Vinmarker rett ovenfor Rüdesheim i Rheingau

32 viner for bedre å forstå riesling

Tysk vin har fått en særegen posisjon i Norge. Nesten en av tre hvitvinsflasker solgt i Norge kommer fra Tyskland. Kvalitetsmessig er det riesling som troner på toppen, og Tyskland har verdens største beplantning av druen. Siden Tyskland er rieslings hjemland, er det naturlig at mye av denne artikkelen handler om nettopp tysk riesling – men vi har også fått med oss noen gode eksempler fra andre land.

Å drikke riesling har blitt beskrevet som å svelge et sverd. Fra naturens side har druen svært høy syre. Takket være klimaendringer er Tyskland nå inne i en varm periode som gjør at syrenivåene er håndterlige – men for bare 50-60 års tid siden var syrenivåene oppe i 20 gram per liter – et helt utrolig høyt nivå. I dag er nivået fremdeles høyt, men i snitt under 10 gram per liter. Altså friskt men mulig å drikke!

Historien sier oss at vi sannsynligvis er helt i startgropen av rieslings popularitetsvekst på verdensmarkedet. Norge har kort sagt oppdaget noe som resten av verden ikke har oppdaget enda – at riesling, og spesielt tysk riesling, er helt i tet kvalitetsmessig. Forrige gang tysk riesling var skikkelig populært, var på slutten av attenhundretallet. Da var rieslinger fra Rheingau og Mosel verdens dyreste viner.

Riesling er en av få druer som brukes til alt fra de helt tørre til de helt søte vinene. Druen brukes også til å lage musserende vin. Den er derfor regnet blant de mest versatile av druene.

I dag er prisene stigende, men fremdeles langt unna fordums nivåer. Det er fremdeles noen veldig få, vanskelig tilgjengelige og spesielt ettertraktede viner som når astronomiske priser. Ellers snakker vi for det aller meste fremdeles hundrelapper og ikke tusenlapper. For noen av verdens beste viner! Her er noen forslag til viner du bør prøve. Vi deler Tyskland i regioner og verden forøvrig i land.

Litt om sødme i vinen

Riesling er blant få druer det er populært å lage viner med restsødme av. Spesielt tysk vin har tidligere hatt et litt frynsete rykte som følge at kommersielle viner av dårlig kvalitet med klissete sukkerinnhold ble spydd ut på verdensmarkedet. Mange av oss har vonde minner om disse vinene fra barndommen, da blandingen av dårlig drikkekompetanse og ungdommelig overmot gjorde at vi fortærte litt for store mengder av disse vinene, gjerne i busskur mens vi gjemte oss fra foreldrene våre.

Situasjonen i markedet for tysk vin i Norge er imidlertid en helt annen. For det første består tilbudet av riesling i stor grad av tørre viner. Det er også fokuset for denne artikkelen. I tillegg er tilbudet av halvtørre til søte viner (husk at tørr er det motsatte av søt) i stor grad viner som har et kvalitetsnivå som er flere ligaer over busskurvinene fra oppveksten. Jeg er opptatt av at vi ikke skal være så redd for å drikke viner som ikke er helt tørre. Det er jo tross alt menneskelig å være glad i sukker. Likevel kan det være mange grunner til at du har lyst til at vinen skal være tørr.

Kjøp vinboken "Vin på ville veier"
https://www.nattverden.com/ebok

Innføring i tyske etiketter

Omtrent alle tyske viner tilhører Tysklands to klassifiseringer for kvalitetsvin, “Qualitätswein” og “Prädikatswein”. For “Prädikatswein” gjelder en antikvarisk kvalitetsstige som omhandler hvor mye sukker det er i den ugjærede druemostne. Kvalitetsstigen ser slik ut: kabinett – spätlese – auslese – beerenauslese – trockenbeerenauslese. I tillegg finnes et eget prädikat for eiswein for druer som har blitt utsatt for frost.

Normalt vil et høyere prädikat bety søtere vin, men kabinett, spätlese og auslese kan også lages som tørre viner. De får da anført “trocken” på etiketten. Trocken er ellers tysk for tørr, og ser du det på etiketten vil vinen ha 9 gram eller mindre restsukker pr liter og oppleves tørr. Uttrykket “feinherb” anfører ellers at vinen har et moderat nivå av restsukker på ca 20 gram pr liter.

Qualitätswein er oftest tørr, men den må ikke være det. Er du usikker, oppgir vinmonopolet sukkernivå i de aller fleste vinene som selges. En grei regel for riesling er at: inntil 9 gram = tørr vin, inntil 25 gram = merkbar men moderat sødme, 25 – 50 gram = syrlig-søt med merkbar sødme, 50 – 100 gram = halvsøte mot søte viner som oftest brukes til mindre søte desserter og til sist over 100 gram restsukker som er de søteste vinene, og som brukes som dessert eller til de søteste dessertene.

Tyskland

Rheingau

Riesling og Rüdesheim

Rheingau var Tysklands første store spiller på verdensmarkedet, og i århundreskiftet 18-1900-tallet var det få om noen viner som kunne konkurrere i pris. Vinene herfra kostet mer enn Bordeaux førstevekster og Burgunds Grand Crus. Flere av produsentene i området ble etablert som munkekloster og har nær tusenårig historie.

Schloss Johannisberg Gelblack Riesling Trocken 2019

Tysklands vinhistorie er nært sammenfiltret med Schloss Johannisbergs historie. I området har det vært dokumentert vinproduksjon i over 1200 år, og det har kun vært plantet riesling der siden 1720. Etter Napoleons nederlag ble vinhuset skjenket til den østerrikske fyrst von Metternich. Han fikk innført et sinnrikt system for skjelne vinkvaliteten ut fra fargen på voksen på flaskehalsen, de såkalte forskjellige “lack”. Dette har fulgt vinhuset siden. Dette kan du høre mer om i vårt intervju med Stefan Doktor fra Schloss Johannisberg på Youtube. Selv for en inngangsvin som dette, snakker vi høy konsentrasjon, moden sitron, en deilig saltaktighet med lett underliggende tropisk frukt. Lang syrlig og lett saltaktig avslutning. 289,-

Georg Breuer Nonnenberg Riesling 2018

Da faren døde altfor tidlige måtte Theresa Breuer i tidlig tyveårene bestemme seg for om hun ville ta over vingården. Det gjorde hun, og hun har videreutviklet huset til nå å være blant de viktigste vinprodusentene i Rheingau. Nonnenberg er blant de klassiske vinmarkene, med høy konsentrasjon og god lagringsdyktighet. Som en varm årgang, er 2018 rik og tidlig tilgjengelig. 663,90,-

Steinberger Riesling Spätlese 1995

Det er mange som snakker om lagret riesling, men det er ikke så ofte man får smake det. Har du pengene til det, kan det være vel verdt å bruke dem på denne etter hvert nokså voksne vinen fra en av de helt klassiske vinmarkene i Rheingau. I likhet med Schloss Johannisberg, har Kloster Eberbach holdt til i Rheingau i et årtusen – og Steinberger er en av referansevinene derfra. Vinen viser frem et interessant fenomen: viner med restsødme virker mindre søt etter hvert som de blir eldre. Prøv den gjerne sammen med en Spätlese med tilsvarende mengde restsukker. Deler man opp prisen på årene vinen har vært lagret, er den ikke så dyr. 969,-

Leitz Rüdesheimer Berg Rottland Riesling Trocken Hinterhaus 2011

Det er ikke alle som har en tusenlapp å legge i en flaske vin. Vil du begynne å få litt forståelse for riesling med alder, denne gangen en tørr variant, er dette veien å gå. Vinen er fra toppårgangen 2011, er en toppvinmark og koster nesten ingenting. Leitz er stort sett rimelig i pris, men denne er enda mer så, siden det er et restopplag av viner som ligger igjen hos gammel importør etter importørbytte. Kjøp før det går tomt! 299,80,-

Rheinhessen

Før var Rheinhessen mer kjent for sin store kvantitet, enn for sin kvalitet. Rheinhessen er fremdeles det mestproduserende området i Tyskland – men de siste årene er det her Tysklands største vinmakerstjerner har funnet sin vei til stjernehimmelen. Av produsentene her er nok Klaus Peter Keller best kjent, og vinene hans forsvinner stort sett som dugg for solen i det de kommer inn til Norge.

Et par ord om Klaus Peter Keller

Der Egon Müller er keiseren av riesling med restsødme, er Keller den ubestridte kongen av tørre viner på druen. Hans beste viner selges kun på auksjon, og tilgangen til vinene hans ellers er begrenset til noen få uker i året før de blir utsolgt. I skrivende stund er det ingen av hans viner som er tilgjengelige på polet, men vinene kan kjøpes på auksjoner innimellom, hvor de ofte dobler og tripler utropsprisen. Spesielt hans toppvin G-Max, og Kirchspiel er ettertraktet.

Battenfeld-Spanier Am Schwarzen Herrgott Riesling trocken GG 2019

Limeskall, steinverk, krutt. Medium+ syre, medium fylde, tørr. Sitrus/steinaktig i munnen. Svært god struktur. Svært ung fremdeles. Syrlig gjennom hele smaksbildet. Lang og sammensatt i ettersmaken. Dette er rett og slett bare ordentlig godt! 489,90,-

Kühling-Gillot Nierstein Pettenthal Riesling Trocken Grosses Gewächs 2019

Innsmigrende duft, sitron, blomster, urter, hvit pepper. Høy- syre, medium fylde, tørr. Lett nøttetone i avslutning. Leverer svært godt i denne flotte årgangen! 489,90,-

Det er jo også på dette tidspunkt verdt å nevne at det er det samme ekteparet som er bak begge de overstående vinene. I stedet for å forene vingårdene da de ble forent i ekteskap, valgte de heller å fortsette å markedsføre seg under de to vinhusene. Vinene blir stort sett vinifisert på samme vis, men forskjellige jordsmonn gir forskjellige uttrykk. Estate-vinene deres er i skrivende stund i basisutvalget, og er også svært gode kjøp.

Raumland Riesling Brut 2013

Völker Raumland regnes blant de fremste, og kanskje den aller fremste av Tysklands musserende vin-produsenter. Han holder til i Flörsheim-Dalsheim, en landsby som ellers huser Tysklands absolutte superstjerne, tidligere nevnte Keller. Denne vinen har bare en begynnende utvikling, noe som vitner om dens høye kvalitet. Eplepreget med noter av gul sitron og urter. Lang. En super intro til tysk sekt. I skrivende stund finnes det ellers en versjon laget på pinot i basis på polet som også er verdt å få med seg. 299,90,-

Wittmann Riesling Trocken 2020

Phillip Wittmann regnes i den absolutte verdenseliten av rieslingprodusenter og denne basisklassikeren er en god inngangsport både til riesling som sådan og til basiskvaliteten av riesling fra Rheinhessen. Enkel men superklassisk riesling med duft av sitron og epler. 176,-

Mosel

Haart Attack Riesling 2020

Julian Haart holder til i Piesport. Han ble kjent som en protegé av Klaus Peter Keller, og har etter hvert blitt et fenomen i Norge. Hans basisvin Haart Attack er utsolgt fra leverandør, men finnes fremdeles i et vell av pol. Vinen gir, sikkert på grunn av den høye syren, en følelse av renhet i munnen og er sitruspreget i uttrykket. Plukk opp en flaske hvis du ser den, så du forstår hva de andre vinnerdene snakker om rundt vanntanken. 183,90,-

A.J. Adam Dhroner Hofberg Riesling Spätlese 2016

Denne vinen var blant de aller beste halvsøte vinene jeg smakte i 2016-årgangen. Jeg skrev dette om vinen i 2018: “Fruktig, åpen nese. Fersken, honingmelon, grønne urter. Honning. Medium+ syre, medium- fylde, tørr. Svært fruktig anslag. Fruktig midtparti. Saltaktig avslutning. Åpen og opulent. Svært godt!” Andreas Adam har lenge vært en Moselfavoritt folk folk “in the know” og har en sterkt voksende stjerne. Mitt tips er at vi vil se mye mer til ham i årene fremover. Hør gjerne podcastepisoden hvor jeg intervjuer Andreas Adam i The Wine World. 359,-

Andreas Adam
Andreas Adam viser frem sine Hofberg-vinmarker.
Selbach-Oster Zeltinger Sonnenuhr Riesling Spätlese Feinherb Ur Alte Reben 2017

Det er mange produsenter å ta av når man skal velge vin fra Mosel. Jeg har smakt Johannes Selbach sine viner i en årrekke, og de holder et jevnt høyt nivå. Denne vinen er laget på Selbach Osters parseller fra den klassiske Zeltinger Sonnenuhr-marken, hvor plantene ble satt i jorden før første verdenskrig. Den er også en god intro til “Feinherb”-begrepet, en frisk halvtørr stil som vokser i popularitet, spesielt når man skal ha et glass vin til sushien eller thaimaten. 289,90,-

Maximin Grünhaus Monopol Riesling 2018

Det er greit å vite at Maximin Grunhaus kun har toppmarker. Selv om denne er inngangsvinen til produsenten, er den ingen unntak. Maximin Grunhaus er en klassisk produsent med mange hundre års produksjon bak seg, og aner tilbake til romertiden. Jeg har tidligere skrevet dette om vinen: “Medium intens på duft, sitron, fersken, pasjonsfrukt, råhonning, honningmelon, hvite blomster. Høy intensitet på smak, høy minus syre, medium- fylde, oppleves tørr. Syrlig anslag. Fin fylde i midtpartiet. Syrlig-fruktig avslutning. Høy konsenstrasjon. Lang. Godt skrudd sammen riesling. Spesielt anbefalt!”. 226,90,-

Maximin von Schübert på besøk i Bergen.
Markus Molitor Ürziger Würzgarten Riesling Auslese*** 2015

Jeg mener at det er viner med restsødme som virkelig viser frem det beste av hva riesling kan tilby. En av vinene som virkelig fikk meg hektet på rieslingkjøret var lagrede viner fra produsenten Jos. Christoffel Jr. Denne produsenten finnes desverre ikke lenger og det er dermed bare unntaksvis jeg får drukket hans viner. En av vinene derfra jeg likte best var fra vinmarken Würzgarten i Ürzig og da er det godt at det finnes alternativer.

Markus Molitor er kjent for å lage et helt vell av cuvéer. Jeg liker personlig best vinene han produserer med restsødme, og dette er ingen unntak. Dette er en vin som egner seg godt til desserter, spesielt med epleelementer i seg, men også som dessert. Viner laget på riesling av god kvalitet, og med restsødme, kan lagres i en evighet. Drikk denne nå eller lagre den til du skal pensjonere deg – uansett hvor lenge det er til du skal pensjonere deg. 599,90,-

Egon Müller Scharzhofberger Spätlese 2019

Ingen lager dyrere søtviner i Tyskland enn Egon Müller. Den legendariske vinmarken Scharzhofberg ligger ved landsbyen Wiltingen langs elven Saar, en sideelv til Mosel. Gjennom de siste 150 årene er det flust av referanser til Scharzhofberger, som blant annet vant førstepremie ved verdensutstillingen i Paris i år 1900, St. Louis i 1904 og Brussel i 1911. Vinene har ikke minsket i berømmelse med årene, og er svindyre. Tar du deg råd til en flaske, er det anbefalt å minst vente et tiår før du åpner den, for å få fullt utbytte. 2340,-

Nahe

Korrell Riesling von den Grossen Lagen

Weingut Korrell lager denne vinen av en blanding mellom flere toppvinmarker rundt deres hjemby Bad Kreuznach. Siden Korrell ikke er medlem av den private vinorganisasjonen VDP (og VDP tillater forsåvidt ikke å blande forskjellige Grosse Lage-vinmarker, og fremdeles kalle vinene Grosse Lage) har vinmakeren tatt i bruk det unike “Von den Grossen Lagen”. Vi har tidligere skrevet om vinen, og du kan lese utfyllende om den i artikkelen Riesling har bursdag. I mellomtiden kan du vite at pris/ytelse her er helt fabelaktig til 264,90,-

Kruger-Rumpf Pitterberg Riesling GG 2019

Denne vinen er blant få av GG’ene som er tilgjengelig på de fleste pol, og er på den måten en god inngang til toppsjiktet av VDPs kvalitetsstige. Vinen er en nokså kraftig og konsentrert riesling med et lite pepperpreg. Leverer topp kvalitet til lav pris i årgang etter årgang. 335,90,-

Pfalz

Paradiesgarten i Pfalz
Fusser No.1 Reiterpfad Riesling Trocken 2017

Weingut Fusser blir drevet av brødrene Georg og Martin som har laget vin siden 2007. De to brødrene har latt seg bemerke i den tyske vinverden gjennom sitt nitide arbeid og inngående forståelse for kvaliteten i sine to fokusdruer riesling og spätburgunder. Reiser man rundt i Pfalz åpner et bekjentskap til de to brødrene mange dører; jo flere man snakker med, jo tydeligere blir det at de har vært opptatt av å bidra til at spesielt unge vinmakere skal få ny kunnskap. Investér i en flaske Reiterpfad for å forstå noe av hvilken kraft som ligger i toppvinene fra Pfalz. 439,90,-

Georg Fusser viser frem sine vinmarker.
Georg Fusser viser frem sine vinmarker
Rings Ungsteiner Nussriegel Riesling Erste Lage 2017

En annen produsent som har gjort seg bemerket er Rings. Også her er det et brødrepar som står bak. Søsteren Simone har etter hvert kommet til for å ta seg av det økonomiske. Rings har etter hvert blitt med i VDP, og denne erste lagen er en god inngangsport til vinhuset. Siden prisene på Grosses Gewächs øker kraftig, blir det mer og mer snakk om mellomkvalitetene erste lage og ortswein. Hør for eksempel vinpodden-episoden hvor vi tar for oss tysk vin sammen med et knippe vinkelnere. 299,90,-

Christmann Königsbacher Idig Riesling Grosses Gewächs 2018

Når Tysklands beste viner skal nevnes, er det ikke sjelden at Christmanns Idig kommer opp i samtale. Vinhuset drives av far og datter Christmann. Steffen la opp advokatkarrieren sin for å satse på vinen mens Sophie har vokst opp med vin. Til og med i Norge hvor vi har omtrent like god tilgang til Tysklands toppviner som i hjemlandet, går denne vinen ofte tom før en ny årgang kommer til landet. Det er nok en trend som vil forsterke seg i løpet av de neste årene. 570,30,-

Ökonomierat Rebholz vom Muschelkalk Riesling Trocken

Den store nestoren i det sørlige Pfalz er Hansjörg Rebholz. Huset har laget vin siden 1642, mens Hansjörgs bestefar satt huset kvalitetsmessig på kartet. Med sin høye kvalitet er huset interessant både for jordsmonnssammenligninger (de produserer også en riesling på samme kvalitetsnivå på buntsandstein) og for årgangssammenligninger. Av overnevnte vin finnes både 2015, 2016, 2017, 2019 tilgjengelig på polet. Kjøp flaskene sammen med noen venner og test dem mot hverandre. Fra 309,90,-

Frankrike

I Frankrike er det bare i Alsace det er lov å dyrke riesling som kvalitetsvin. Her regnes den blant de 4 noble druene. Rieslingene herfra er rikere, kraftigere – og de tørre vinene tørrere enn sine tyske søstre. Det gjør dem til utpregede matviner som tåler juling i form av rik mat.

Zind-Humbrecht Riesling Brand Grand Cru 2019

Zind-Humbrecht er regnet blant de beste produsentene i Alsace, og Brand er blant deres klassiske vinmarker. Dette er en vin som fortjener en del år på langs før den drikkes – men én gang må man jo begynne å kjøpe vinen også. Les om når Jan-Tore synder og åpner en flaske av en tidligere årgang for tidlig, og hvordan han da opplever vinen. 389,90,-

Rieffel Brandluft Riesling 2017

Jeg tar med en litt mindre kjent produsent også. Det har begynt å vokse opp en underskog av produsenter med stort fokus på biodynamikk og fravær av tilsetninger i vinen. Rieffel er en proponent for denne måten å tenke vin på, og lager svært interessante viner herfra. Deres Cremant er ellers også verdt å få med seg. 269,-

Østerrike

Selv om Grüner Veltliner er Østerrikes hvite ‘claim-to-fame’-drue produseres det også riesling av høy kvalitet i landet. Kvalitetsproduksjonen av vin finner man i Østerrikes østlige deler, og det er i nordparten av denne, spesielt fra Wien og nordover at vi finner de mest interessante hvitvinene.

Domäne Wachau Riesling Amphora

Uttrykket kooperativ er vanligvis ikke særlig velklingende i en vinentusiasts ører. Oftest betyr det intetsigende og sterile viner som ikke nødvendigvis er fryktelig dårlige, men som nesten alltid er veldig kjedelige. Her skiller Domäne Wachau seg svært positivt ut. De har etter hvert utmerket seg blant Østerrikes fremste vinprodusenter. Needless to say hører de hjemme i vinregionen Wachau, hvor de produserer en hel haug med forskjellige viner. Mange av de konvensjonelle vinene deres er verdt å få med seg, men vinen jeg har plukket ut er en sjelden oransjevin med 5 måneder på skallet. Det gir et interessant uttrykk for riesling med mye mørkere toner enn hva de fleste er vant med, i retning bivoks og appelsinskall, marsipan og karamell. 259,90,- (0,5l)

Rabl Riesling Trockenbeerenauslese 2016

Rabl er en nokså stor og godt kjent produsent fra Kamptal som ligger like nordøst for Wachau. Trockenbeerenauslese er den høyeste klassifiseringen i både tysk og østerriksk vinlov, og er alltid edelsøte viner. De er svært aromatiske, rike og lagringsdyktige. Og tro det eller ei, men den lille mengden som juice som kommer ut av de nesten helt inntørkede druene som brukes til å lage vinen av gjør at prisen på denne halvflasken er svært rimelig. 337,90,-

Brundlmayer Heligenstein Riesling Erste Lage 2019

Hvis noen spør meg om å nevne en kvalitetsprodusent fra Østerrike, er som regel Brundlmayer den første som spretter opp i hodet. Jeg har hatt noen flotte opplevelser med deres Lamm, som virkelig viser frem hvilken kvalitetsdrue Grüner Veltliner er. Denne vinen på riesling gir også et flott innblikk i kvalitetsviner fra området – og har noe av urtepreget som er typisk for området. 289,-

Australia

Dr Nadeson Riesling

Hva skjer når en gjeng med doctores (PhDer) bestemmer seg for å forlate akademia for å bli vinmakere? Det får man svar på når man følger Ray Nadeson og kompani i deres vinmessige foreteelser. Min første observasjon er at de ikke nøyer seg med et markedsnavn, men bruker flere. Denne vinen er laget under hovedmerket Lethbridge Wines, men det produseres også viner under to andre merkenavn, Five Bells for de mer naturlige vineksperimentene og et merkenavn for de italienskinspirerte vinene. Vinen er saftlig med preg av søtlige epler og tropiske frukter, og har en imponerende syrlighet som kan måle seg med tyske varianter. Hør gjerne mitt intervju med Dr. Nadeson i podcasten The Wine World. 275,-

Kanta Riesling 2015

Jeg har tidligere nevnt Egon Müller. Hans mytiske karakter og enestående viner har gjort ham til en av Tysklands to absolutte vinstjerner. De siste årene har han imidlertid ikke nøyet seg med å lage vin langs en av Mosels sideelver. Kanskje har han fått litt imperienykker. I alle fall har han begynt å produsere vin både i Sør-Australia gjennom merkenavnet Kanta og i Slovakia gjennom merkenavnet Chateau Bela. Begge er tilgjengelig i Norge. Skinner den legendariske vinmakerens talent gjennom i ukjent terreng? Det får du vite for 249,90,-

Pewsey Vale Riesling 2015

Jeg ble for noen år siden invitert til dagstur til London for å delta i en smaking av Pewsey Vale sine viner. Det var mitt første nærmøte med britisk vinpretensiøsitet. Åpenbart innøvde “gjetninger” om hvilket jordsmonn druene hadde blitt dyrket på eller hvilke produksjonsmetoder som hadde blitt brukt, ble utført med feilfri diksjon og den kjente “stiff upper lip”.

Produsenten er blant få i verden som har erfaring med langtidslagring av vin under skrukork. Vinmakeren kunne melde at vinene hadde positiv og en litt saktere utvikling enn naturkork. Hun bragte med seg eksempler tilbake til midten av nittitallet.

Vinene er sitronpregede, med en skarp syrestruktur som skiller seg litt fra sine tyske søsken. De gir et interessant bekjentskap for at “slik kan riesling også være”. 229,-

USA

I USA er nok riesling mer en kuriositet, og den er langt overskygget på hvitvinssiden av den store produksjonen samveldet har av chardonnay. Av de få vinene som er tilgjengelig på vinmonopolet er det likevel noen som stikker seg ut.

Forge Cellars Classique Dry Riesling 2017

Moden sitrusfrukt og steinaktig uttrykk. God fruktkonsentrasjon. Mangler kanskje noe kompleksitet i forhold til hva vi finner i gamlelandet, men gir samtidig et interessant og annerledes uttrykk. 305,-

Ein tanke på “32 viner for bedre å forstå riesling

Leave a Reply