Luke 20: Årets nyttårsviner

Hvis du skal ha de virkelig gode Champagnene til nyttårsaften begynner det å haste. Bestiller du i dag, får du vel kanskje vinene dine levert før nyttårsaften. Om ikke er du prisgitt et stadig smalere utvalg på polet etter hvert som den vante utsolgtsituasjonen blir mer og mer prekær

Selv om du gjerne har lyst å overbevise deg selv om noe annet, er det Champagne som gjelder på nyttårsaften – ikke Cremant eller Cava eller – gudforby – Prosecco. I Champagnehyllen har det kommet noen svært rimelige og helt greie valg det siste året. Jan Tore omtaler ett av dem her.

Jeg har sikret meg med en flaske Coutelas Cuvée 1809, som til 590,- kroner er et røverkjøp. Vinen har masser av dybde og kompleksitet og har godt av luft for å vise seg best mulig. Jeg kjøpte imidlertid den siste flasken som var tilgjengelig på Valken. Sannsynligheten er nok stor for at det ryker med en flaske Taittinger Prelude. Som sikringskost til litt ut på kvelden når smaksløkene har fått litt juling, har jeg en flaske Jean Paul Brun Cremant de Bourgogne. Sistnevnte finnes det i skrivende stund en del flasker av på de ganske pol – og er det beste cremantkjøpet i basis.

Nevnte Coutelas lager også Cuvée Louis Victor Fût de Chéne til sympatiske 355,- Ellers ble jeg positivt overrasket over den helt generisk utseende Champagne De Moncel da jeg hadde den med på en smaking jeg gjorde i Hardanger nylig. Gjenkjennelig Champagnestil med epler og rike brødbaksttoner – men uten den store kompleksiteten. Det kan man vel heller ikke forvente til 235,- Et siste tips på Champagnesiden kan være Diebolt-Vallois Brut Prestige til 403,- som også er svært godt.

Til det avsluttende kapittel om kvelden: sjanglefylla – er det åpning for litt enklere bobler. I tillegg til nevnte Cremant er også Equilibri Natural Cava Funambul en vinner. Bare ikke kjøp Prosecco. Det er faktisk ikke særlig godt.

Til slutt en oppfordring: gå på polet når det åpner i morgen. Faren er stor, spesielt om du er henvist til et lite pol, for at du blir sittende igjen med en flaske ikke så veldig spennende Moet et Chandon ICE på nyttårsaften. Og det vil du jo ikke.

Ein tanke på “Luke 20: Årets nyttårsviner

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *