Milan Nestarec

Bråkmakeren Milan Nestarec

Du trenger ikke en gang å ha smakt vinene til Milan Nestarec for å forstå at du ikke beveger deg i den klassiske vinverdenen når du drikker hans viner. Det holder å ta en titt på navnet på vinene. Gjennom navn som WTF (what the flor), Podfuck og Troublemaker, virker det som at Nestarec er nettopp det – en bråkmaker. 

Nestarec holder til sør i den tjekkiske vinregionen Moravia. Han mener at det å jobbe med jorden og naturen fører til en større forståelse for livet; det handler ikke bare om det materialistiske – det finnes en spirituell dimensjon til arbeidet. 

Uklare og ufiltrerte

Han produserer lavintervensjonsviner. De er uklare og ufiltrerte. Vingården har 20-årsjubileum neste år, og ble startet av Milans far, Milan sr. Sammen holder de 8 HA med vinmark, hvor alt er drevet biodynamisk. 

Milan sier at “Vinene fra vår kjeller reflekterer gode, men også dårlige personlige karakteristikker fra menneskene som var med å lage dem. De venter ikke på komplimenter eller ukritisk skryt. I begynnelsen er de lukkede, men når de føler seg bra vil de uttrykke all sin lojalitet.”

Det krever en viss balanse for å lage viner slik Nestarec gjør. Foruten forurensingen som lett kan skje når svovlingen av vinene blir lav, er produksjonsmetoder som å lage oransjevin eller å legge vinene under flor, som de to vinene jeg har gjort notater på under er eksempler på, metoder som lett kan ta over og bli dominerende. Denne balansegangen har Nestarec klart bra. Vinene er annerledes og interessante, og gir et fint tidsbilde for noe av det nye som skjer i Tsjekkia for tiden. 

Lyst å smake andre viner fra Tsjekkia? Les Jan Tore sin artikkel om Krasna Hora Ruby.

Kjøp vinboken "Vin på ville veier"

Smaksnotater

Milan Nestarec What the flor 2016
Tsjekkia Gyllen/uklar. Sitron, barskog, flor, rosin. Lett VA. Ananas. Medium+ syre, medium fylde, tørr. Sitronsyrlig anslag og midtparti, saltaktig. Lang, lett bitter avslutning. Grønne urter i munnen.
87p

Milan Nestarec Podfuck 2017
Tsjekkia Uklar, lys rosa på farge. Bjørnebær, bartrekvae, rips, lett buljongtone. Medium+ syre, lav fylde, lav tannin, tørr. Syrlig gjennom smaksbildet, lett tannisk i avslutningen. Gøy vin som du fort har drukket hele flasken av uten å tenke deg om. Servér i kjøkkenglass.
88p

Leave a Reply