Fluer i suppen min.

– Hei du – du er med og arrangerer her, sant? Nå regner det, så du kan gå ut og samle noe makk fra asfalten.

Christoffer Haatuft er i godt humør. Det er hans oppgave å lage maten til dette møtet i studentersamfunnet. Kveldens tema: insekter som mat. Christoffer har for anledningen tilberedt 200 porsjoner med sirisstaco. Lokalet er stappfullt, og han er redd for at han ikke har nok mat til alle.

– Dette er jo ikke akkurat noe du kan bestille hos ASKO. Vi betalte 7 kroner stykket for insektene. Det er jo omtrent den samme kiloprisen som for trøfler. Men de er jo ikke oppdrettet for at mennesker skal spise de. Selvfølgelig må de koste litt når en eller annen seksåring går inn for å kjøpe fire sirisser til edderkoppen sin. Tenk at han kunne ha foret edderkoppen med trøfler i stedet. Det hadde vært noe.

insekter02
Arnold Van Huis t.v. Christoffer Haatuft t.h.

Arnold van Huis er invitert fra Wageningen University i Nederland for å snakke om hvordan samfunnet kan utnytte insekter som ressurs. Han er forsker, og doktor i tropisk entomologi.

– Proteinnivået i mange typer insekter, er omtrent likt som for oksekjøtt. Fettinnholdet er litt lavere. I tillegg har insekter høyt innhold av jern og sink. Det er viktig når vi vet at 1 milliard mennesker i verden har jernmangel, og 2 milliarder mennesker lider av sinkmangel.

– Mange mennesker synes det er ekkelt å spise insekter?

– Presentasjonen er viktig. Vi kan for eksempel male det opp. Hvis du maler opp insektene kan du ikke gjenkjenne dem. Dessuten er det energieffektivt å bruke dem, for eksempel som fiskefor.

– Så hvorfor er det ikke brukt mer?

– Innen EU er det fremdeles ikke lov å bruke insekter som fôr til kjøttproduksjon. For fiskeproduksjon har det vært lov siden 1. januar i 2013. Men lovgivningen er treg. For eksempel trenger man faktisk et slakteri for å kunne ta livet av insekter, fordi insekter også er dyr. Jeg har snakket med flere EU-byråkrater som sier at de rett og slett ikke tenkte på insekter da de laget lovgivningen. Det skjer endringer, men de skjer altfor sakte. For fiskeproduksjonen har vi funnet ut at opptil 50% av foret kan byttes ut med den svarte soldatfluen, uten at det vil ha noen påvirkning på fiskens kjøttkvalitet.

insektsmat03– Christoffer sier at insektene han kjøpte, koster 7 kroner stykket. Hva er det som gjør at de er så dyre?- Jeg tror nok mest at det er fordi han har kjøpt dem i en dyrebutikk, og at de operer med helt andre priser enn i matmarkedet. I Nederland koster et kilo insekter ment for matproduksjon rundt 5€ å produsere. Det gjør selvfølgelig at det også blir høye priser ut til forbrukerne. Det er fordi mye produksjonen fremdeles skjer manuelt. Melorm, for eksempel, spiser med føttene sine. Det gjør at de manuelt må snus for å vokse jevnt. Med fluer er problemet spesielt stort fordi de vokser så fort. Vi må ha nok voksne fluer til å pare seg på samme tid, slik at larvene blir store nok samtidig, for å få en jevn høsting. Likevel tror jeg at vi kan automatisere mange av disse oppgavene på sikt.

– Hvor fort vokser egentlig en fluebestand?

– For husfluer for eksempel, blir 1kg egg til 380kg larver på 72 timer.

Tenk over følgende bilde: du føder et barn. I løpet av tre dager, vokser barnet fra 4kg til 1200kg. Eller bare la være. Det er mindre forstyrrende.
– Er der noen risiko knyttet til å spise insekter?

insektmat04
Hundrevis av mennesker i kø for å spise insekter, mange av dem for første gang.

– Det kan være problemer med forurensning, og insekter kan ta opp giftstoffer. Og så ser det ut som at spesielt europeere kan være eksponert for allergi mot insekter, spesielt mennesker som er allergiske mot skalldyr, kan være allergiske mot insekter også. Det er litt som at mange asiater er laktoseintolerante. Ellers har muligvis den gresshoppen dere skal spise, et denzovirus.

– Hva sa du?!

– Denzovirus. Men det er ikke farlig for mennesker. Som vi vet om.

– Er det vanlig at insekter har virus?

– Insekter er faktisk godt tilpasset på den måten. De produserer naturlige antistoffer for sykdom, og det er en viktig bidragsyter for at dyr som spiser insekter, holder seg friske. Men vi vet ikke om det lar seg oversette til mennesker. I tillegg er de enormt energieffektive i sammenheng med kjøttproduksjon. For oksekjøtt trenger man 25kg fôr for å produsere 1kg kjøtt. For gris er forholdet 9 til 1, mens for insekter trenger man bare 2 kg fôr for å produsere 1kg kjøtt. Men det sagt, når vi snakker om kjøtt, ville det jo være meningsløst å skjære ut musklene til et insekt, så vi spiser hele dyret.

– Du har snakket litt om å bruke naturgjødsel som matkilde for insekter. Vil ikke det føre til fare for forurensing?

– Svarte soldatfluer for eksempel, lever jo i gjødsel – slik at de har antistoffer som motvirker dette. Det er også mange andre avfallstrømmer som er velegnet til å bruke som fór for insekter. Stort sett er det veldig få problemer knyttet til sykdom.

– Men hvordan smaker insekter?

– Det er mange som sier at flere typer insekter smaker litt nøtteaktig. Jeg mener at reker smaker som reker. På samme måte smaker for eksempel gresshoppe som gresshoppe. Det handler også mye om hvordan du tilbereder det. Jeg spiser insekter til middag hjemme rundt en gang i uken. Det er stor forskjell på insekter, og de smaker også forskjellig etter hvordan man tilbereder dem.

insektmat05
Sirisstaco er vanlig i Mexico. Her er Haatufts vri på retten.

 

Insektene blir servert. Hundrevis av tilhørere stiller seg pliktskyldig i en slags kommunistisk matkø for å prøve de eksotiske smakebitene. Etter hvert er det overraskende stor entusiasme fra salen. Jeg overhører en samtale mellom Christoffer og Arnold:

– Vi bruker endel sjøsnegl på menyen hos oss. Det er jo en slags insekt.

– Snegler er ikke insekter.

– Hva? Er de ikke?

– Nei. Bare dyr med 6 bein er insekter.

– Hva med edderkopper?

– Edderkopper har 8 bein. De er edderkopper.

Leave a Reply