Luke 18: 2018 til ettertanke

2017 var et humpete år med større grad av turbulens enn vanlig og familien så frem til roligere 2018 der pilene kunne peke oppover og vi kunne se fremover. Vi fikk et nytt humpete år, men med flere oppturer og færre nedturer, og til slutt føler jeg vi har landet på beina – og 2019 ser spennende ut!

Julebordsesongen har vært et fast innslag i vårt forhold i de ti årene vi har vært sammen. Gradvis girer man opp arbeidsmengden samtidig som det sosiale livet drar oss i alle retniger, juleavslutninger, en serie julebord privat og på jobb og besynderlig nok arrangerer også restaurantbransjen flere interne aktiviteter i desember enn ellers i året. Det er antageligvis mange slaktede kokker og servitører på sofaene rundt om i landet i romjulen.

Kombinasjonen av forventning, lyskledde trær, portvin og julefilmer ser også ut til å lede meg ut i refleksjon. For ikke å vade ut i en strøm av introspeksjon – det får man heller ta i dagboken, begrenser jeg meg til å skrive om det som er relevant for Nattverden. Mat og vin.

Det har vært et bra vinår privat, jeg har fått haket av noen viner på bøttelisten og jeg har oppdaget en fin rekke med nye favoritter og det er nok her interessen for publikum kan være. I løpet av et år får man tidvis mulighet til å smake på viner det ikke er så greit å få tak i. I de tilfellene der jeg ser det som svært vanskelig har jeg ikke tatt dem med uavhengig av kvaliteten som sådan. De kan man eventuelt skrive om en annen gang. Denne listen er mer å se på som en liste over viner jeg synes du bør koste på det å smake hvis du har smakspreferanser i nærheten av mine.

Muligens verdens beste rosé.

Årets ditt og datt, del 1:

Årets rosé:

Le Rosé XVII, Vacheron
Etter at Raj Parr omtalte den som muligens verdens beste rosévin på Instagram søkte jeg den opp. På det tidspunktet var den ikke tilgjengelig i Norge, men et par måneder senere kom den i bestillingsutvalget og jeg måtte teste den.

Det er virkelig noe for seg selv. En sjeldent høy intensitet og klar frukt av bringebær og blomster, åpen og sjarmerende fra første slurk og med nok kraft til å bære alt fra laksesashimi til svinekroketter. Så givende som den er nå ser jeg ikke hensikten i å lagre den, men jeg er overbevist om at den tåler noen år på langs.

Drikk en flaske og ta i mot litt sommer i vinterkulden.

Årets hvitvinskjøp fra Burgund:

Bourgogne Blanc Vielle Vignes 2014, Fichet
År etter år lager Fichet en av de beste regionalburgunderne i markedet. I gamle dager var Roulots Bourgogne Blanc polets beste kjøp i denne kategorien, men sist årgang jeg så tilgjengelig var 2011. Fichet går nok raskt samme vei, men 2013 finnes i bestillingsutvalget og 2014 er inne på en serie pol. Burgund-elskere med begrenset budsjett bør karre til seg noen flasker.

Stilen er fruktdreven, men rikheten man forventer er der og dette smaker som en kommunevin (Meursault) på høyt nivå. Presis og intens er dette langt bedre enn de fleste kommunevinene man får tak i og konkurrerer på pris med chardonnayer fra hvor-som-helst.

Årets Vin-Forum-anbefaling:

Barbaresco Montestefano 2015, La Ca Növa
André Brattland skrev et notat på Vin-Forum og på impuls stakk jeg innom Valken (*) og plukket opp en flaske. Jeg åpnet den til middag samme dag og gikk tilbake og kjøpte to til neste dag. Det er tomt nå.

En usedvanlig åpen, fruktig og forførende Barbaresco. Drikker så godt nå at det er tilnærmet umulig å legge dem bort. Det er struktur der, men det er så pent integrert i frukten at vinen knapt nok trenger mat. Dette er nebbiolo for Burgund-elskeren i meg. Jeg skal prøve å legge bort noen flasker. Jeg lover. Å prøve altså.

Leave a Reply