Har du gått glipp av noe?

Som Heine skrev om i Keiserens Nye Klær startet Aperitif (som jeg mener godt kunne hett aperitiff siden det er en norsk side) en kraftig bølge med sin overskrift “Dette er tidenes beste vinkjøp” i omtalen av Next Vintage Pinot Noir. Kan en billig-pinot leve opp til en slik overskrift?

Aperitif ga vinen hele 91 poeng og mente den fint kunne kostet 2.5 ganger så mye. Det er store ord, må vites. Frykten for å gå glipp av noe slo inn og mange kastet seg rundt og kjøpte forholdsvis store antall via Vinmonopolets hjemmeside eller i appen. Det hjelper selvsagt at vi er mange som elsker pinot noir og at billig-pinot er sjelden vare. Med høye forventninger kommer det ofte store fall, og en annen ting; når så mange kjøper vinen med høye forventninger er noen nødt til å bli skuffet.

I en av flere tråder på Vin-Forum (Facebook) om temaet dukket en annen rimelig pinot noir opp: Famille Paquet Pinot Noir til usle 115,- kroner og jeg kom i skade for å kommentere vinen i noe negative ordelag. Kun kort tid etter lovet jeg å blindsmake Paquet Pinot Noir opp mot Wageck Pinot Noir og Next Vintage, og siden jeg liker å holde det jeg lover fikk jeg fruen til å skjenke de tre til meg blindt i dag:

Paquet Pinot, Wageck Pinot, Next Pinot

Blindsmaking av billig-pinot


Vin 1
Lys rød på farge. Klar og god intensitet.
Lukter modne jordbær, krydder og et avslørende drag av tranebær bak.

Når jeg smaker har den et bredt, fyldig anslag. Myk i strukturen, tett og god frukt – bra konsentrasjon, god lengde og lite tanniner. Selv til pinot å være.

Av den bløte sorten pinot noir, men flott konsentrasjon. Hadde tjent på noe mer struktur. Alt i alt en god vin.

Vin 2
Dyp rød på farge med middels pluss brillians.
Lukter kirsebær, moreller og litt plommer. Litt vage kryddertoner Lavere intensitet på nesen. Endrer seg litt mot jordbær etter hvert.

I munnen kommer den med et mykt, friskt anslag, middels fylde og fin frukt. Noe lavere konsentrasjon enn vin 1, men fin lengde og bittelitt mer struktur i utgangen. Akkurat nok til å avslutte behagelig tørt.

Fin vin. Sammenlignet med vin 1 er denne noe mer strukturert, men den mangler oss litt av fruktsjarmen i vin 1. Stod seg best til fruens cottage pie av de tre vinene.

Vin 3
Dyp rød med middels pluss intensitet.
Lukter jordbærsyltetøy, et lite snev av sopp, litt varm plast og kunstige morellaroma.

Syrlig anslags, såpass spisst at jeg umidderbart lurte på om den var syrejustert, bløt og rund frukt. Noe kort, god fylde, emmen avslutning.

Svak vin. Ikke verdt å drikke.

Så hva var fasit?
Vin 1: Next Vintage Pinot Noir 2019 180,- (88 poeng)
Vin 2: Wageck Kalkstein Pinot Noir 2016 130,- (86 poeng)
Vin 3: Famille Paquet Pinot Noir 2019 115,- (78 poeng)

Next Vintage er helt klart et godt kjøp selv om i sammenligningen får man kanskje enda mer for pengene hos Wageck og for å svare på mitt eget spørsmål: ja, du har gått glipp av noe. Det er uvanlig mye pinot noir for pengene og en sjarmør av en vin. Aperitif har et poeng selv om jeg synes de drar på litt vel hardt, men en mer moderat overskrift hadde vel neppe ført til like mye omtale.

Leave a Reply