Gian Luca Colombo

Italias beste pinot noir

The Wine World Gian Luca Colombo lager Italias kanskje beste pinot noir i sitt selskap Segni di Langa. Med lang erfaring som konsulterende ønolog og med forbilder som Bruno Giacosa og Bartolo Mascarello plasserer han seg trygt blant de mest spennende nye navnene i Barolo og i Piemonte.

Jeg har fått lånt meg et møterom på Realfagbygget i Bergen for å gjøre podcastintervjuet med Gian Luca Colombo. Ute “regner det trollkjerringer” som vi sier i Bergen – altså et litt verre regnvær enn det vanlige, daglige yret. Uten regntøy eller paraply og med klissvåte klær, slik moten er for folk utenbys fra sprader han opp den lille gangveien til bygget.

Ciao, como estai?

Sist vi treftes var ganske nøyaktig et år siden. Jeg laget en fullsatt middag med 50 gjester og Gian Lucas viner. Det er flere enn jeg som har fått øynene opp for vinene til Segni di Langa.

Fra konsulent til egne viner

Jeg hadde lyst å bli flyger, og så advokat. Men deler av det jeg studerte var ting jeg ikke var interessert i. Dermed ramlet jeg etter hvert inn på ønologistudiet, hvor jeg var heldig og fant min pasjon.

Det har ikke manglet på ambisjoner hos Gian Luca. Ambisjonene har han tatt med seg inn i vinens verden. Allerede i 2014 vant han Gambelli-prisen for beste unge ønolog i 2014. Det handler om å vise frem det spesielle terroiret i Langheregionen.

– Det føles ikke som en jobb. Hver morgen våkner jeg og ser på himmelen og bestemmer meg for hva jeg skal gjøre. Hver dag er forskjellig. Jeg elsker hva jeg gjør. Min far er fra Barbaresco og min mor fra Sardinia. På den måten er jeg en del av to forskjellige italienske kulturer. Min bestefar hadde en liten vingård i Barbaraseco. Min onkel ville ikke begynne i vinbransjen og selger forhåpentligvis fremdeles druene fra den vinmarken til Antinori. Jeg måtte dermed begynne for meg selv fordi jeg ikke hadde noen familiebakgrunn. Den beste måten å gjøre det på var som vinmakerkonsulent for i stedet for å lage en og en årgang, kunne jeg gjøre 20 til 30 årganger på én høst.

Toppklasse pinot

Det som gjorde at jeg virkelig la merke til Segni di Langa var hans pinot noir. Jeg skal innrømme at jeg har ikke smakt så fryktelig mange, men de jeg har smakt er ofte pinot noir som prøver å være noe annet, enten det er nebbiolo, sangiovese eller noe annet. Segni di Langa lager pinot som prøver å være pinot. Ikke burgund, den er tydelig piemontesisk, men den er fremdeles tydelig pinot.

– Jeg vil ikke etterligne Frankrike. Jeg er italiensk, vi er i Italia, vi har våre egne druesorter. Men det jeg har ønsket å lære er noe av den stilistiske finesse. Til slutt kan vi si at “less is more”. Vet du hvordan jeg måler kvaliteten i vinen min? Gjennom hele prosessen fra vinen gjærer til hvordan jeg velger å lagre vinen til når den skal i flasken? Jeg stiller meg spørsmålet – vil jeg sette pris på å drikke hele flasken? Hvis svaret er ja, går vinen i flasken. Jeg mener at en bra flaske vin er en tom en. Alltid.

– Da jeg besøkte deg for en tid siden kom vi til å snakke om din pinot noir. Du sa at når det kom til nebbiolo, til barbera og til de andre lokale druene, så var du komfortabel med å jobbe med dem – men når det kom til pinot noir, var du fremdeles veldig usikker. Har det endret seg?

– Hvis du spør meg om jeg vet hvordan man lager pinot, er svaret nei. Jeg synes fremdeles den mest utfordrende varianten både i vinmarken og i kjelleren. Jeg har selvsagt mer erfaring enn for 3 år siden, men det er fremdeles mye jeg er usikker på. Det eneste jeg er sikker på er at mesteparten av det jeg gjør er feil. Pinot noir er en drue som krever hvite hansker. Den krever mye oppmerksomhet både i vinmarken og i kjelleren, og det er lett å trå feil og gjøre ting som ikke virker.

Ønsker å lage klassisk Barolo

Barolo kan være så mangt, og noen ganger krever vinene svært lang tid før de blir drikkeklare. Jeg har smakt de fleste av hans årganger, og de gir alltid stor drikkeglede også som unge.

– Du lager også litt Barolo. Hva er filosofien der?

– Det er ikke en enkel vin som heter Barolo. Barolo er tusenvis av viner med like mange uttrykk. Jeg er en ung produsent av Barolo. Min første årgang var 2016. Da produserte jeg 1000 flasker, nesten bare nok til meg og mine venner. I ’19, som er den inneværende årgangen, produserte jeg 3000 flasker. Det endrer seg fordi hvilke vinmarker jeg har tilgang til endrer seg. Da jeg produserte den første årgangen begynte jeg å tenke på hva jeg vil gjøre med uttrykket Barolo, og jeg vet at jeg ikke har vinmarkene til Bruno Giacosa, selv om jeg liker vinene hans. Jeg tenkte dermed at den beste ideen var å produsere en klassisk Barolo, som en blend av forskjellige enkelvinmarker, der man kommer tilbake til fortiden – slik Barolo pleide å være for mange år siden. Det er litt slik Bartolo Mascarello gjør det, i det at han bare produserer én Barolo – og jeg gjør det samme. Målet er å lage en Barolo, hvor folk kan nyte den når den slippes óg etter 10 år.

Denne teksten er basert på podcasten The Wine Worlds intervju med Gian Luca. Du kan høre den på Spotify eller de fleste steder hvor du hører podcast.

Smaksnotater

Verduno Pelaverga 2021

Medium+ intens på duft. Røde bær, krydder, grønn paprika, urter. Medium+ intens i munnen. Høy- syre, lav+ tannin, lav fylde. Kirsebær, kirsebærsteiin, moreller, grønne urter, solbærblad. Frisk og syrlig glou glou. Fruktdrevet gjennom smaksbildet. 88p.

Langhe Pinot Nero 2021

Medium intens nese. Røde kirsebær, bringebær, lavendel, mandler, grønne urter. Høy minus syre, lav+ tannin, medium- fylde. Fruktdrevet gjennom hele smaksbildet. Svært godt balansert og linær. Deilig, syrlig avslutning. 93p

Barbera d’Alba Superiore 2021

Medium+ intens på duft. Svarte kirsebær, hengt kjøtt, grønne urter, mandler. Høy syre, lav+ tannin, medium- fylde. Finkornede tanniner. Lang, syrlig avslutning. Ung. 92p

Barolo 2017

Kandisert kirsebær, pinjekjerner, mentol, treverk, umoden solbær, urter. Høy- syre, medium fylde, medium tannin, røde blomster, røde bær, rødt epleskall. Lys og syrlig gjennom smaksbildet. Balansert. 92p.

Barolo 2018

Lav intensitet på duft. Rød frukt, fiol, moreller, grønne urter. Litt grønn i uttrykket. Medium+ syre, medium fylde, medium+ tannin. Fruktig gjennom smaksbildet. Lettdrikkelig og tilgjengelig. 89p

Barolo 2019

Solmodne kirsebær, røde blomster, røde plommer, mandler, grønne urter. Høy syre, medium+ tannin, medium fylde. Unge tanniner. Super konsentrasjon og dybde. Tjener på lagring. Elegant og syrlig gjennom smaksbildet. 92p.

Leave a Reply