juliusspital

Nye vaner

Hvordan hadde tysk vin sett ut hvis riesling ikke fantes? Riesling er Tyskland absolutte nummer 1-drue. Det er velfortjent og viktig. Der det er et litt større utvalg å velge mellom av røde druer, er det egentlig bare riesling og chardonnay som udisputert har en plass på pallen over verdens absolutt beste hvite druer.

En åpenbar funksjon ville nok vært at landet tidligere og tyngre ville ha fokusert på pinot noir da det (igjen) ble mulig å plante dette i noen utstrekning i landet. Pinot noir har lang historie i Tyskland, sannsynligvis lenger enn den for riesling.

Tyskland uten riesling?

Til vinland å være, er Tyskland fremdeles kjølig, og kjøligere har det vært. Derfor er det naturlig at fokuset er størst på de hvite druene, som jevnt over trenger lavere temperaturer og mindre soleksponering enn sine røde motparter for å modnes. Sannsynligvis ville pinotdruens hvite mutasjoner gris og blanc hatt større fokus. Kvalitetschardonnay fra Tyskland, som bare så vidt er i støpeskjeen, hadde kanskje allerede vært en etablert størrelse. Kanskje hadde ikke elbling mer eller mindre forsvunnet fra eksistensen. Kanskje hadde landet bare fortsatt å satse på enkle viner laget på diverse krysninger som ble tilvirket fra slutten av 1800-tallet og utover.

I skyggen

En drue drue som nok i langt større grad hadde fått skinne, hadde det ikke vært for riesling, er silvaner. Druen har sitt tilhold i vinregionen Franken, hvor de beste eksemplarene tappes på de karakteristiske bocksbeutel. Druen har en mer avstemt syrlighet og er ikke like aromatisk som riesling. Likevel plukker den opp egenskaper fra forskjellige terroir like godt som den mer berømte rieslingen. For de beste silvanerne er det struktur og tekstur som står i høysetet. Det betyr ikke at vinene laget på silvaner ikke smaker noe, de har fine toner av krydder, urter, hvit frukt og hvite blomster. Likevel er det saltaktigheten og den lett raspende, men ikke bitre fyldigheten i vinen som gjør dem spennende.

Med storhetstiden bak seg?

Silvaner er en gammel druesort, som er dokumentert plantet tilbake til midten av 1600-tallet. På 70-tallet var den Tysklands viktigste drue, hvor 23% av vinmarkene var beplantet med druen. I dag er det rundt en femtedel igjen. I Franken holder druen stand med omtrent like stor andel av vinmarkene som i søttiårene. I Tysklands største vinproduserende område, Rheinhessen, finner vi den i størst monn målt i antall hektar med litt over to tusen hektar beplantet.

Selv om silvaner har en storhetstid bak seg, betyr ikke det at den ikke kan vokse til nye høyder. I sine beste eksemplarer tåler den mer varme og integrerer alkohol bedre enn riesling. Derfor vil det bli spennende å følge interessen for druen i årene fremover.

Utpreget matvin

I forbindelse med arbeidet med E-boken min, Vin på ville veier, prøvde jeg å sette opp en liste over verdens viktigste hvite og verdens viktigste røde druer. På rødvinssiden var konkurransen stor, men for de hvite skal man ikke så langt ned på listen før man tenker “skal denne druen være med”? Silvaner står sterkt i konkurransen et stykke der nede på listen, fordi den som nevnt er terroirpreget, men viktigst – fordi den er en så god matvin. Blant de vanskeligere rettene å sette vin til, er “grønne” retter som asparges eller grønne salater. Her stikker silvaner seg frem og beriker rettene uten å bli skjærende eller metallisk. Druen gir også godt følge til et vell av fiskeretter og hvitt kjøtt. Til det moderne nordiske kjøkkenet burde vi oftere tenke på denne druen.

Staatlicher Hofkeller Würzburg

Det er vel få land som har så mange vinprodusenter som kan strekke sin historie så langt tilbake i tid som Tyskland. Midt i Frankens hovedstad Würzburg ble den Staatlicher Hofkeller stiftet i 1128, noe sikrer dem en plassering blant verdens eldste vinprodusenter, og de kan skilte med 30 generasjoner med vinmaking og tradisjon.

Huset har en spennende historie som bærer i seg både munker, adel og den bayerske fristaten. Her er muligheten til å smake på historien.

Staatlicher Hofkeller Randersackerer Marsberg Silvaner Trocken 2019
Medium intens på duft. Grønt epleskall, appelsinskall, honningmelon, grønne urter, krydder. Kompleks og innsmigrende duft. Medium+ syre, høy- fylde, tørr. Svært god struktur. Lang, saltaktig avslutning. Dette er svært imponerende til en svært beskjeden pris! Kjøp nå! 91p
217,-

Staatlicher Hofkeller Silvaner Trocken 2020
Medium intens på duft. Grønt epleskall, honningmelon, sitronsaft, urter, krydder. Lett voksaktig tone. Medium+ syre, høy- fyldighet, tørr. Eplepreget i og fyldig i munnen. Fruktig gjennom hele smaksbildet. Det er sjeldent at man får en så fyldig vin til denne prisen. God struktur og godt kjøp til retter av hvit fisk eller kylling. 88p
179,50,-

Juliusspital

Juliusspital er en veldedig stiftelse som gjennom sin 440 år lange historie foruten å lage vin, også har bidratt med både utstrakt pleie til eldre gjennom sin Seniorenstiftet og dessuten til både trengende og epileptikere. Stiftelsen opprettet et sykehus i 2013 for å kunne ha et totaltilbud for kritisk syke og døende mennesker. De lager dessuten svært gode viner.

Juliusspital Würzburger Absleite Silvaner 1. lage trocken 2020

Medium+ intens på duft. Friske grønne epler, voks, hvite blomster, urter ,krydder. Friskt anslag hvor også honningmelon og fersken kommer til. Medium+ syre, medium fedme, tørr. Behagelig syredrevet gjennom smaksbildet. Godt laget og godt kjøp! 88p
217,90,-

Juliusspital Iphöfer Julius-Echter-Berg Silvaner GG 2018

Wow, er dette silvaner?! Ved åpning dufter det et vell av epler, smør, sjøsprøyt, honningmelon og urter. Dette er komplekst! Nennsom eiking er kledelig for druen, og aromatikken her bringer tankene mot vest og litt sørover, til et område i Frankrike som får mye bedre betalt for vinene sine enn Franken. Medium+ syre, medium fylde, tørr. Igjen: svært behagelig og integrert eik. Komplekse smaker og en lang og tilstedeværende men ikke skarp syrestruktur samt en smak som sitter lenge i. Jeg tror ikke silvaner kan bli så mye bedre enn dette! 95p
399,90,-

Weingut Brennfleck

Som bare ungdommen å regne sammenlignet med Staatlicher Hofkeller, skriver historien til Weingut Brennfleck seg tilbake til 1591. Susanne og Hugo Brennfleck er 13. generasjon vinmakere og holder også til i Franken. Vingården ligger midt i gamlebyen i den romantiske middelalderbyen Sulzfeld am Main. Vinen Anna-Lena er oppkalt etter datteren som ble født i 1998. Silhuetten på flasken er av henne. Den ble laget av Harald Schmaußer da hun var 2 år gammel. Den pryder fortsatt etiketten den dag i dag.

Anna-Lena Silvaner Trocken 2019

Medium intens, fruktig duft av hvite blomster, hvit fersken, grønne urter og krydder, appelsinskall, voks og hvit pepper. Rett på oppsiden av medium syre, medium fylde, tørr. Behagelig, fruktig og lettdrikkelig vin. 86p
179,90,-

Battenfeld-Spanier

I denne artikkelen har jeg flere ganger beskrevet hva som kunne ha vært, og jeg tør si at om ikke produsentene Keller og Wittmann hadde eksistert, så ville Battenfeld-Spanier ha vært regnet for Rheinhessens beste vinprodusent. Hans Oliver Spanier produserer biodynamiske viner med tydelig adresse sammen med sin kone Carolin. Han produserer også viner på vinmarker fra hennes side av familien, under merkenavnet Kühling-Gillot, mens hun jobber med administrasjon og markedsføring av bedriftene.

Oliver Spanier begynte tidlig å studere stilen fra da tysk vin var blant verdens dyreste, rundt århundreskiftet mellom 18- og 1900-tallet. Stikkordene var lang skallmaserasjon og modning på gamle eikefat med lang kontakt med bunnfallet.

Battenfeld Spanier Grüner Silvaner 2020

Medium intens duft. Melon, kornaks, hvite blomster, grønne urter. Medium+ intens smak, medium+ syre, medium+ fylde, tørr. Lang, syrlig og lett bitter avslutning. Gir akkurat nok motstand til at den er interessand. Drikk til lette kyllingretter eller klassisk asparges og hollandaise. 87p.
174,90,-

Weingut Weltner

Det er ikke så ofte jeg smaker silvanere fra de aller beste vinmarkene. Når de kommer såpass høyt i pris, er det lett for at jeg, som tross alt har et begrenset budsjett, ser meg om etter andre viner. Derfor avstedkom det mye interesse når jeg smakte Weingut Weltners silvaner fra Grosses Gewächs-vinmarken Hoheleite i forbindelse med et samarbeid jeg gjorde med Tysk Vininformasjon tidligere i år. Intervjuet står godt for seg selv, så hvorfor ikke ta en kikk? På Youtubesiden vår ligger det forresten også et knippe andre intervjuer jeg gjorde i denne sammenheng.

Weltner Rödelseer Küchenmeister Hoheleite Sylvaner GG 2018

Medium- intens på duft. Hvit frukt, fruktstein, hvite blomster, grønne krydder, grønne urter. Lette toner av fersk sopp. Elegante, komplekse dufter. Lett røykpreg. Medium+ intens på smak. Medium+ syre, medium fylde, tørr. Syrlig anslag, fyldig midtparti, salin avslutning. Dype smaker. Svært lang. I ettersmaken også noen epletoner. Fabelaktig tekstur, og helstøpt vin! 92p

Ein tanke på “Nye vaner

Leave a Reply