Bør vinen luftes?”