chardonnayhøst

Slik treffer koronakrisen vinmakerne

KORONAKRISEN: Det er vanskelig å se sektorer som ikke blir påvirket av den pågående koronakrisen. I Nattverden har vi brukt den siste tiden på å ta kontakt med vinmakere i forskjellige land for å høre hvordan dette har påvirket dem. Intervjuene i denne artikkelen har blitt gjort i løpet av uke 13 i 2020. Vi har prøvd å undersøke å skape et bilde av forholdene i forskjellige land og områder, og se om krisen treffer forskjellig. 

CHAMPAGNE, FRANKRIKE

I samtale med Christian Conley Holthausen, Internasjonal eksport- og kommunikasjonsdirektør ved Champagne AR Lenoble i samtale med Heine Johansen

Christian Holthausen
F.v. Christian Holthausen sammen med eierne av AR Lenoble Anne Malassagne og Antoine Malassagne.

HJ: Hvordan opplever dere krisen akkurat nå? Jeg vet at spesielt Champagne har et vesentlig direktesalg til vinbutikker og restauranter i Paris. Er dere fremdeles i drift? 

CCH: Dette er den andre uken der hele Frankrike er i lockdown. Det er fremdeles litt salg gjennom uavhengige vinbutikker, men alt av barer, restauranter, hoteller, teatere, klubber og så videre, vil være stengt til tidligst 15. april. Hver eneste vinprodusent i hele Frankrike har sett et stort fall i salget de siste 2 ukene. 

Har 100-årsjubileum i 2020

HJ: Hvordan påvirker dette arbeidshverdagen deres? 

CCH: For å beskytte våre kunder og staben vår, stengte Anne og Antoine gården sist mandag. Hele verden må være solidariske gjennom denne tiden, og vi vil forbli tett på våre kunder via våre sosiale medier-kanaler for å styrke de båndene som knytter oss sammen. Selv om huset er stengt, så er det alltid mye jobb på våre 18 HA vinmark. 

chardonnayhøst
Arbeid under innhøstingen av chardonnay.

2020 er et spesielt år for AR Lenoble. Vi ble grunnlagt i 1920, så i år er vårt 100-årsjubileum. Anne og Antoine Malassage, oldebarna til grunnlegger Armand-Raphaêl Graser, driver champagnehuset i dag. Vi er et av husene som har forblitt 100% familieeid og 100% uavhengig gjennom vår historie. Vi har imidlertid bestemt oss for å utsette feiringen av jubileet, kanskje til seinere i år, kanskje til 2021. Et 100-årsjubileum er et veldig spesielt øyeblikk i en familiebedrifts liv. Vi ønsker å feire dette øyeblikket skikkelig når pandemien er bak oss. Det som ikke dreper oss gjør oss sterkere! 

Vi må fremdeles jobbe med sammensetningene (assemblage red.anm.) basert på 2019-høsten, det er noe som Anne og Antoine må gjøre uavhengig av tilstanden i verden, mellom nå og slutten av juni når vi flasker. 

HJ: I Norge har vi interessant nok et oppsving i vinsalget. Oppsvinget skyldes imidlertid at det selges mer bag-in-box.

CCH: Jeg har også på følelsen at det samme er tilfelle i Frankrike også: konsumet er “prisbevisst med store flasker og bokser av rimelig vin man kan drikke i karantEne. 

HJ: Hva med ekstern arbeidskraft – hvor avhengig er dere av sesongarbeiderne i årssyklusen? 

CCH: Vi har bare ekstern hjelp i de to ukene når det er innhøstning. Ellers er vi bare 11 personer i staben, inkludert Anne, Antoine, meg selv og staben i vinmarken og i kjelleren. 

Et alvorstynget Frankrike

HJ: Hvordan reagerer Frankrike som nasjon på virustrusselen? Er den tynget av alvoret eller er befolkningen i opposisjon mot de tiltakene som blir innført? Jeg vet at det de siste årene har vært flere tilløp til opprør, blant annet fra de gule vestene – og jeg ser for meg at krisen ikke gjør dette enklere? 

CCH: Frankrike har ikke hatt det lett de siste par årene, fra terroristangrep til gule vester til transportstreiker. 2019 var allerede veldig tøft. 2020 starter heller ikke akkurat i dur-skalaen. Men de fleste i Frankrike tar dette veldig seriøst. Gatene i Paris er så tomme. Alt er stengt, ingen mennesker, ingen biler, ingenting. 

Lenobles kjellere
AR Lenobles vinkjellere

Viner fra AR Lenoble tilgjengelig på vinmonopolet:
AR Lenoble Grand Cru Blanc de Blancs | Lenoble Brut Nature | Lenoble Terroirs Rosé Brut | Lenoble Blanc de Noirs Bisseuil Brut 2012 | Lenoble Intense mag 15 | Lenoble Chouilly Blanc de Blancs Grand Cru 2008

Pfalz, Tyskland

Sophie Christmann i vinkjelleren.
Vanskelig å spå

Sophie Christmann fra Weingut Christmann sier at det er vanskelig å spå hvordan selskapet hennes vil bli truffet.

– For øyeblikket tenker vi mest på våre foretningspartnere og spesielt i restaurantnæringen, siden det er de som er mest påvirket av krisen. Vi håper at det snart vil komme støtteordninger fra myndighetene for å hjelpe dem, og vi ønsker også å støtte dem så mye som mulig. 

– Hvordan påvirker krisen dere som vinprodusenter?

– Det fremdeles fullstendig umulig å spå for oss hvor hardt vårt selskap vil bli truffet. Det kommer helt sikkert ikke til å bli lett. Mange partnere vi har hatt gjennom lang tid har kontaktet oss for å spørre om utsettelse av betalinger. Vi prøver selvfølgelig å hjelpe, men vi kan ikke fortsette slik for alltid.

– Hvordan jobber dere i selskapet nå?

– Utover de åpenbare problemene i salg, som helt sikkert vil oppstå, må alt annet fortsette på den vanlige måten: siden vinrankene ikke slutter å vokse på grunn av korona, må lønninger fremdeles bli betalt, flasker og korker kjøpt inn, vinmarker kultivert og andre forpliktelser møtt. Men ikke bare det: vi vet fremdeles ikke om våre sesongarbeidere fra Polen og Romania vil ha mulighet til å komme for å delta i vinmarksarbeidet om noen få uker. En hel serie med utfordringer. 

– Mye usikkerhet, med andre ord?

Usikkerhet er ikke bra, men at våren kommer gir oss håp om at alt vil komme tilbake til normalen en dag. Så vi prøver å være optimistisk. Eiendommen vår har en historie på mer enn 200 år og det har klart vært vanskeligere tider. Hver generasjon vokser med sine oppgaver. Det vil vi også med våre oppgaver. Likevel håper vi at våre kunder vil støtte oss og nyte et godt glass riesling hjemme til de kan gå ut igjen! 

Aktiv på SoMe

Alexander Pflüger, eier og vinmaker hos Weingut Pflüger sier at han har begynt å fokusere mer på sosiale medier i denne vanskelige tiden:

– Vi har fremdeles arbeid i kjelleren og i vinmarken, men jeg prøver også å holde kontakten med våre kunder og venner gjennom sosiale media. Vi tilbyr en vinpleiepakke og gjør online smakinger. 

Alexander Pflüger på sin instagramkanal. Innholdet er på tysk, men hey – dette er jo en god anledning til å lære seg litt tysk.

Viner tilgjengelig på vinmonopolet:
Weingut Christmann
Christmann Pfarrwingert Weissburgunder Trocken 2018 | Christmann Riesling Trocken 2018 | Christmann Gimmeldingen Riesling Trocken 2018 | Christmann Königsbacher Idig GG 2017
Weingut Pflüger
| Christmann Mandelgarten GG 2017

Weingut Pflüger
Pflüger Cuvée Rassig Brut | Pflüger Biodynamite 2018 | Pflüger Herrenberg Riesling Trocken 2017 | Pflüger Fronhof R Pinot Noir 2017 | Pflüger Ambrosia Perlwein 2017 | Pflüger Rosé 2017 | Pflüger Dürkheimer Michelsberg Riesling Trocken 2017 | Pflüger Fuchsmantel Riesling | Pflüger Riesling Trocken 2018 BIB | Pflüger Buntsandstein Riesling trocken 2019 | Pflüger Friedelsheimer St. Laurent 2017 | Pflüger Nonnengarten Pinot Noir 2017

Piemonte, Italia

Gian Luca Colombo, eier og vinmaker hos Segni di Langa i samtale med Heine Johansen

Gian Luca Colombo
Blant de hardest rammede områdene

HJ: Hvordan står det til i Piemonte? Jeg vet at Lombardia, som er nabodistriktet, er blant de stedene som har blitt hardest rammet.

GLC: Ja, provinsen er tett på både Lombardia og Torino som begge er områder hvor det er veldig vanskelig. I nærområdet her har det heldigvis bare vært noen få tilfeller av smitte men alle er svært redde og vi er i en unik situasjon, full av restriksjoner, tvil og hvor vi er redde for andre mennesker. Det har ikke skjedd i Italia siden 2. verdenskrig. 

Har startet eget selvbergingsprosjekt

HJ: Påvirker det arbeidet ditt med vinene også? 

GLC: Det påvirker humøret i stor grad. Vi har anledning til å jobbe i vinmarken og i vineriet. Det kommer til å bli en kjempeutfordring for store selskaper hvor de ansatte ikke ønsker å jobbe nær hverandre og hvor kooperativene ikke finner ansatte. Mitt største problem er likviditeten ettersom både ordre og innbetalinger er stoppet. Kundene mine selger ikke. 

Jeg bekymrer meg ikke over vinmarksarbeidet siden det uansett bare blir gjort av meg og familien. Jeg startet et eget prosjekt med selvforsyning av mat i begynnelsen av året. Jeg drømmer om å være 80% uavhengig i matveien. Vi får kyllinger på gården, frukttrær får bedre plass og jeg har lyst å dyrke hvete for å produsere mitt eget mel. Jeg har en drøm om å konvertere til biodynamisk produksjon, en konversjon jeg allerede har startet. 

HJ: Så fint at denne katastrofen også kan være med å gjøre oss sterkere, og å utvikle nye ting! 

GLC: Det kommer i stor grad til å påvirke hvordan folk tenker, og markedet kommer heller ikke til å være det sammme. 

Vanskelig å få tak i mat

HJ: Nord-Italia er antakeligvis det området som har blitt hardest rammet av korona til nå. Fører dette med deg noen særskilte utfordringer for deg i hverdagslivet ditt? Er det mat eller andre ting som er vanskelig å få tak i? 

GLC: Jeg er redd siden selskapet mitt er ungt og skjørt – men vi holder oss sterke. Å få tak i mat og andre ting i supermarked er veldig vanskelig. Det er lange køer og mange produkter er vanligvis utsolgt. Det finnes ikke ansiktsmasker, alkohol- eller andre desinfiserende middel. Jeg handler bare en gang i uken og prøver å få tak i nok varer for familien min til 7 til 10 dager. Samtidig er det fint at mange har begynt å lage mer håndlaget mat som pasta, gnocchi, brød osv. 

HJ: Jeg har hørt historier om at hele helsevesenet er på randen av kollaps i nord-Italia. Hvordan ser det ut fra innsiden? Har dere en følelse av usikkerhet hvis folk blir syke eller skader seg? 

GLC: Vi har blant verdens beste helsevesen. De oppfant covidområdet (karantenerom/telt? red.anm) og vi har fått hjelp fra China, Cuba og Russland, som er utrolig! I vår sone har de allerede åpnet et nytt sykehus utelukkende for covid i landsbyen Verduno. Viruset er virkelig farlig for gamle mennesker med underliggende sykdommer, og de trenger oppfølgning. Når vi nå har fått den siste 24-timersrapporten er det to dager med fall i antall smittede (23.03.20). Jeg krysser fingrene! 

Viner fra Segni di Langa tilgjengelig på vinmonopolet:
Segni di Langa Langhe Pinot Nero 2017 | Segni di Langa Barbera d’Alba Superiore 2017 | Segni di Langa Nebbiolo d’Alba 2017 | Segni di Langa Barolo 2016 | Segni di Langa Nu 2018

California, USA

Gavin Chanin, vinmaker for Chanin Wines i samtale med Linn Johnsen

Gavin Chanin
Omsetningen er ikke bærekraftig

GC: Det er litt galskap her. Alt traff for omtrent 2 uker siden da stort sett hele Europa stengte. Etter det kom et forbud mot ikke-essensielt arbeid i San Fransisco, deretter Los Angeles og nå hele delstaten. Jeg tror fra et vinperspektiv at det har vært ekstremt vanskelig for restaurantene og vinbarene som har måtte stenge. 

LJ: Påvirker det at restaurantene stenger dere?

GC: Selvfølgelig! Disse restaurantene er våre hovedkunder, og vi har sett restaurantsalg forsvinne over natten. Siden folk sitter fast hjemme, har salget vårt til butikker gått opp – men ikke nok til å gjøre dette bærekraftig. 

LJ: Hvordan jobber du gjennom krisen?

Personlig setter jeg hensyn til helse og sikkerhet først. Fordi jeg må pakke bokser og gjøre leveringer har jeg holdt meg vekke fra familien min. Jeg beundrer virkelig de som jobber i butikker og på markeder som er så veldig eksponert for smitte, men som likevel jobber så folk får tak i mat. 

Jeg jobber også i vinmarken. Der foregår arbeidet med ordentlig sosial distansering og det er vakkert å se knoppingen og bli minnet på at naturen fortsetter og at vi kommer til å komme oss gjennom krisen.

Kjøp vin fra små vinerier

LJ: Hvordan kan vi hjelpe hverandre gjennom dette?

Jeg håper at kundene vet at de virkelig kan hjelpe små vinerier ved bare å bli hjemme og drikke vinene våre. Vi planlegger også en formell middag på Territoriet i Oslo når dette er over, med alle vinene jeg laget i mine ti første årganger og jeg håper vi kan pre-selge billetter for å hjelpe dem gjennom denne tiden. 

Vinmonopolet har vært en stor hjelp for meg med basislistingen av Santa Rita Hills Pinot Noir, og Sandford and Benedict Chardonnay. 

Hør The Wine World sin podcast med Gavin Chanin og Rajat Parr, eller les vår store USA-artikkel.

Viner fra Chanin Wines på vinmonopolet:
Chanin Schock Family Vineyard Pinot Noir 2017 | Chanin Sanford & Benedict 2017 Pinot Noir | Chanin Bien Nacido Vineyard Chardonnay 2017 | Chanin Bien Nacido Pinot Noir 2017 | Chanin Sanford & Benedict Chardonnay 2017 | Chanin Sta. Rita Hills Pinot Noir 2018

Ein tanke på “Slik treffer koronakrisen vinmakerne

Leave a Reply