Essensen av blomster

Maximin grunnla et munkekloster. Munkeklosteret ble malt grønt. Derfor: Maximin Grünhaus. Heller ikke på 700-tallet – da klosteret ble anlagt – var Maximin et vanlig navn, sier Maximin von Schubert. Maximin er 6. generasjon i familien von Schubert siden 1882.

MvS: Vi har en stolt historie som vi skal forpakte. Presshuset og slottet som står på eiendommen stod klar i 1638. Etter at Napoleon nasjonaliserte kirkens eiendommer, havnet Maximin Grünhaus i private hender i 1810. På slutten av samme århundre kjøpte Carl Ferdinand Freiherr von Stumm-Halberg vinhuset og investerte kraftig i den slik at den til slutt framsto blant de mest moderne i sin tid. Carl Ferdinand sin sønn døde imidlertid ung, og eiendommen endte opp som medgift til min tipp-oldefar.

Klassisk eiendom

Eiendommen ligger like ved Trier. Maximin holder for tiden på å restaurere vinkjelleren, og å bygge et vinotek.

MvS: Det er spesielt å jobbe i et slikt miljø. Mange vet jo at Trier er en gammel romersk bebyggelse – og da vi begynte å grave for å etablere vinoteket, fant vi en romersk milepæl på eiendommen. Vi vet fra før at det sannsynligvis har vært en romersk villa rustica på eiendommen.

Maximin Grünhaus har til sammen 34 hektar vinmark. Det meste er riesling, men de har også 5 prosent pinot noir og 5 prosent pinot blanc. Alle vinmarkene gir rett til VDP-betegnelsen Grosse Lage.

VDP er en forkortelse for Verband Deutsches Prädikatgutsweinerei, en organisasjon av vinmakere som i dag delvis fungerer som en auksjonsorganisasjon og som delvis bruker et eget, proprietært kvalitetssystem som er mer eller mindre tilsvarende det som brukes i AOC Bourgogne.

Se vdp.de

MvS: Vi er en klassisk rieslingprodusent – men min far er veldig glad i pinot noir-druen. De siste pinot noir-druene ble rykket opp på 60-tallet, og det var først da min far overtok eiendommen at han plantet pinot noir igjen – i Abtsberg, som er et Grosse Lage-område for riesling! Det var egentlig prøysserne som begynte å markedsføre Mosel til kun å være et rieslingområde. Det var for så vidt en god idé, det. Det hjalp regionen mye – men samtidig ser vi at det også er godt potensiale for andre druer. Spesielt pinot noir’en vår ønsket vi å lage i en bourgognestil. Vi plantet først en del bourgognekloner,  men det viser seg at i vårt jordsmonn blir de tyske spätburgunderklonene mer burgunderske i stilen enn burgundklonene blir. Vi kultiverer 1,5 hektar pinot noir, og lager ca 3500 flasker.

Et spørsmål om VDP

HJ: Du snakker en del om VDP. Jeg vet at dere ikke alltid har vært medlem av organisasjonen. Hvordan ser du på organisasjonen?

MvS: Maximin Grünhaus var faktisk med i VDP fra begynnelsen. Imidlertid meldte min oldefar eiendommen ut av VDP fordi han ønsket å drive med salg av flasket vin, mens VDP på dette tidspunktet beskjeftiget seg med å selge vin i bulk. Jeg er tilhenger å gjøre ting litt på min egen måte, og en av de tingene min far sa at jeg skulle være forsiktig med, og som jeg har gjort, er å melde Maximin Grünhaus inn igjen i VDP. Jeg mener det er en positiv ting. Fra neste år blir det forresten også Grosse Lage, ortssekt, og gutssekt (vin med grand cru, kommunal- og regional appellasjon) i VDP.

HJ: Hva er det som kjennetegner Maximin Grünhaus som vinprodusent?

MvS: Vi er en kilde til konstant kvalitet. Alle våre vinmarker er Grosse Lage, og vi fermenterer alltid på villgjær. Det gjør at vinene våre alltid har den karakteristiske «Maximin Grünhaus-nesen».

HJ: Hva vil du gjøre for å sette ditt preg på eiendommen, når den er så preget av tradisjon?

MvS: Som jeg har nevnt tidligere, så handler det litt om å gå egne veier samtidig som jeg skal ta vare på det som har blitt bygget opp før meg. En annen ting som min far advarte meg mot, var å satse for mye på halvtørre og halvsøte viner. Jeg har imidlertid tenkt å vri produksjonen noe i den retningen. Halvtørre og halvsøte viner er en valuta man alltid kan betale i – de blir aldri dårlige, men holder i 20-30-40 år. Da blir de en sikkerhet mot dårlige år også. Ja, og så, kabinett spesielt, er jo frokostvin. Vår holder bare 8 prosent alkohol så man kan jo drikke den hele døgnet.

Smaksnotater

Varenr: 7675501
Maxim Riesling 2017
Dragefrukt, honningmelon, sitron, eple, pollen. Medium+ syre, medium fylde, halvtørr. Svært ren munnfølelse, spesielt også kandisert sitron i munnen. Svært godt kjøp.
Passer til: Salat, krydret/asiatisk/spicy, grønnsaker, sushi / sashimi.
154,90 kr | 87p

Maximin Grünhaus Riesling Alte Reben 2016
Medium pluss intens, råhonning, gule blomster, voks, krydder. Rik nese. Medium+ syre, medium fedme, oppleves tørr. Fruktig-floralt anslag, langt syrlig midtparti og avslutning. Noe voksaktig avslutning. Godt
239,90 kr | 89p

Maximin Grünhaus Monopol Riesling 2016
Medium minus intens på nesen, kandisert sitronskall, gule blomster, grønne urter, krutt. Medium+ syre, medium fylde, (lett) halvtørr. Blomster, samt noe honning i munnen. Rundt fruktig anslag, rundt midtpart og fruktig avslutning. Knapt merkbar sødme.
Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, lyst kjøtt, fisk, ost, sushi / sashimi.
204,90 kr | 88p

Varenr: 10230801
Maximin Grünhaus Bruderberg Kabinett Riesling 2017
Noe svoveltoner ved åpning – kokt asparges. Må luftes. Etter en stund, blomster, krydder, tørket sitronskall, epleskall, honning. Høy syre, medium+ fedme, halvtørr. Syrlig gjennom hele smaksbildet, svært godt laget.
Passer til: Sushi / sashimi, bbq/grillmat, krydret/asiatisk/spicy, svinekjøtt, lyst kjøtt, grønnsaker, aperitif, ost.
244,90 kr | 91p


Maximin Grünharus Abtberg Grosse Lage 2015
Rik duft, masse blomster, sitron, sitronblomst, litt krutt, dyp duft. Medium+ syre, medium fylde, tørr. Følger opp med svært ren munnfølelse, svært blomsteraktig også i munnen, behagelig munnfølelse.
90p


Maximin Grünhäuser Spätburgunder 2016
Klar, lys, rubinfarget. 1/3 ny eik, 1/3 andreårs- og 1/3 tre år gammel barrique. Animalsk, sopp, sorte kirsebær, fiol på nesen. Medium+ syre, medium- fylde, tørr. I munn tydelig vanilje, salt og blod, syrlig anslag. Noe iod-aktig i avslutning. Svært lang avslutning. Trenger tid i kjelleren.
389,90 kr | 88p


Maximin Grünhaus Riesling Sekt Brut 2015
36mnd på bunnfall, methode tradionelle. Høy intensitet, brødbakst, gule epler, melon, gule blomster, svært åpen. Medium+ syre, medium+ fedme, tørr. Også honning, toffee. Svært kremet mousse. Lett sødme i avslutning. Moden nå.
Passer til: Sushi / sashimi, ostepop, salat, krydret/asiatisk/spicy, skalldyr, lyst kjøtt, fisk, grønnsaker, aperitif, ost.
254,90 kr | 89p

Følg med når vi poster nye artikler! Følg oss på Facebook!

3 tankar på “Essensen av blomster

Leave a Reply