Bankers i Berlin

Du må nesten være klinisk gal, og i tillegg ha talent for i det hele tatt å ha sjans til å sjokkere noen i Berlin. Det sa en kamerat av meg en gang vi snakket om byen. Denne byen er en smeltedigel av alle slags kulturer. Alt fra BDSM-folk og transvestitter til markert troende muslimer finner sin plass i gatene, på U-bahn og på barene og pub’ene over hele Berlin. Et særskilt bilde jeg husker godt, var da jeg var der for noen år siden hadde blitt invitert til en av disse nabolagspubene som ligger i kjelleren til en av høyblokkene i Alt-Moabit: Bartenderen er drivende full. I baren sitter en mann med ryggen til oss med bred beinstilling overskrevs på en barstol. Mannen har kortklipt hår, han har tredagersskjegg og tung aftensminke. Han har en blond krøllete parykk som ligger i øldammen ved siden av pilsen hans, og den sølvfargede paljettkjolen hans har sklidd godt opp på lårene der han sitter og småprater med fyllikene i hjørnet. Det er dette som er Berlin. Dette – eller for eksempel bydelen Wedding, hvor skiltene like godt kan være skrevet på tyrkisk som på tysk.

Her er et kart med steder som nattverden.com synes det er verdt å besøke i Berlin. Kom gjerne med anbefalinger i kommentarfeltet.

Berlin er likevel ikke bare ekstremene. Her finnes også alt imellom, og ikke minst et svært rikt uteliv. Du kan finne alt fra kanskje verdens mest berømte kebab til stjernerestauranter i verdenseliten. Du finner faktisk også noen rett så trivelige badeplasser, og alle arrene etter dette midtens rike i Europa.

Det er ofte gjennom middagen jeg føler at jeg opplever en by. Når jeg tenker tilbake byer jeg har vært, er det maten som har satt seg. Det kan være store overdådige måltider i Paris eller enkel gatemat i Tanger. Sånn er det også med Berlin. Jeg føler at byen porsjonerer ut litt nye, fantastiske steder hver gang jeg er der.

Weinschenke Weinstein (Lychener Straße 33) er en koselig liten vinbar og restaurant nord i byen. Stedet tilbyr alt fra småretter til en minimeny og en 4-retter. Dessuten kan du spise en 8-retters meny søndag til torsdag hvor du får smakt mye av det som tilbys. Gå for den, og få den svært så rutinerte innehaveren til å velge viner til rettene. Har du lyst å bare drikke, går det også utmerket – og vinkartet er stort og variert.

Der hahn ist tot! (Zionkirchstraße 40) har et litt sånn nonchalant rock-and-rollkonsept. Eller lokalet har ikke nødvendigvis det. Det ser litt ut som bestemor sin stue, hvis bestemor er litt borgerlig – men blakk. Men følelsen, folkene, servitørene. De serverer en 4-retters meny til 21€ hver dag bortsett fra mandag. Det er det vel verdt! (Ja, sånn bortsett fra at du må hente suppen din selv, da. Det er ikke så kult.

Det er heller ikke vanskelig å finne gode lunsjalternativer. Du kan for eksempel velge deg et sted rundt Oranienburger Tor – eller et annet sted. Mange steder tar ikke mer enn 5€ for en lunsj – med drikke! Mange av disse er ikke så veldig spennende, men de er gode, enkle restauranter som gjør nytten for en sulten sjel.

Skal du få med deg litt sightseeing også, er East Side Gallery (Mühlenstraße) å anbefale. Det er flere steder å se berlinmuren i Berlin, men den er i seg selv ikke så mye å se. Reiser til East Side Gallery, får du i tillegg med deg de rike maleriene og grafittien som har blitt malt på muren der. Det er gir det lille ekstra – eller er egentlig det som gjør en tur til muren mer spennende enn å se maling tørke.

Litt som lunsjen, er det også happy hour for cocktails overalt i Berlin. De koster 4-5€ for stykket – noe som er litt dyrt i forhold til hva pilsen koster noen steder, men slett ikke så ille når vi ser det gjennom norske ølbriller. Området rundt Mehringdamm har flust av koselige barer med den slags drinker. Etterpå er det bare å komme seg til Mustafas gemüsekebap (Mehringdamm 32)

Hva er det å si om Mustafas? Det er kanskje verdens mest berømte kebabsjappe. De lager ganske tradisjonell berlinstil dönerkebab, dette typiske berlinkebabbrødet som tyrkerne tok med seg da de bestemte seg for å befolke 20% av Berlin. Det er alltid sinnsykt lang kø. Derfor er det lurt å kanskje kjøpe seg et lite pizzastykke fra sjappen rett nedi gaten først, og kanskje en pils med før du stiller deg i køen. Kebaben er fantastisk. Du bestiller bare «döner mitt alles» og så får du deg en opplevelse du ikke vil angre på. Kyllingkjøtt, grillede og ferske grønnsaker i brød. Så enkelt, så godt!

Hvis du ikke vil spise hele tiden, kan det jo være at det er trivelig å handle litt også. Kaufhaus des Westens (Tauentzienstraße 21-24) er stort sett et sted for deg med sinnsykt mye penger. I alle fall hvis du har tenkt å ta en tur i klesavdelingene der. Her finner du stort sett alt av verdens skikkelig dyre klesmerker. For oss med vanlige lønninger er det bare å ta rulletrappene opp i etasjene, og komme seg til matavdelingen. Her finnes alt fra årgangsviner fra topphusene, til, ja, ju neim it. Kaffe, te, skinker, oster, sjokolade. Det finnes der. Ikke spis lunsj i den øverste etasjen forresten. Det er ikke godt.

img_20160913_153229

Berlin er faktisk også en strålende sommerby. Det er dusinvis av innsjøer med tilhørende freibad spredd over hele byen. Et av de som jeg fikk anbefalt fra flere hold, og som jeg besøkte, er Strandbad Plötzensee (Nordufer 26). Hvis det er sånn at det er varmt, du er svett, føler deg litt utafor og svimmel – er det bare å komme seg til Plötzensee (eller et av de andre strandbadene). Det er skikkelig opplegg, med hvite strender, med strandbar, forskjellige mattilbud og egen badevakt. Det koster 5€ å komme inn. Hvis du ikke har, eller vil bruke penger på det – finnes det en gratis badeplass på andre siden av vannet for der strandbadet er.

img_20160914_143007

Ein tanke på “Bankers i Berlin

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *