Hva er det som skaper “rødvinshodepine”?

Det finnes mange som tror mye rundt det å få hodepine av rødvin. Her i Norge er den mest utbredte ideen at dette skyldes garvestoffer i vin, og at man dermed bør unngå dette. I andre land er det svovel som får skylden. Atter andre skylder på histaminer – mens noen skylder på stoffet «thyramin».

Kjøp vinboken "Vin på ville veier"

Har du lyst å bli bedre på vin? Heine Johansen har satt sammen e-boken “Vin på ville veier”. Den er en strålende introduksjon til vinens verden. Og best av alt: den oppdateres jevnlig med ny informasjon! Du kan kjøpe den hos Sendowl for 150,- ved å trykke på bildet over!

For å ta den først: Det er ingen bevist sammenheng mellom tanniner (garvestoffer) og hodepine. Tanniner er et bitterstoff og en antioksidant som hjelper planten å beskytte seg mot insekter og andre skadedyr. I druene finnes stoffet i skallet og i druesteinene. For kroppen vår har tanniner en positiv effekt på imunforsvaret. Du får i deg en masse tanniner gjennom kaffe, te, blåbær og et ganske vidt monn av andre frukter og grønnsaker. Får du ikke hodepine av å spise blåbærpai? Da er det ikke garvestoffer du reagerer på. Heidi Jaksland har en fin artikkel om tanniner her.

Lurer du på hvorfor du bør lufte vinen? Les mer her.

Det er mulig at du er oversensibel mot noen stoffer i vin generelt, og i rødvin spesielt. Men slik oversensibilitet fører ikke til hodepine. Den fører til allergisymptomer, som snue, tett nese, kløe, mageproblemer, utslett osv. Hvis du vet at du har allergi eller astma, kan du også oppleve kryssallergier i stoffene som finnes i vin. Vin kan inneholde spor av melk, egg og fisk, og vinen inneholder alltid mindre nivåer av svovel.

Hva med svovel?

Svovel, eller sulfitter, er også en annen typisk skyldner når det kommer til hodepine. Det er mulig å være allergisk mot svovel, og da gir stoffet allergisymptomer som beskrevet over. Det er ellers ikke bevist at svovel gir hodepine, eller påvirker kroppen på noen annen måte, i små mengder. Svovel er et giftstoff, og kan føre til både hodepine, oppkast og død i store mengder – på samme måte som alkohol og en rekke andre giftstoffer. Men for å si det enkelt: påleggspakket kokt skinke kan gjerne inneholde like mye sulfitter som en hel flaske vin – og hvitvin inneholder kategorisk mer svovel enn rødvin.

Spesielt i de nordiske landene er myten om at det er garvestoffer som skaper hodepine utbredt. Det kan synes som om dette har sammenheng med at vi spiser lite bitter mat i norden. Fra naturen sin side er langt på vei de fleste giftstoffer i verden bitre. Den tørrende følelsen vi opplever i munnen når vi spiser eller drikker bitre ting er kroppen sin måte å fortelle oss at vi har fått i oss gift – og at vi må spytte det ut. Kanskje mangelen på oliven, vin og endiver i det tradisjonelle nordiske kostholdet gjør at vi ikke har utviklet toleransen for bitterhet i like stor grad som våre naboer i sørligere strøk.

Hva er de rådende teoriene?

Vi vet at alkohol kan skape hodepine. Alkoholen gjør at cellene trekker seg sammen. Samtidig forsterker alkohol effekten av intoleranser og allergier. Vin inneholder også biogene aminer (hvorav både histamin og thyramin er slike) som kan føre til hodepine – hovedsakelig gjennom at disse påvirker blodtrykket ditt. Rødvin inneholder større konsentrasjoner av biogene aminer enn hvitvin.

Likevel finnes det ingen vitenskapelige forklaringer på at vi får hodepine av rødvin. I følge vinmonopolet.no kan hodepinen skyldes både fysiske og psykiske faktorer, og de som opplever dette fenomenet, beskriver at hodepinen kan induseres av viner enten fra forskjellige druer, et enkelt land eller en bestemt region.

Likte du denne artikkelen? Følg oss gjerne på facebook.

Ein tanke på “Hva er det som skaper “rødvinshodepine”?

Leave a Reply