Luke 12: Årets viner til pinnekjøttet

Jeg skal ikke ta den store diskusjonen urøkt versus røkt pinnekjøtt – selv om vi nok alle egentlig er enige om at det er det urøkte pinnekjøttet som gjelder. Min oppgave i denne artikkelen er å fortelle deg hvilken vin du skal drikke til det urøkte pinnekjøttet. 

Bare for å gjøre det unna med en gang: selvfølgelig både kan og bør du drikke øl og akevitt til pinnekjøttet heller enn vin. Spesielt juleølet har sødmen som skal til for å beholde litt egensmak i det henimot sadistisk dominerende miljøet som finnes på din typiske vestlandske juletallerken og spriten er grei å ha for å utsette magevondet som den nokså brutale maten på et eller annet tidspunkt kommer til å utøve på magen din. 

Det er når du – på tross av at du velger å spise noe som ellers i året blir brukt til hundemat – anser deg for å være gastronomisk forhøyet over den gemene hop, eller har glutenallergi eller “glutenallergi” at du trenger min hjelp. 

I virkeligheten er det bare én vinstil som er ordentlig saliggjørende når den drikkes sammen med pinnekjøttet. Det er halvtørr riesling med alder. Som den barmhjertige samaritan jeg er, har jeg trålet polets nettsider etter viner som passer innen denne sjangeren. Vinene er følgende: 

J.B. Becker Wallufer Walkenberg Riesling Auslese 1971 (1001,- BU), J.B. Becker Wallufer Oberberg Riesling Kabinett halbtrocken 1998 (468,- BU), Monzinger Halenberg Riesling R 2007 (399,90,- BU), 

Som du ser er det ikke så mye å velge mellom her – det importeres urovekkende lite moden halvtørr riesling til Norge. Kanskje finner du noe på ditt lokale spesialpol – eller i kjelleren til en gammel tante. Alternativ nummer 2 er at du kjøper ung halvtørr riesling. Det er ikke like bra, men duger. Jeg skrev om noen halvtørre viner i luke 9 i julekalenderen.  De foregående tipsene fungerer også til røkt pinnekjøtt (ikke at jeg har smakt det). 

Hvis du av en eller annen grunn skulle være handicapet på en slik måte at du ikke kan drikke riesling, er formelen for å finne viner til det urøkte pinnekjøttet slik: vinen bør ha god syre for å hamle opp med de store mengdene fett på tallerkenen. Den bør være hvit. Finnes viner med alder bør man velge dem, og spesielt for røde viner er det et krav om at vinen skal ha alder for at den skal være en god paring (dette har med umami å gjøre). 

For et par uker siden ble det sluppet en del eldre viner på polet, slik at har du tilgang til et velassortert pol, burde det være mulig å finne en vin som kan bevise min tese. 

Den velvillige hipster vil kanskje argumentere for oransjevin til julematen. Oransjevin går jo til alt. Det er sant, bortsett fra til Jesus. Da må man velge litt mer tradisjonelt. Har du beveget deg bort fra den kristne tro, kan Mother Rock Liquid Skin Chenin Blanc 2017 være en innertier. 

I fjor synes jeg det fungerte ganske greit med Gyéjacquot Anatom Champagne Blanc Vrai til annenservering 1. juledag – men hadde jeg kunne velge helt fritt hadde jeg nok valgt Henriot Cuvée des Enchanteleurs Brut 2000 (1279,90 BU). 

Hadde jeg fått velge, hadde jeg nok til den vinen ha valgt retten Caj à Sarcophage fra Babettes Gjestebud. Vaktelen fylles med foie gras og trøffel og bakes inn i en sarkofag av butterdeig. Og velge – det kan jeg jo! 

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *