Australiakart

Drikk deg til god samvittighet

Sjelden har det vært mer fornøyelig å vise internasjonal solidaritet.

«Who needs wine when you have Aquavit». Det sier tidligere venstreleder Trine Skei Grande på filmsnutten på twitter. Hun er med i ledergruppen i den interparlamentariske alliansen om Kina (IPAC). Filmen er en humørfylt protest mot at Kina for tiden utøver et voldsomt press mot Australia. De har blant annet innført en voldsom straffetoll på opp til 212 prosent på australsk vin.

Det felles utropet fra alliansen er at selv om det lages gode drikkevarer i alle landene i alliansen, er nå tiden for å kjøpe australsk vin.

– Vi kjenner jo til det i Norge, hvordan det er å bli trakassert av et stort land på denne måten, sier Grande til Aftenposten.

Norge opplevde den samme typen straffereaksjon etter at aktivisten Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris i 2010.

Rivende utvikling

I Nattverden kan vi jo ikke være dårligere enn at vi legger til rette for at du skal kunne vise internasjonal solidaritet med Australia i denne vanskelige tiden. I løpet av de siste få årene har vært en rivende utvikling i hva som er tilgjengelig av australske viner. De søtlige, alkoholrike og voldsomme vinene vi kjenner fra landet down under har måtte vike plassen for langt mer elegante og friske stiler. Det har også kommet mange viner som nærmer seg naturvinsegmentet på australsk manér.

Det finnes 350 viner fra Australia på vinmonopolet. En del av dem er svært kommersielle. Mange kjenner for eksempel til vinen Yellow Tail. Gjør du ikke det, har jeg et godt knippe viner du bør bli kjent med før.

Punkere

Vinmakeren bak Ochota Barrels, Taras Ochota, døde i høst 49 år gammel, etter lengre tids kamp mot en auto-immunsykdom. Han ble regnet blant de mest sentrale personlighetene bak det moderne Australias lavintervensjonsbevegelse, og laget svært interessante viner i en syrlig og juicy stil. I ungdomsårene var han også en kjent figur på den australske punkescenen. Alle vinene som er tilgjengelig på det norske markedet er gode, men for å plukke ut et par, Ochota Barrels The Green Room Grenache Syrah 2019 og Ochota Barrels The price of silence 2019 interessante viner med høy glugg-glugg-verdi.

Når vi først snakker om punk, er det umulig å komme forbi produsenten Some Young Punks. Col McBryde står i spissen for dette kollektivet, kjent for de iøynefallende etikettene. McBryde er en enigmatisk skikkelse, som innhar en PhD i ønologi og vitikultur. På et besøk på Don Pippo endte han opp med å kle av seg til underbuksen under en vinsmaking, for å vise frem sitt nærmest fulltatoverte legeme – til stor underholdning for hans i hovedsak kvinnelige publikum. Bak etikettene skjuler det seg mer enn a pretty face, og vinene er verdt å plukke med seg. På tross av navnet og de fargerike etikettene, er ikke dete naturvin – selv om jeg nok vil si at de er ganske europeiske i stilen. Some Young Punks Passion has Red Lips 2019 finnes i basisutvalget, og er altså tilgjengelig på de fleste vinmonopol i det ganske land.

En annen australsk vinskikkelse med doktorgrad, denne gangen i kjemi, er Ray Nadeson fra Lethbridge Wines. Episoden jeg gjorde med ham for vår engelskspråklige podcast «The Wine World» er verdt å få med seg. Ooh La La Chardonnay er en nye verden-chardonnay som er verdt å få med seg.

Klassiske toppviner

Australias absolutte toppvin heter Penfolds Grange. Det er flaggskipet til selskapet Penfolds, som har en hel brigade av viner tilgjengelig i Norge. Det er selvsagt en referansevin, og er du i humør til en dyp og konsentrert og kraftig vin med imponerende syrlighet, og har 4000 kroner å bruke, er den tilgjengelig.

Når det er for sent å få sendt avgårde julegavene, er det lurt å ha et alternativ i bakhånd. Kjøp e-boken Vin på ville veier i julegave. Du kan bestille den med levering i e-postkassen til den du vil på julaften. Garantert uten forsinkelse!

Bestill på https://www.nattverden.com/ebok nå – så er det gjort!

Pewsey Vale har laget riesling i Australia siden begynnelsen av 80-tallet. De var også blant de første (i verden?) som begynte med skrukapsel på alle sine viner, og er overbevist over at vinene lagrer like godt under en slik kapsel som under kork. Jeg har smakt over ti år gamle viner herfra, som har hatt god utvikling. Vinene fra Pewsey Vale er også morsom å ha med i blindsmakinger med riesling fra Tyskland, Alsace og Østerrike. Klarer du å plukke opp hvilken som er australsk? Prøv Pewsey Vale Contours Riesling 2014. Når vi først snakker om australsk riesling, klarer jeg heller ikke å holde meg fra å nevne Egon Müllers australske prosjekt Kanta Riesling.

En mer tilgjengelig stil i det klassiske hjørnet, er såkalt Hunter Valley Semillion. Vinene herfra kommer fra Western Australia, og har blitt kjent blant annet fordi de er svært lagringsdyktige. Et mer eller mindre ferdiglagret eksemplar finnes De Bortoli Murphy’s Vineyard Hunter Valley Semillon 2007 til bare 200 kr. Jan Tore har skrevet om en tidligere årgang her.

Ut i naturen

Tom Shobbrook

Den første gangen jeg traff Tom Shobbrook, dundret han inn dørene på Don Pippo uanmeldt. Med seg hadde han to kasser med vin som han begynte å sette utover alle bordene. Det hele føltes litt som et møte med en tasmansk tegneseriedjevel. Han bare måtte vise frem vinene, både sine egne og vinene til et knippe av vennene hans. Det resulterte i en av de aller første artiklene jeg skrev for Nattverden, i 2013. Fem år senere var han tilbake i Bergen, sammen med kameraten James Erskine – som lager vin under navnet Jauma. De laget en heidundrandes fest på Don Pippo, som vi fremdeles snakker om. Det var dansing på bardisken, på bordene og tilløp til brann. Er du glad i viner som nærmer seg naturvin uten at de av den grunn er full av vinfeil, er dette to gode produsenter å utforske. Fra James kan Jauma Blewitt Springs Sand on Schist Chenin være et fint sted å starte. Tommy sine viner er for tiden ikke tilgjengelig på Vinmonopolet, men kjenner jeg importøren rett, kommer de nok tilbake så snart de er tilgjengelige.

Take-away-points

Jeg hadde tenkt å avslutte denne artikkelen med et sitat fra det kjente bandet bak «The land Down Under», Men at Work, men etter at jeg hørte litt nærmere på tekstene deres, hørte jeg strofen «I never tip the waiter, because I don’t trust the man, I know he is a woman-hater, and he is a nasty man». Siden de har udødeliggjort slik servitørskepsis snur jeg meg heller til Australias store datter, Kylie Minouge og hennes låt «Magic». Her er det jeg oppfatter som hennes beskrivelse av australsk vin:

«I feel like anything could happen
The stars look different tonight
They’re glowing all around me
It’s flowing through my body
I can feel it, I can feel it»

Leave a Reply