Franske ideer om mat og vin I: Introduksjon

Nattverden vil de neste ukene ha sin første føljetong. Vi tar for oss franske vinlover, og hvilken påvirkning disse har hatt og har på kvalitetsutviklingen av vin i Europa – og i verden.

Franskmennene har valgt å lovfeste kvalitet gjennom et omfattende lovverk for opphavsbeskyttelser for en del av sine jordbruksprodukter. Mange berømtheter, som Champagne, Roquefort eller Bressekylling har blitt tatt innunder vingen på det som heter AOP-systemet. Systemets regler, som både garanterer for hvor varen kommer fra og et kvalitetsnivå på varen, har gjort mange av produktene berømte. Men hva gjorde at vi fikk et slikt system? Og hvordan fungerer det?

AOP står for Appellation d’Origine Protégée, og er regelverket som omhandler opphavsbeskyttelse for det franskmennene anser som sine viktigste jordbruksprodukter. Disse reglene omfatter hvordan produktene som er omfattet av AOP skal lages, hva de kan lages av og kanskje viktigst, hvor de skal lages. Det er klart flest viner som kommer inn under systemet, men også andre matvarer blir omfattet av AOP.

For å forstå hvordan og hvorfor disse lovene har blitt skapt, må man også forstå politikken og historien rundt produktene som lovene omhandler. Spesielt har vindyrking og -produksjon vært viktig i de områdene som nå ligger under fransk herredømme.

De siste årene har EUs overnasjonale lovgivning også hatt påvirkning vinlovene i hele Europa. Det er dette som er grunnen til at kvalitetsvinlovgivningen i Frankrike har byttet navn fra Appellation d’Origine Controlée (AOC) til Appellation d’Origine Protegée (AOP). EU-lovgivningen er et forsøk på å uniformere og forenkle de europeiske landenes vinlover – og med det gjøre det lettere for den vanlige forbrukeren å kjenne igjen både vin og vinstil i de enkelte landene.

Neste uke tar vi for oss vinhistorien i Frankrike, og hvordan den har vært med å påvirke det vinlandet vi kjenner i dag.

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *