Clothes maketh not the man; judge my wines on what’s in the bottle, not by means of preconceived idea.
Slik beskriver sør-afrikanske Pieter Walser vinene sine med en setning, for det er ikke verken tekstbok sør-afrikansk vin eller konvensjonalitet som er hans driver. Tvert i mot kommer syrah-vinene hans på rieslingflasker, og du må gjøre research for å finne ut hvilke druer som faktisk befinner seg i Blankbottle-glasset ditt. Med mindre du har absolutt gehør for druer i vin, selvfølgelig.
Pieter Walser lager bortimot 30 ulike viner hvert år. Det gjør at han kan ta det pent og pyntelig, og kjøpe inn druer gjennom hele den sør-afrikanske innhøstingen som til sammen er mange måneder lang. Etikettene har han også laget selv – opprinnelig av den enkle grunn at det var rimeligere på den måten. Det gjør kanskje også at vinene hans er noe mer uforutsigbare enn vinmakere med litt smalere fokus, men desto mer sjarm og gevinst når det stemmer. Det gjør det heldigvis som regel!
Nattverden historisk
Nattverden har skrevet om noen av vinene hans før, både i 2018 og 2019. Det er likevel ingen grunn til å gi seg med det, ettersom det viser seg at Pieter Walser dukker opp med høy frekvens i Instagram-feeden til undertegnende (som i stor grad fungerer som andre bruker Excel. Forskjellen er bare at brukergrensesnittet til Excel er noe bedre hva gjelder gjenfinnbarhet. t en studie i seg selv).
Noen høydepunkter smakt i 2020 til tidlig 2021
Det varierer litt hva som fins på Vinmonopolet fra Blankbottle. Gjør derfor et enkelt søk som her. Vinene begynner på omtrent 220 kroner, og noe av det fine med dem, er at de gjennomgående har en høy kvalitet. Det er dermed ikke allverdens risiko å gå for en hvilken som helst av vinene hans. Personlig liker jeg aller best syrahene blant de røde, og egentlig hva som helst blant de hvite – om jeg må velge.
Spoiler alert: jeg skal avsløre druene… til gjengjeld skal jeg holde smaksnotatene korte. Noen priser mangler på vinene som ikke lengre er tilgjengelige.
Moment of Silence 2020 (kollektivt notat Nattverden)
Smågodthylle, aprikos og blomstereng. Frisk pæreduft med litt tid i glasset. Sexylubben ananas (help us, God – noen i redaksjonen har sneket inn tiårets verste vinbeskrivelsesord). Vinner sitron og syre med tid. 233 kroner.
Master of None 2020
Fargen er forsiktig, men glassklar. Duft av røde bær og muskat. Fersk, rå kirsebærfrukt på den saftige og elegante siden. Fin, lett krydret avslutning. En særdeles tiltrekkende ung vin til 242 kroner.
Little William 2019
Tett rubinrød farge med duft av svart morell, rått kjøtt og stein. Fin friskhet med god konsentrert mørk rød frukt, pepper og lang avslutning. En syrah med flott personlighet. Svært god akkurat nå, men holder sikkert noen år på langs også. 319 kroner.
Epileptic Inspiration 2019
100 % semillon, men nok syre til å gi vinen den energien den trenger. Eple og vit stenfrukt, hvite blomster og salte nøtter. God konsentrasjon og fin match til metervare-pølser i dette tilfellet.
Orbit of frontal cortex 2018
Dette er alltid en fest av en vin. Elektrisk syre, pære, stenfrukt, sitrus og elderflower. Konsentrasjon og spenst som matcher mat, men også svært god alene. En vin jeg har kommet tilbake til over flere årganger.
TBC 2017
Fedme, parfyme og fyldighet. Dette er vinen for den som synes at mer av alt er deilig. Hold den temperert ellers blir den tatt over av alkoholen. Flott eksemplar av 100 % viognier.
Smaug, the Magnificent 2017
Palomino, chenin blanc, verdelho og roussanne. Hvorfor ikke? Eksotisk frukt på nese. Modent eple, bivoks og krydder. Hvis du leter, kan du så vidt få noen sherryreferanser uten at vinen på noen måte er oksidativ. 279,90 kroner.
Master of None 2017
Klar, rubinrød på farge, og fin floral lett duft med sommerbær. Smaker av jordbær og bringebær og med akkurat nok syre til å bære den lette frukten.
Flere av disse er selvfølgelig utsolgt nå, men en rekke av Pieter Walsers viner finnes oppdatert her.