Katastrofal vårfrost i Nord-Europa

Vårfrosten har truffet de nordlige vinmarkene i Europa hardt. Over alt i Chablis, i de nordlige delene av Côte d’Or, i Chablis og i Côte Macconais. Mange snakker om den verste frosten i Burgund siden 1981.

I den tyske vinregionen Nahe melder Cornelius Dönnhoff om frostnetter og tilhørende fakler også i hans vinmarker. Samtidig har også enkelte av Loireområdene blitt rammet.

Frost rundt tidspunktet plantene knopper er katastrofalt for vinbøndene. Det kan medføre at knoppene faller av og at utgangspunktet for årets vinhøst dermed blir ødelagt: en spontanabort om du vil.

I Loire fortelles det om en historisk katastrofal vår allerede, og årgangen 2016 sammenliknes med 1994 hvor store deler av vinhøsten gikk tapt.

En slik frost kan også negativt påvirke årgangen etter, nemlig 2017-årgangen.

Tidligere i år har vi også sett at haglstormer spesielt burgundappellasjonen Macconais hvor haglet har tatt opp mot 100% av de første knoppene. Spesielt for Beauneappellasjonen har også haglstormer skapt store skader de siste årene.

Vinmakerne kjemper en desperat kamp mot frosten. I mange av vingåredene er det tent tusenvis av fakler rundt i vingårdene for å bekjempe den tørre frosten over Nord-Europa den siste uken. Andre steder sprøytes det med vann i vingårdene fordi islaget som dannes rundt knoppene beskytter knoppene mot skade.

Enda er ikke alt tapt for vinmakerne, men samtidig som de kan forvente lavere utbytte med tilhørende produksjon, kan forbrukerne forvente seg lavere tilgjengelighet og høyere priser – spesielt fra Burgund.

 

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *