Den amerikanske invasjonen

Jeg husker da jeg begynte å jobbe med vin, for rundt 15 år siden. Da var vin fra USA noe som var mest kjennetegnet av at det var det motsatte av hva vi synes var kult. I USA, og forsåvidt lenger sør, ble det laget voldsomme viner med høy alkohol, med stor og kokt frukt. Vinene var uten eleganse. I tillegg var George Bush president i USA, noe som for flere av oss førte til en slags stille boikott av viner derfra.

Et land i endring

Vin fra USA har hatt en rivende utvikling siden den tid. Amerikanske vinmakere har i større og større grad reagert på de galopperende prisene vi ser i Bourgogne. Det har skapt et marked hvor et relativt høykostland som USA kan være både konkurransedyktig og billigere enn mange av landene og områdene de kan sammenlikne seg med kvalitetsmessig. Produksjonen av slankere viner, som er mer fokusert på voksested og mindre på “sminke” i form av overdreven eikebruk og intervenerende produksjonsmetoder, har skutt fart. Jeg tror ikke jeg overdriver når jeg skriver at noen av verdens beste pinoter og chardonnayer nå kommer fra USA.

Politisk har vi vært innom en reaksjon og en motreaksjon. Europas forhold til USA har vel knapt vært mer anspent enn det er nå, i alle fall etter borgerkrigen. USA truer med å innføre 100% importtoll på europeiske viner – og med det rasere mye av vinmarkedet i USA. Jeg diskuterte det blant annet i denne podcasten med Rajat Parr og Gavin Chanin (Spotifylink):

Vender blikket mot Norge

Foto Scott Warman på Unsplash

Mange topprodusenter vender blikket mot Norge. Det norske markedet er på mange måter perfekt for amerikansk toppvin. Vinmonopolet sikrer distribusjon til et stort nok marked til å møte kritisk masse for en liten til mellomstor produsent. Samtidig er den disponible inntekten stor, slik at også disse, mer kostbare vinene har et godt marked.

Tidligere nevnte Gavin Chanin har vært i Norge flere ganger de siste årene, og sier at Norge nå seiler opp til å bli blant hans viktigste markeder. Han møtte onsdag til Territoriets nye online vinbar på Facebook. Der lovet han Territoriet en middag hos dem med sine ti første årganger når koronakrisen er over. Det har han ikke gjort før. Et annet tegn på at Norge er et spesielt marked, er hans produksjon av 45 kasser “blanc de noir” for det norske markedet, og 30L oransjevin som nok bare vil bli gjort tilgjengelig for spesielt interesserte.

Gavin Chanin på vingården sin
Gavin Chanin på vingården sin.

Hirsch Vineyard har vært svært viktig i denne utviklingen helt fra de begynte drueproduksjon på det tidlige 80-tallet. De har forsynt legendariske vinmakere som Littorai, Kistler, Williams Selyam, Siduri, Rochioli med druer. David Hirsch har med tiden gått fra å være druebonde til kjendisvinmaker, og har fått med seg datteren Jasmine på laget. Hun har akkurat tatt over ansvaret for vinproduksjonen. Vi snakker med henne her (eller for eksempel på Spotify):

Et annerledes USA

Da jeg begynte å jobbe med vin, hadde jeg bare en helt sjablongmessig oversikt over vin fra USA. Jeg fikk tidlig smake store viner som Opus One og Stags Leap, og dessuten de voldsomme vinene laget på Zinfandel. Det tok imidlertid lang tid før jeg ble observant at det er plantet et helt vell av forskjellige druer fra alle verdensdeler i USA generelt og California spesielt. Rajat Parr har i sin “Rajat Parr Wine Club” (som han nevner i intervjuet over) sendt ut flasker laget på Paìs, som sannsynligvis var den første druetypen som ble plantet i Amerika av spanske conquistadorer.

Vi har også intervjuet Kenny Likitprakong som lager viner under navn som Hobo Winery, Camp og Folk Machine. Han har laget vin siden 2002 og sier at han de første årene var opptatt av å finne nye druer å lage vin av, jo rarere jo bedre. Fra hans hånd kan vin finne druer som gamay, valdiguie og cinsault – men også flotte og slanke viner på druer som zinfandel og cabernet sauvignon. En annen produsent verdt å nevne her, er Cruse Wine Company med deres interessante og annerledes viner på valdiguie og tannat.

Kenny Likitprakong sammen med sin familie
Kenny sammen med sin familie.

Kenny Likitprakong sier han navnemessig har tatt utgangspunkt i sin kjærlighet til americana: en arbeiderkultur han mener er i ferd med å forsvinne. Det er noe litt “leftist” over navnene han velger på vinene sine, eller i alle fall en omsorg for arbeiderkulturen. Han sier han uttrykksmessig er inspirert av sangeren Woody Guthrie og at hans profetiske navn på 2017 pinot noir’en “Batten down the hatches, the storm is coming” var et svar på 2016-valget av Trump som president.

Ikke bare California

Selv om California står for oppunder 90 prosent av produksjonen av vin fra USA, så produseres det også flere og flere interessante viner i andre delstater. Det er verdt i forbifarten å nevne New York state, selv om lite importeres til Norge herfra enda. En delstat som må nevnes, er Oregon. I denne smakingen har vi tatt med vinene fra Seven Springs, et samarbeid mellom Rajat Parr og Sashi Moorman, hvor de lager pinot og chardonnay av høy kvalitet! Du kan dessuten lese om Johan Vineyards, eid av en nordmann, her.

Fremtiden for vin fra USA

Hva bringer fremtiden med seg for vin fra USA? Jeg tror det kommer an på mange faktorer. Når jeg skriver dette midt i koronaens tid, så virker den usikker. I dag ligger dollaren på nærmere elleve kroner. Euroen ligger nærmere tolv. Det kan skape bedre vekstvilkår i Norge for vinland utenfor disse sonene, for eksempel Sør-Afrika. Blir krisen langvarig, kan vi fort se en resesjon i norsk økonomi. Det kan gjøre folk mindre villig til å bruke mye penger på vin. Samtidig: hadde jeg blitt spurt for 1 måned siden, hadde jeg sagt at vin fra USA har en strålende fremtid foran seg på det norske markedet. Fremtiden vil vise.

Kjøp vinboken "Vin på ville veier"

Har du lyst å bli bedre på vin? Heine Johansen har satt sammen e-boken “Vin på ville veier”. Den er en strålende introduksjon til vinens verden. Og best av alt: den oppdateres jevnlig med ny informasjon! Du kan kjøpe den hos Sendowl for 150,- ved å trykke på bildet over!

Smaksnotater

Rajat Parr
Rajat Parr
Sevens Springs Chardonnay 2017

Epler, flint, urter, medium+ syre, medium fylde, tørr. Tørrende avslutning, med lette nøtter. God konsentrasjon og dybde.

Seven Springs “La Source” Chardonnay 2017

Epler, grønne urter, joghurt, melon. Medium + syre, medium fylde, tørr. Konkurrerer på høyt nivå, noe som også prisen gjenspeiler.

Seven Springs “Summum” Chardonnay 2017

Elegant nese, epler, melon, urter. Høy kompleksitet og dybde. Flott og elegant vin, og er nok blant det aller beste Oregon spesielt har å tilby på chardonnaymarkedet om dagen.

Sandhi Santa Rita Hills Pinot Noir 2017

Røde bær, urter, ristede nøtter, litt støvete. Juicy. Leverer høy kvalitet for prisen.

Domaine de la Côte “Memorious” 2017

Røde bær, rips, urter, grønn pepper, steinverk. Medium+ syre, medium fylde, tørr, medium- tannin. Svært godt og tilgjengelig nå.

Domaine de la Côte “Blooms Field” 2017

Friske bringebær, fiol, grønne urter, rips, colafrukt, dyp. Steinaktig anslag. Medium+ syre, medium- fylde, lav+ tannin, tørr. Pinot noir av svært høy kvalitet!

Chanin Los Alamos Chardonnay 2017

Gule epler, lette nøtter, urter, melon, medium+ syre, medium+ fylde, tørr. Medium+ konsentrasjon, medium+ dybde. Godt kjøp til prisen!

Chanin Bien Nacido Chardonnay 2017

Gule epler, voks, grønne urter, pistasj. Medium+ syre, medium fylde, tørr. Høy kompleksitet, dybde og lengde. Vil nok utvikle seg svært positivt over de neste årene. Godt kjøp!

Chanin Sanford & Benedict Chardonnay 2017

Lav intensitet på nesen, epler, urter, melon. Ung, stram og med høy intensitet i munnen. Høy- syrlighet. I likhet med flere chardonnayer fra Sanford & Benedict-vinmarken er den ung og litt utilgjengelig nå, men vil nok utvikle seg til å bli en fabelaktig vin med tiden.

Chanin Santa Rita Hills Pinot Noir 2018

Rips, bringbær, urter, mandler, syrlige moreller. Høy- syre, lav+ fylde, lav tannin. Medium kompleksitet. Godt kjøp til 300 kr!

Chanin Los Alamos Pinot Noir 2017

Modne bær, urter, kandiserte kirsebær, steinverk. Medium+ syre, medium fylde, lav+ tannin. Medium+ kompleksitet.

Chanin Bien Nacido Pinot Noir 2017

Fiol, kirsebær – klassisk pinotnese, bringebær, skogbunn. Medium+ syre, lav+ fylde, lav+ tannin. Høy kompleksitet og svært godt! Buy on sight!

Chanin Sanford & Benedict Pinot Noir 2017

Steinaktig, noe lukket, bringebær, urter, fiol, kirsebærstein i avslutningen. Høy- syre, medium fylde, medium- tannin. Trenger tid.

Chanin Schock Vineyard Pinot Noir 2017

Fiol, kirsebær, mandler, urter. Medium+ syre, lav+ fylde, lav+ tannin, tørr. Linjær og kompleks vin.

Cruse Wine Company Deming Sparkling Valdiguié 2018

Voks, røde epler, epleskal. Høy- syre, høy intensitet, medium fylde, tørr. Rett frem og tydelig vin.

Cruse Wine Company Ricci Sparkling St. Laurent 2018

Røde epler, brioche, epleskall, fersken. Lett oksidativ. Medium syre, medium fylde, tørr. Kostbar.

Cruse Wine Company Sparkling Tradition

Rik nese, røde og grønne epler. Klassisk. Epleskall i mounnen. Medium+ syre, medium fylde, tørr. Rik avslutning.

Cruse Wine Company Monkey Jacket 2017

Vin laget på en haug med druesorter der valdiguié utgjør brorparten med 42%. Rik rødfruktdominert , urter, lakris, lys. God struktur, medium+ syre, medium- fylde, medium- tannin, tørr. Balansert.

Cruse Wine Company Charles Heintz Syrah 2016

Bjørnebør, solbær, grønne urter, frisk. Medium+ syre, medium- fylde, medium+ tannin, fruktig.

Cruse Wine Company Alder Springs Tannat 2017

Grønn, lett volatil, lett oksidativ, rødfruktpreget.

Cruse Wine Company Rancho Chimiles Valdiguié 2017

Svært grønn, gress, grønn paprika, bananskall. Umoden.

Camp Chardonnay 2018

Fruktdrevet, hvite blomster, mandler, honningmelon. Medium+ syre, medium fylde, tørr.

Camp Cabernet Sauvignon 2018

Solbær, solbærblad, urter, honning. Rik, medium+ syre, medium fylde, medium tannin. Typeriktig, ung cab.

Camp Zinfandel 2017

Rå mandler, sure kirsebær, cachaca-aktig tone, sødmefullt anslag, medium+ syre, medium fylde, medium- tannin. Svært imponerende zinfandel. Dette er noe annet enn de søtladne ufriske vinene som ofte lages på denne druen. Finnes der håp?

Folk Machine Central Coast Pinot Noir 2018

Knust rips, grønne urter, brante mandler. Sorte kirsebær i munnen. Medium+ syre, medium- fylde, svært behagelig. Rimelig amerikansk pinot som er godt å drikke, om enn ikke veldig kompleks.

Folk Machine Vecino Vineyard Pinot Noir 2017

Sure kirsebær, salvie, hvit pepper, syrlig anslag med rabarbra. Medium+ syre, medium- fylde, tørr. Lav+ tannin. Godt.

Folk Machine Parts & Labour 2017

Hovedsakelig sør-rhonedruer med 5% barbera. Rød frukt, lakris, mørke bær. Medium+ syre, medium fylde, medium tannin, medium kompleks. Bra vin til prisen!

Ghostwriter Santa Cruz Pinot Noir 2016

Kirsebær, mandler, urter, lette nøttetoner. Medium+ syre, medium fylde, medium- tannin. Svært syrlig uttrykk.

Russel Joyce
Russel Joyce
Joyce Wine Company Albarino “Cedar Lane” 2018

Friske epler, urter, voks, lett sjøtone. Medium+ syre, lav+ fylde, tørr. Godt laget, og interessant å smake albarino fra andre steder enn Portugal/Vest-Spania. Druetypisk!

Joyce Wine Company Dry Riesling 2018

Lett plasttone, sitron, blomster, mango. Medium+ syre, medium- fylde, fruktig, tørr. Igjen et druetypisk eksempel!

Joyce Wine Company Submarine Canyon Chardonnay 2017

Grønne epler, urter, voks. Medium+ syre, medium fylde, tørr. Lett tørrende avslutning. Balansert og bra! Rimelig!

Joyce Wine Co. Sta. Lucia Highlands Escolle Vineyard Chardonnay 2017

Melonjoghurt, urter, epler. Medium+ syre, medium- fylde, tørr. Lett tannisk avslutning. God kompleksitet!

Joyce Wine Company Monterey Submarine Canyon Pinot Noir 2017

Lav intensitet på duft. Rød frut, fiol, grønne urter. Høy- syre, lav+ fylde, lav tannin. Tørr. Lavt priset!

Joyce Wine Co. Sta. Lucia Highlands Escolle Vineyard Pinot Noir 2017

Rød frikt, bringebær, urter, fiol, hvit pepper. Høy- syre, medium fylde, medium- tannin. Lang, med lett tannisk avslutning.

Joyce Wine Company Carmel Valley Chenin Blanc 2018

Grønne epler, voks, god struktur, grønne urter, mandler. Noe enkel i uttrykket til prisen.

“With the Chenin, you should get it when the bees hit it. Don’t worry about the acidity. The numbers might seem low but chenin is all about texture.”

Rajat Rarr i samtale med Russel Joyce
Joyce Wine Company San Benito Gamay Noir 2018

Steinaktig, rips røde epler, rik. Fruktig i munnen. Lett parfymert avslutning. Medium+ syre medium- fylde, lav tannin, tørr.

Stolpman Vineyards Chenin Blanc Combe 2017

Gule epler, grønne urter, fersken, lette steinaktige toner. Medium+ syre, lette taniner. Godt!

Pete Stolpman
Pete Stolpman
Stolpman Vineyards Trosseau Combe 2018

Lys rødfrukt, urter, fennikel. Medium+ syre, lav tannin.

Stolpman Vineyards Gamay So Fresh “GDG” 2018

Steinaktig, knuste bringebær, urter, voks, pepper og i det hele tatt ligner den ganske mye på en cru-bojo, medium+ syre, medium tannin, og svært juicy. Godt å drikke! PS: GDG står for God-damned gamay og henspiller på en viss uenighet mellom far og sønn Stolpman om verdien av å satse på gamay.

Stolpman Vineyards Para Maria 2017

80% syrah, 20% petite verdot, Kirsebær, pepper, voks, grønne urter. Høy- tannin, medium+ syre, høy- fylde. Dyp og elegant!

Stolpman Vineyards La Cuadrilla 2018

Sure Kirsebær, pepper , urter, kjøtt. 72% syrah, 16% sangiovese og 12% grenache. Høy- fylde, medium+ syre, medium tannin.

Stolpman Vineyards La Cuadrilla 2016

Pepper, kirsebærpreget rødfrukt, medium+ fylde, medium+ syre, medium tannin.

Stolpman Vineyards Estate Grown Syrah 2017

98% Syrah, 2% Viognier. Bjørnebær, solbær, pepper, rød paprika, urter. Høy- tannin, medium+ fylde, medium+ syre, tørr. Ung, fast og kompleks. Har et langt liv foran seg og vil utvikle seg postivt med alder.

Ernst Storm
Ernst Storm
Storm Wines Santa Barbara County Pinot Noir 2017

Voks, bringebær, lett fyrstikktone, urter. Medium+ syre, medium fylde, medium tannin. Tannisk anslag, syrlig avslutning. Medium+ kompleks. Utvikler seg erfaringsmessig positivt med noen få år på langs.

Storm Wines Duvarita Vineyard Pinot Noir 2017

Varme bringebær, moreller, voks, fyrstikk. Medium+ syre, medium fylde, lav+ tannin. Harmonisk!

Storm Wines San Sebastiano Vineyard Pinot Noir 2017

Varme bringebær, vanilje, urter, voks, colafrukt, høy konsentrasjon. Medium+ syre, medium- fylde, medium- tannin.

Storm Wines Slide Hill Syrah 2016

Sort pepper, brent plast, hengt kjøtt, fiol. Medium- intens på nesen. Medium+ syre, medium fylde, medium tannin. Linjær i stilen. Svært høy kvalitet!

Storm Wines Notary Public Cabernet Sauvignon 2014

100% Cabernet Sauvignon. Friske solbær, urter, rik. Medium+ syre, medium+ fylde, medium tannin. Røsslig vin.

3 tankar på “Den amerikanske invasjonen

Leave a Reply