Forstyrret og komfortabel

Det har vært en rivende utvikling innen sørafrikansk vin de siste årene. En av de tydeligste karakterene som har kommet ut av dette, er Adi Badenhorst som lager vin sør-vest for Cape Town, i Swartland. Vi har tatt en prat.

På nyhetene i Norge ser vi at Sør-Afrika er midt i en resesjon. Hvordan påvirker det hvordan dere lager vin i Swartland?

Vi ser mange ting på nyhetene, dommedagsprofetiene fra Sky News og så videre. Virkeligheten er vel at hele verden er i resesjon. Men for oss, lager vi vin som vi alltid har gjort, og vi er glade for at vi får solgt vinene våre til mennesker som er glade i dem. Dessuten så har vel det sør-afrikanske demokratiet noen voksesmerter. I Sør-Afrika ble jo det først innført et ordentlig demokrati for bare 22 år siden.

Vi ser både en enorm kvalitetsøkning, og et større utvalg av sørafrikansk vin på det norske vinmonopolet de siste årene. Har det en sammenheng med en kvalitetutvikling i Sør-Afrika?

Først og fremst tror jeg at det har med å gjøre at hvis du har en elendig kurator, så får du en dårlig utstilling. Altså tror jeg at de norske importørene frem til de siste årene, ikke har vært så flinke til å finne de gode vinene fra Sør-Afrika. Dernest er det jo klart at det også har vært en positiv utvikling i Sør-Afrika også.

Les mer om Adi Badenhorst på deres egne nettsider.

Swartlandrevolusjonen

Du ble kalt en av stifterne av den såkalte Swartlandrevolusjonen. Hva går det ut på?

Vel, revolusjon og revolusjon. Vi brukte en del av den estetikken for å få fokus på våre viner. Opphavet var egentlig bare en stor fest, der vi var en gjeng som bestemte oss for at vi ville ha fokus på voksested og elegante viner, heller enn svært store og overmodne viner som andre lager.

Vinfiliosofi

Hva er din vinfilosofi?

Vi lager vel egentlig bare viner som vi har lyst å drikke selv. Og så, når vinmarkene er eksepsjonelle, når vinstokkene er av god kvalitet, og når arbeiderne er glade, så blir det også gode viner. Du kan jo si at vi har en idé om at vi vil prøve å lukke gapet mellom nye- og gamle verden viner – men i virkeligheten så er vel filosofien mest at vi skal ha viner vi liker selv, og at de som er med å lage dem har gode liv. Altså: alle som holder på med jorden har en eller annen filosofi, eller snarere en oppsamlet erfaring hvor vi assimilerer hva vi har hørt, lest, opplevd og så videre inn i arbeidet vårt sammen med våre følelser.

I Europa har vi merket mye til ekstremvær de siste årene. For vinmakerne har det kanskje toppet seg litt i 2016, hvor hele sommeren har vært fylt av frost og hagl for de fleste profilerte vinområdene. Merker dere noe til værforandringene i Sør-Afrika?

Når du er en bonde, er du bundet til et stykke land. Jeg tror det handler om å akseptere klimamønsteret. Vi har nettopp hatt to år med ekstrem tørke, men slik var det også for 40 år siden. Likevel har vi bedre teknikker og teknologi i dag, slik at følgene av ekstremværet ikke er like sterke.

Hvorfor velger du å reise til Norge for å promotere sørafrikansk vin?

Ingen intellektuell

Jeg lurer ofte på hvordan folk fra Norge oppfatter Sør-Afrika fra et norsk synspunkt. Jeg har lyst å formidle den energien og kreativiteten som Sør-Afrika er. Å forkynne vår historie. Jeg tror vi kan forstyrre de komfortable og gjøre de forstyrrede komfortable.

Dypt sagt. Driver du mye med den slags intellektualismer?

Det kommer an på, jeg er på mange måter ingen intellektuell. Men intellekt, hvis du forstår og har et konsept om deg selv, om gårdbruk, om terroir, om klima – så kan man kanskje snakke om intellekt. Og det er bare når vi forstår dette vi kan lage viner som er autentiske. Men de er jo ikke perfekte i tradisjonell forstand. Det er alltid mulig å finne feil, men de er perfekte i den forstand at de er slik de er ment å være. Altså har de feil, men er autentiske. Og vi jobber jo heller ikke med noe dyrt utstyr og sånn. Jeg tror kanskje det dyreste utstyret vi har i vinkjelleren er en kaffemaskin og en vinylspiller.

Hva slags musikk hører dere på der?

Det går mye i Dylan, Cash, Led Zeppelin, Uriah Heep, et par av Stones-albumene, Cream, John Mail for tiden. Jeg har ca 200 LP-er i vineriet som jeg roterer. Så har jeg et par tusen i kjelleren.

Likte du denne artikkelen? Følg oss på Facebook!

Ein tanke på “Forstyrret og komfortabel

Leave a Reply