Hvert fjerde norske eple produseres i fruktbygda Gvarv i Telemark. Så hvorfor hører vi ikke mer om sider fra Telemark? Klimaet er optimalt. Den varmeste bygda i landet blir Gvarv omtalt som. Mens det er varmt om dagen er nettene kjølige. Kombinasjonen kan gi en optimal kombinasjon av fruktmodning og friskhet.
Lindheim Ølkompani ligger rett ved fylkesvei 360- mellom Ulefoss og Notodden i fylket som tidligere var kjent som Telemark. Jeg aner at vi får en Prince-take på fylket snart. Lindheim har vært fruktgård i generasjoner, og i 2013 overtok Ingeborg og Eivin driften og kjøpte ut fruktgården av Ingeborgs foreldre. Ikke lenge etter dro hun til USA for å kjøpe et bryggeri, og uten særlig mye erfaring var de snart i gang med å bygge det som i dag kanskje er et av Norges mest eksentriske ølbryggerier og etter hvert sideri.
Det er nemlig ikke åpenbart hvilken ende man skal begynne i om man begir seg ut på en beskrivelse av Lindheim. De har en portefølje lang som et vondt år, og det krever sin kvinne å bli kjent med hver enkelt. Øl som er fatlagret eller ikke fatlagret. Fruktarven er med, og bryggeriet har tatt fruktøl til en egen kvalitetsklasse i Norge. Jeg tror vi må til Belgia for å finne noe i nærheten. I tillegg lager de surøl, hybrider sider og issider. Det er ikke alltid jeg smaker produkter fra Lindheim og umiddelbart kan klassifisere det som øl eller sider, men det er aldri tvil om at det pirrer smaksløker og nysgjerrighet. Lindheim handler mer om smak enn om tradisjon. Om egne ideer mer enn hva markedet forventes å like.
Sideren fra Lindheim er naturlig gjæret, og ligner ikke det vi har blitt vant med fra Hardanger de siste årene. Den er vill, ingenting tilsatt, ingenting trukket fra. Og kanskje er det akkurat natursider som kan bli Telemarks mulighet til å skille seg ut når siderens rykte og popularitet virkelig er på vei opp i Norge.
På denne tiden av året popper det nemlig opp norsk sider i polhyllene. De fleste kommer fra Hardanger, men det fins også etter hvert flere sidere fra Telemark og en og annen garasjeprodusent fra Oslogryta. Det er ikke for ingenting at i tillegg til sin egen portefølje, er det naturvin som serveres i Lindheim egen bar som har åpent enkelte dager på sommerstid.
Frukt by Lindheim – balansekunst
Lindheims sider ligner i stil langt mer på det jeg har smakt av svensk og dansk håndtverksider de siste årene enn de typisk velkledde siderne fra Hardanger. Spontanfermentering og lavsvovling gjør selvsagt noe med smaken, og Lindheim balanserer godt på den hårfine linjen der frukten får dominere.
Frukt by Lindheim er et nytt konsept av året i kategorien natursider De er ville, spontanfermenterte, ufiltrerte og lagret i gamle tønner det tidligere har vært vin eller ulike typer sprit på. Ryggraden er eple som får fermentere og lagres over tid på tønnene, men frukt og bær får bli med i prosessen etter at ulike årganger av sider er blandet, men før andregangs fermentering på flaske. Det meste av både bær og frukt kommer fra Lindheims egen gård. I disse dager får de også etiketter, og fins snart på en polhylle nær deg eller i det minste i bestillingsutvalget. Her er mine smaksnotater.
Frukt by Lindheim Himmel
Himmel er en blanding av sider fra 2020 og 2021med eple og gråpære som siden har maserert med rabarbra og søte kirsebær i seks måneder. Det dufter friskt av eple og har god fruktkonsentrasjon, fint balansert med syre og fylde fra kirsebærene. Min favorittsider for tiden.
6,5% alkohol gjør det til en perfekt, frisk appetittvekker for eksempel på 17. mai.
Frukt by Lindheim Cerasus
Det er en intens duft av blomster og bær med en friskhet i bunn fra akkurat passe modent eple, frisk lys rød i fargen. Fyldig smak av kirsebær, solbær og solbærblader og vanilje i monitor. Naturlig og lett funky med tyggegummipreg. Likevel tørt og vinøst i stilen. Boblene er lette og friske. Nytes alene, men tåler nok også en god salat eller til og med et enkelt grillmåltid uten for mye rarieteter. Sideren er laget av en blanding av sider fra 2020 og 2021 og fatlagret dolgosider før den har blitt blandet med gårdens egne kirsebær.
Frukt by Lindheim Passiflora
Intens duft av pasjonsfrukt og pasjonsfruktblomst og lett, kledelig smak av funky og saftig frukt. Modne epler, men pasjonsfrukt og gule bringebær dominerer fruktbildet. Deilig, friskt og lett musserende, men denne vil jeg helst drikke uten mat.
Vi fikk også smake noen veldige lovende prøver av blant annet Titania som inneholder solbær og er både spontanfermentert og har delvis gjennomgått malolaktisk fermentering.
Kommer du over Lindheims issider Isdolgo, må du prøve den og. Konsentrert issider fra frossen frukt, gjæret naturlig i veldig små kvantum. Det er perfekt til desserten eller som en dessert i seg selv. Ren og frisk som en fjellbekk.
Besøk Lindheim
Om sommeren kan du besøke Lindheim gård. De holder smakinger og selger fra utsalget på gården. De har åpent fredager og lørdager med bar som serverer hele utvalget av egne produkter, og et pent utvalg av naturvin. Det er ikke overnattingsmuligheter der, men glamping ved Norsjø eller teltmuligheter i nærheten. Produktene til Lindheim får du selvsagt også på Vinmonopolet, på restauranter og enkelte butikker.