Chablis-slipp

Alexis Madelin med et knippe av sine Chablis-øl

Når du kommer fra en familie som produserer vin, er det ikke sikkert du blir familiens helt når du kommer hjem og forteller at du etter endte vinstudier har tenkt til å begynne med ølproduksjon sammen med din møbel- og designinteresserte fetter. Men det stoppet ikke Alexis Madelin, som sammen med fetter Vianney bestemte seg for nettopp dette, og å finne tilbake til eldgamle burgunske øl-bryggingstradisjoner.

I hjertet av Chablis startet fetterne et lite håndverksbryggeri ved navn Maddam Chablis i 2016. Ølets utgangspunkt er kildevann fra Chablis og lokale økologiske og biodynamiske råvarer som korn, malt, krydder og urter. Nå har de også startet dyrking av egen humle noe som betyr at om noen år er de selvforsynte med råvaren det for tiden er sterk knapphet om, spesielt de økologiske humletypene.

Ølbryggingen foregår mest mulig naturlig og er inspirert av tradisjonell metode som innebærer andre gangs gjæring på flaske, men uten filtrering. Tanken er at ølet skal finne den rette balansen mellom fylde, friskhet, floralitet, krydder, malt og bitterhet. Og akkurat dette med balanse følger i alle fall god vinmakertradisjon.

Du må litt opp i pris, som man ofte må med håndverksøl, men så er heller ikke dette noe typisk sixpack-kjøp heller.

Denne gangen var jeg så heldig å få smake med Alexis Madelin selv på hans nylige besøk i Oslo. Det er noe med den nesten vinøse stilen i dette ølet som har tiltalt meg tidligere, og som igjen gjør seg gjeldende. I tillegg til ølen som er beskrevet under, eksperimenterer fetterne fra Chablis med fatbruk på en del av sine øl. Blant annet lager de et lite kvanta mørkere øl lagret på fat fra noen av kooperativet Chablisiennes beste vinmarker. Men de er også i gang med lagring på tønner fra Pommard. Dette gir en enda mer vinøs stil på øl som virkelig er noe å jakte på om man skulle få en allokering til Norge.

En blondine, en rødtopp og en sølvrev…

Moulin des Fées Bio Witbier

Et hveteøl med meget god munnfølelse. Fruktig og friskt, men med tydelig innslag av kardemomme og koriander. Velbalansert øl, perfekt for lyse sommerkvelder.

Cherry Wheat Ale

Kirsebærøl (og annet fruktøl for den saks skyld) har liksom aldri slått helt igjennom i Norge. Trolig fordi mange av dem bærer preg av å ligne en type brus eller cider mange av oss helst ikke vil være bekjente av. Når kirsebærølet er laget med 15% ekte kirsebærjuice fra familiehagen, og verken er tilsatt farge eller sukker blir stilen nesten mer som surøl – og nesten vinøs med sin friskhet og balanse. Friske kirsebærtoner og en nesten kremete mousse er deilig forfriskende. Med bare 5% alkohol er det også et fint og lettere alternativ på balkongen i disse tider.

Jardin du Prieure Ambree Bio

Stilen er amber ale, og fargen kobberrød. Rund og krydret, men også noen fruktige toner og lett floralitet fra humlen. Velbalansert og et pent følge til for eksempel grillede håndverkspølser.

Porte Romane Blonde Bio

En øl i blond stil. Gyllen brun, epler, fersken og sitrus. Innslag av krydder. Noe maltdominert i forhold til tidligere smaking. En rund øl som passer fint som et måltid i seg selv (øl i trappist-stil er jo nesten det).

Fås både i 33 cl og 50 cl. Det var 50 cl som ble smakt. 33 cl er en nyere tapping, og min erfaring er at denne ølen har et tydeligere floralt preg fra humlen ved nyere tapping, så liker du best den stilen, gå for 33cl.

Clovis & Francois Triple Bio

Trippel-øl har gjerne høyere alkoholinnhold, men dette ølet er bemerkelsesverdig balansert. Epler som i eplekake, karamell og honning spiller hovedrollen, men likevel i fin harmoni med humlen som gir et innslag av floralitet og krydder.

2 tankar på “Chablis-slipp

Leave a Reply