Bilde av Scott Warman, Unsplashed

Vent ikke, kjøp

Hvorfor det haster litt mer enn vanlig med å fylle opp vinkjelleren.

De fleste har fått med seg at det er krisetid om dagen. Covid-19 har stengt ned alt som er gøy. Oljeprisen er i dass. Det er kronekursen også.

3 prisjusteringer i året

De norske vinimportørene har lov å gjøre prisjusteringer på vinmonopolet tre ganger i året. Den neste korsveien er 1. mai. Om jeg skal spå i kaffegruten, er det flere ting som peker i retning av at de fleste vinene vil få en kraftig prisøkning.

Kronekursen er historisk lav

I følge vinmonopolets innkjøpsbetingelser, har vinimportørene bare anledning til å gjøre prisjusteringer på vinmonopolet 3 ganger i året: 1. januar, 1. mai og 1. september. I perioden fra sist prisendring har vi sett euroen på over 12 kroner og dollar på over 11 kroner. Økningen for euroen fra nyttår er pr i dag på ca 16,6%.

Salget til restaurantbransjen er borte

Ikke viktig, for salget på vinmonopolet går jo oppover, sier du. Så enkelt er det ikke. Vinmonopolet melder nemlig at mye av økningen er i den såkalte bag-in-box-kategorien. For mange andre kategorier er salget stort sett uforandret. Samtidig er salget til restauranter borte. Det er dårlig nytt for importørene som har spesialisert seg på småprodusenter og for viner i høyere prisklasser. For disse er en svært viktig både salgs- og reklamekanal borte.

I denne artikkelen gjorde vi flere intervjuer med vinprodusenter som fortalte om hvordan koronasituasjonen hadde påvirket salget deres. Spesielt kvalitetsprodusentene som har en stor andel av salget sitt direkte til restaurantmarkedet, sliter nå. De er avhengig av å enten å øke salget eller prisene for å overleve.

Importørene blir presset av situasjonen

Det krever langt mer arbeid å selge vin fra bestillingsutvalget enn det gjør å få solgt viner som står i hyllene på vinmonopolet. Spesielt har mange av de små vinimportørene spesialisert seg på restaurantmarkedet. Mange av disse har hatt en modell hvor de har solgt direkte til restaurantene heller enn at vinen har vært innom en grossist. Når koronakrisen inntraff, gjorde det mange av restaurantene ble insolvente og enten måtte innrømmes lenger kreditt eller slås konkurs. Dette strekker selvfølgelig importørenes økonomi. Et logisk neste steg er å øke prisene for å prøve å dekke inn noe av dette der.

Ting som peker i andre retninger

Samtidig som alt dette taler for at det blir dyrere å handle vin i Norge i tiden fremover, er det også noe som peker den andre veien. Siden vinmonopolet er blant svært få aktører på verdensmarkedet som har økt vinsalg, er det også blitt mer attraktivt å selge vinene sine her på bjerget. Dermed tar flere produsenter kontakt med importørene sine for å tilby lavere priser for å posisjonere seg bedre på det norske markedet.

Kjøp før det blir dyrt

Mitt råd er likevel: har du viner du har pekt deg ut enten til kjelleren eller for eksempel til 17. maifeiringen, så er det lurt å få dem i hus før 1. mai. Jeg har i hvert fall fått champagnen i hus!

Ein tanke på “Vent ikke, kjøp

Leave a Reply