Reiseguide Bratislava: Det tar ikke så lang tid å komme seg fra Wien til Bratislava. Det går tog hver halvtime. Det går busser som er litt billigere og kanskje mer komfortable. Det går også båter mellom de to byene som man kan ta hvis man planlegger litt bedre enn meg. Østerrikerne er nemlig omstendelige, og vil helst sende deg billetter i posten hvis de kan. Eller hvis du vil gå til et eller annet kontor langt ute i periferien som selger billettene, er det også greit
Skal du et annet sted. Les våre reiseguider her.
En annen fordel med buss er at den går til busstasjonen som er litt mer sentralt i byen. Vi tok tog. Bare for å gjøre oss ferdig med det: det går busser til og fra flyplassen i Wien, til Bratislava. Skal du direkte til Bratislava er dette alternativet det minst trøblete.
En vakker by
Bratislava er en vakker by. «Gamlebyen» omfatter i all hovedsak de vesentlige delene man bør se. Tror jeg. Vi tok en buss fra togstasjonen. Den viste seg ikke å gå til der hvor vi hadde tenkt at den skulle gå (små språklige utfordringer). Det viste seg at datoene jeg hadde booket hotellet for var en uke senere enn vi var i byen (kognitive utfordringer). Det viste seg også at det nye hotellet jeg booket var et lite stykke unna. Ta taxi.
Det viste seg også at dagene vi var i Bratislava var fylt av så mye regn at hele Norge ville hatt overskuddsstrøm i månedsvis.
Hva kan man gjøre når det regner så mye at det er utrivelig å være ute i Bratislava? Først og fremst kan man gå på en nærmest uendelig leting etter en paraply (de finnes på kjøpesenterne øst for gamlebyen, og for urimelige priser på souvenirbutikkene). Man kan shoppe. Midt på sommeren er nærmest hele Bratislava på salg. Velg deg internasjonale merker eller lokale varer for opp til 80% rabatt. Men det selvfølgelige valget i Bratislava er å drikke. Byen er nemlig en bemerkelsesverdig festby.
Flust av vinbarer
Det finnes flust av vinbarer hvor man kan drikke i hovedsak østerriksk vin på de gode vinbarene, og slovakisk vin på de ikke fullt så gode. Og byen har i større grad enn noen andre byer jeg har sett, slått seg på craft beer – greiene. De ølbarene med mest respekt for seg selv lager egne øl. Ølstilen i Slovakia er klosterølfokusert og kan likne på de belgiske. De angir ølet i grader, som henspeiler på alkohol, bruk av hvor mye og hvilke malt og humle og så bortetter.
Håndverksøl
Det er ikke vanskelig å finne øl ned i 2€. Det er ikke vanskelig å bli full. Det er også overraskende lett å finne øl fra for eksempel danske 2 øl, eller Mikeller. Hvis man liker øst-europeisk trad.mat, er det ikke så vanskelig å finne noe godt å spise heller. En av de mange barene som heter noe med slovnensky pivoty (jeg vet ikke om det er en talemåte eller en referanse til Slovenia, pivo betyr øl) har en hel rekke med flotte småretter av andelever og gåsefett. Og pølser.
Eller mat som går med øl, som de kaller det.
Som en del av den ufrivillige utendørstraskingen gikk vi opp til slottet som ligger på Bratislavas presumptivt eneste høyde (fra toppen av høyden er det panoramautsikt over hele byen; den er større enn den virker når du går nede i byen). Det har visstnok vært militærforlegning dere siden 900 f.Kr. Den nåværende inkarnasjonen står seg fra Maria Theresias regjeringstid og er sikkert flott på innsiden også. Det vet jeg ikke, for vi kom dit etter stengetid.
Halvblindt på vinbar
Men etter stengetid for et slott er jo bare begynnelsen på drikketiden. Vi begynte denne på Vinimka (Venturska 3). Den hyggelige sjefssommelieren (vet det høres skummelt ut, stedet er uformelt og trivelig) Jan hadde satt opp flere sett med halvblinde smakinger du kan velge mellom (vet det høres skummelt ut, men nettopp i det at man vet for eksempel hvor vinene kommer fra, eller på forhånd får en liten beskrivelse gjør det lettere. Dessuten får man en konvolutt med svarene sånn at man slipper å drite seg ut ovenfor andre hvis man tar feil.) Jan var dessuten engasjert og ga oss flere smaksprøver på viner han var spesielt glad i. Oransjeviner fra Leiner og Braunstein falt i god jord.
Likeså en østerriksk musserende med klare champagnekvaliteter.
Der finnes alltid en karaokebar
Etterpå endte vi på en karaokebar (vet det høres skummelt ut, og det er det også) med to forskjellige utdrikningslag: en brud og en brudgom uavhengige av hverandre, noen belgiere og noen britiske hooligans. Etter det er det uklart hva som skjedde, men vi har heldigvis tatt mange bilder.