vin til svineribbe

Vin til svineribbe

Jeg mener det er få matcher som er mer åpenbare enn riesling og svin. Det er to ting som hører sammen. En slags gastronomiens divine intervention. Jeg hjelper deg å velge vin til svineribbe.

Riesling er konge

Det er et par ting som skal til for at en vin skal matche til svineribbe. Kjøttet har rett under middels struktur. Det har ganske høyt fettnivå. Spesielt svoren er smaksrik og tilfører lette brenttoner. Ofte serveres det svisker og andre søte ting til, som krever en viss sødme også i vinen. 

Jeg skal ikke legge skjul på det, jeg synes riesling er best til svineribben. All den tid tysk vin står for nesten en tredjedel av det vinmonopolets hvitvinsalg, burde du ha godt med valgmuligheter. En produsent som jeg har begynt å få mer og mer sansen for i det siste, er Korrell. Deres Korrell Riesling von den Grossen Lagen er mye vin for pengene. En annen av vinene jeg har smakt i det siste, som har imponert meg, er Kühling-Gillot Nierstein Riesling Trocken 2019. I tillegg har jeg i flere år predikert at vi må drikke mer halvtørre viner, spesielt fordi de er så himla billige. Schätzel Riesling Kabinett til latterlige 160,- har vært en slags offentlig hemmelighet en stund. Det burde være en absolutt innertier til svineribben, hvis du tåler litt sødme. 

Her er vår store artikkel om vin til pinnekjøtt!

En boblende inngang

Det er lett å se seg blind på riesling, spesielt for meg som både har en forkjærlighet for, og jobber mye med stoffet. Et annet alternativ, som også kan være helt himmelsk, er Champagne. Champagne har høy syre, slik som riesling har, og den har i tillegg boblene, som hjelper til å friske opp munnen. Ofte har Champagnen også noen gram sukker, som gjør at den blir mer harmonisk med det ofte sødmefulle tilbehøret. 

Champagne er dominert av de store husene, men de siste årene har det etablert seg en bevegelse kalt “grower champagne”. Det er mindre produsenter, som utfordrer de største husene både på kvalitet og stilmessighet. Pertois-Moriset L’Assemblage Brut er rimelig, og en god eksponent for denne. Et steg opp, er Larmandier-Bernier Longitude Premier Cru, som må sies å være en ledestjerne i denne bevegelsen. Det er også verdt å ta med AR Lenoble Grand Cru Blanc de Blancs for de som liker de mer syrlige stilene. Lenoble har forøvrig sitt hundreårsjubileum i år. De er også blant de mest vokale klimaforkjemperne i Champagne. Kjøp en flaske og bli med på feiringen! 

digital julegave
Send en digital gave til noen du er glad i. Send e-boken som gave med levering på julaften, rett i e-postkassen til den som får gaven! Bestill her!

Du trenger heller ikke å kjøpe Champagne for at det skal være bobler i vinen. Hattingley Valley Classic Cuvée 2013 fra England har god utvikling til en lav pris. Paltrinieri Leclisse Lambrusco di Sorbara 2019, som er en lysrød musserende fra Italia, er også et annerledes og spennende valg. 

De røde vinene 

Ideen når du skal velge vin til svineribbe, er at du ikke har lyst på så mye garvestoffer i vinen. Det er både fordi det ikke er nødvendig, siden kjøttet er så mørt – og siden garvestoffene vil fremheve bitterstoffene i svoren. Det vi ser etter, er viner på druer som pinot noir, gamay, barbera. Her er et tips fra hver av dem. 

Rings Kallstadt Spätburgunder Vom Kalkfels 2017 er ordentlig godt laget pinot noir fra Tyskland (hvor druen heter Spätburgunder). Her har du det som trengs av syre og fruktkonsentrasjon for å hamle opp med den rike retten. Du kan selvfølgelig velge å gå for viner fra Bourgogne i stedet for – eller hvorfor ikke sjekke ut en av vinene i artikkelen 25 viner for bedre å forstå pinot noir?

I Beaujolais er det de ti crulandsbyene som gjelder. Merlin Moulin à Vent La Rochelle 2013 viser frem landsbyen sin på en bra måte, og er også stilig fordi den har en begynnende utvikling. Denne vinen hinter virkelig til hvor lagringsdyktig gamay kan være. 

Giacomo Anselma Barbera d’Alba 2019 er en barbera fra en absolutt stjerneprodusent i Piemonte, uten at det koster uoverkommelig mye. Verdt å få med seg! 

Noen andre slengere 

Har du epleelementer i retten, kan du godt gå for en chenin blanc. Jeg tar med to topp produsenter fra henholdsvis Loire og Sør-Afrika, men her finnes det nok av viner i lavere prisklasser også. Dom. du Closel Jalousie Savennières 2016 er laget av en dame med tweeddrakt og fornuftige sko i det sentrale Loire. A.A. Badenhorst Kelder Steen 2018 er en superfresh vin laget av arkitekten bak The Swartland Revolution, Adi Badenhorst. Kjøper du denne vinen, kan du også med kjennermine bemerke at Steen er det sørafrikanske navnet på Chenin Blanc, til stor beundring fra de andre rundt bordet under julemiddagen. Personlig har jeg tenkt å prøve en flaske Tsantalis Klima Klima Assyrtiko 2015 og kanskje en flaske Terre Nere Etna Rosso 2019 til svineribben – fordi det er kjekt å prøve nye ting.

Følger du et av disse rådene, er jeg nokså sikker på at du ikke blir skuffet. Og husk: flere av disse vinene er i bestillingsutvalget. Det betyr at tiden er nå for å bestille. Det blir dårlig stemning på julaften hvis du blir sittende der uten vin til maten. 

Leave a Reply