Frankrike gjør offisiell sertifisering av naturvin

De franske myndighetene har blitt enig om en egen offisiell sertifisering av naturvin. Den nye sertifiseringen kom på plass gjennom et samarbeid mellom det franske landbruksdepartementet, det franske instituttet for opphav og kvalitet (INAO), det franske kontoret for svindelkontroll og den nyopprettede naturvinunionen “Nature’l”. Dette melder The Wine Business.

Reglene for sertifiseringen, som kalles ‘Vin méthode nature’, må vinene:

 1. være laget av sertifisert økologiske druer
 2. være laget av håndhøstede druer
 3. være spontanfermentert
 4. ikke inneholde tilsetninger
 5. ingen frivillig modifisering av druens sammensetning er tillatt
 6. ingen ‘traumatiske’ teknikker, slik som omvendt osmose, filtrering, hurtigpasteurisering eller thermovinifikasjon osv.
 7. enten ikke være tilsatt svovel (sans sulfites ajoutés) eller være tilsatt max 30mg pr liter (<30mg/l de sulphites ajoutés)
 8. når vinmakerne stiller ut vinene på messer, er de oppfordret til å presentere reglene for sertifiseringen sammen med flaskene
 9. flaskene må vise logoen for ‘Vin méthode nature’ (se bildet øverst i teksten)
 10. produsentene må fremvise en ‘Vin méthode nature’-autosertifisering for Nature’l årlig
 11. hvor både ‘Vin méthode nature’- og konvensjonelle viner blir produsert, må disse kunne tydelig skilles fra hverandre
 12. ‘Vin méthode nature’-produsenter forplikter seg til at de kan gjøres kjent online av organisasjonen

– Uansett, så finnes naturviner. Folk lager dem, andre selger dem og drikker dem. Derfor trengtes det også en definisjon på hva naturvin er, sier Jacques Carroget – leder av Nature’l.

De første vinene som bærer logoen ble laget i fjor av vinmakere som forpliktet seg til å den da foreslåtte sertifiseringens regler. Sertifiseringen blir rullet ut blant vinprodusenter i løpet av de neste månedene, og vil i første omgang innføres i en prøveperiode på 3 år.

Få med deg nyhetene først. Følg oss på Facebook!

2 tankar på “Frankrike gjør offisiell sertifisering av naturvin

Leave a Reply