Tour de France – 8. etappe – Moulin-á-Vent

Tour de France er ikke noe gamlehjem. Forrige etappe var kanskje lang, men denne er både lang og bratt(ere).

Hadde gutta (ja, for det er jo det de er) hatt litt bedre tid på sin åttende etappe, kunne de strengt tatt drukket seg gjennom litt av hvert av godsaker der de sykler sine 200 kilometer i ruten som begynner ved sydspissen av Burgund, i Macon, og strekker seg gjennom noen av de hyggeligste cruene i Beaujolais, og videre nedover Rhône. De som ikke faller av lasset, ender forhåpentligvis opp i Saint-Etienne. Nattverden, faller av allerede i landsbyen Romanèche-Thorins i cruet Moulin-à-Vent.

Château du Moulin-à-Vent

Vi er altså i Beaujolais som kanskje fortsatt er mest kjent for sine fruktige og gjerne ferske viner, men det er kvalitetsvinene fra de ti cruene som stadig oftere imponerer. Disse vinene er av langt bedre kvalitet enn Beaujolais Nouveauen som skylte over Europa som en bølge på 80-tallet til glede for lommeboken mer enn for ganen.

Heldigvis er flere og flere produsenter fra cruene som er representert i Norge. De ti cruene tar navnet sitt etter landsbyer i området, men Moulin-á-Vent tar strengt tatt navnet sitt fra møllen som ligger i åssiden til landsbyen Romanèche-Thorins. Moulin-à-Vent ligger midt mellom cruene Chénas og Fleurie, og vinene fra dette området forveksles i blant med rød burgund for sin pinot noirske karakter. Men som i Beaujolais ellers, er det druen gamay det er snakk om. Årsaken til sammenligningen er trolig at mange produsenter i dette området har valgt en mer burgundsk måte å produsere vin på, blant annet ved å ikke basere seg på karbonisk maserasjon og i tillegg i større grad bruke fatlagring.

Møllen i Romanèche-Thorins

Selv var jeg så heldig å få besøke Chateau du Moulin-à-Vent noen år tilbake, og de klassiske vinene herfra er et meget godt eksempel på klassisk Moulin-à-Vent. Dessverre er vinene ikke tilgjengelige på Vinmonopolet i dag, men det er lov å håpe de kommer tilbake. I mellomtiden finnes det både moderne og tradisjonelle produsenter å forsøke seg på om man romsterer litt rundt i bestillingsutvalget. Stort sett til en rimelig pris sett opp mot kvaliteten.

Château du Moulin-à-Vent Les Grand Savarins 2014, magnum

Les Grands Savarins er en enkeltmarksvin og en av toppvinene fra eiendommen til Chateau du Moulin-à-Vent. Det er brukt tradisjonell vinifikasjon med fatlagring etter innhøsting av druene i 2014.

2014 var et år i Beaujolais hvor vekstsesongen for druene ble lang, og sørget for optimal modning og smaksutvikling i druene, samtidig som de opprettholdt sin friskhet. Kommer man over kvalitetsvin fra dette året kan det derfor være verdt å kjøpe inn litt.

Vinen har en type rubinrød og klokkeklar farge som man alltid blir litt glad av å se. Den har en kompleks duft av rødfrukt, søte krydre og blomster og et lett jordlig preg.

Når den skyller gjennom munnen, kommer rødfrukten tydeligere frem. Jordbær, bringebær og lubne kirsebær får følge av lett vaniljetonene. Uttrykket er modent med karakter av våt skogbunn. Dette er sømløst. Vinen er silkemyk med en relativt lang finish, og det er lett å forstå at noen kan få få assosiasjoner til god burgund.

Dette minner meg om hvor stort spenn det er i uttrykket på viner fra Beaujolais fra de tidsmessig riktige fruktbombene til slike klassikere.

Jeg må kanskje invitere noen over for å se hele etappen om magnumflasken skal få fart på seg.

Leave a Reply