Pét nat på polet

Det er ikke mer enn fem-seks år siden jeg første gang skrev om pét nat etter en opplevelse i København der kokken på en naturvinsbar kom ut utelukkende for å ta en titt på nordmannen som hadde bestilt pét nat som den første i stedets (ikke særlig lange) historie. Jeg bodde ikke i Norge på den tiden, og hadde ikke reflektert så mye over at begrepet ikke helt hadde festet seg på de nordligere breddegradene. Det var i alle fall lite spor av det hos «the usual suspects». Det har skjedd litt siden da. I dag er det helt vanlig for mange produsenter å ha en pét nat i porteføljen sin. Faktisk markedsføres det også oftere under nettopp pét nat enn det som var vanlig tidligere – da det ofte forble usagt. Om litt får kanskje Vinmonopolet også en egen kategori som heter pet nat? Akkurat som de har fått for kategoriene oransjevin og naturvin som lenge ble sett på som et sært sidespor til konvensjonell vin. Uansett – i Norge finner du nå svært mange viner i kategorien. Her er noen av dem.

Hva er pét nat?

Pét nat betyr naturlig brusende, men har ingen beinhard definisjon. Filosofien handler i dag om at druene bør være dyrket minimum etter økologiske prinsipper og at det har skjedd heller lite i vinmakingsprosessen. Det er ingen andregangs gjæring, men vinen ferdiggjærer på flaske, og slik oppstår brusen som har en del lavere trykk enn for eksempel musserende laget på tradisjonell metode. Dermed holder det ofte også å korke vinen med en vanlig bruskork. Vinen blir sjeldent filtrert. Det kan føre til noe mer kompleksitet, og naturvinfans vil ofte insistere på å riste litt godt på vinen dersom sedimentene har lagt seg på bunn. Den gamle skolen vil trolig heller la sedimentene i størst mulig grad holde seg på bunn. Vinen blir oppfattet som frisk, lettdrikkelig, fruktig og ekte. Litt småfeil/svinn må man i blant regne med, og selv er jeg blant dem som synes pét nat godt kan være litt funky og ha egenkarakter.

Personlig synes jeg prisen godt kan holde seg under 250 kroner med mindre det er noe virkelig spesielt.

Her er noen av de beste jeg har funnet i polhyllene de siste månedene.

Pét nat på polet

De Conti pét nat 2020 (kr 189,90)*

Familien de Conti har skapt en slager i Norge, og kanskje den første pét nat som ble solgt her til lands. Hvert år på en blanding av chenin blanc og sauvignon blanc, men ulik mengde av begge deler som kan føre til en viss årgangsvariasjon. Jeg har smakt både 2019 og 2020 i det siste, og den største forskjellen var kanskje at den ferske 2020-varianten hadde mer kremete og mindre aggressive bobler og en noe mer avdempet syre enn 2019. 189,90 betyr at denne fortsatt har en sympatisk pris. 2020 har som vanlig flott (eple, aprikos og fersken) ispedd godt med hvite blomster, men holder seg på den forsiktige siden av den aromatiske skalaen. Høy glugg glugg-faktor og passer til svaberget, på terrassen alene eller med en salat. Økologisk sertifisert.

Loimer pét nat 2020 (kr 199,90) *

Denne er laget på 61 prosent muskateller mens det resterende er grüner veltliner. Fred Loimer har etablert seg som en vinmaker som mer og mer nærmer seg natursegmentet med biodynamisk sertifisering i bånn. Vinen er lett grumsete og svært aromatisk, fyller munnen godt og har myke bobler. Utover de litt svulstige overtonene har vinen en deilig fruktkjerne med modent eple.

Pdericellario Il Baffone (kr 179,90)

Området er Piemonte og druene er moscato bianco og favorita som har fått litt skallkontakt som gir vinen litt punsj. Vinen er lett grumsete, gulhvit og godt parfymert med duft av blomstereng. Sitrus og eple og fersken. Litt saltaktig avslutning. En flott pét nat som verken skremmer nybegynneren eller den viderekomne. Også flott pris.

Folias de Baco Uivo Curtido 2020 (kr 199,90)*

Folias de Baco lager lavsvovlet portugisisk pét nat i små volumer. Vinmakeren heter Tiago Sampaio og har bakgrunn med PhD i vitikultur. Man kan med andre ord være naturvinsmann og opptatt av vitenskap. Oransje og lett grumsete. Har fått 15 dagers skallkontakt, og er vel med det en musserende oransjevin. Savner du litt funk blant mangfoldet av relativt forsiktige pet nater på det norske markedet, skorter det ikke på denne. Selv om spontanfermenteringen skinner igjennom, kommer den eksotiske frukten tydelig frem og de aromatiske tonene på duft minner tydelig om at dette stammer fra muskatell. Deilig til spekemat eller halvfast til fast ost.

Uivo pt nat branco (209,90) *

Nærmest hvit og uklar, skiller denne seg fra Curtido fra samme produsent. Her er smaken mer rett ut fruktig med smak av fersken og ananas, lett steinpreg og florlette tone er hvite blomster. Ritzpreg i avslutningen, som kanskje er det jeg forbinder mest med denne vinen. Lite funk, men likevel god personlighet. Flott friskhet og fin brus. Smaker utmerket på egen hånd, men sommerens salater er heller ikke et dumt bud til følge.

Aphros Phaunaus pét rosé 2020 (kr 249,-)

Aphros i Portugal lager alltid flotte viner, og hvert år må jeg tilbake til de musserende. Fargen er lett blakket lakserosa og det dufter av rose og sitrus. Frisk smak av pink lady, grapefrukt og kirsebærkjerne. Knusktørr med flott syre og personlighet. Verdt prisen.

OMA Pet nat 2020*

En nybegynner pét nat fra Østerrike på grüner veltliner og weissburgunder. Kraftig smak av moden sitron, pære og hvite blomster. Snert av pepper man kan kjenne igjen grüner veltliner på. Friske bobler og høy glugg glugg-faktor.

Weszeli pét nat 2020 (kr 229,90)

Produsent Weszeli lager virkelig gode grüner veltlinere, og denne er intet unntak. Nydelig floral duft. Smak av eple og steinfrukt. God konsentrasjon, knusktørr og flott lett vill personlighet. En skjult perle og min definitive favoritt blant nykommere i år.

Between five bells pét nat 2020 (kr 299,90)*

Between five bells lager pét nat på chardonnay, pinot noir og litt ymse andre druer i Australia. Aprikosrosa og uklar som seg hør og bør for en skikkelig petnat. Det er ingenting ruskete ved duften. Tverrtimot lukter det av eksotisk frukt og hvite blomster. Det smaker friskt av modent eple, grapefrukt, fersken og nektarin. Et lite hint av varmere bredeegrader. Boblene er myke og behagelige, avslutningen likeså. Det koster altså litt å få langreist vin, men det smaker også sommerlig og godt.

Entre Vinyes Oniric pet-nat 2020 (kr 209,90) *

Catalunya er stedet og druene xarel-lo og muscat blanc. Vinstokkene er relativt gamle og gjæringen foregår dels på amfora. Resultatet er et stykke fra den cavaen vi kjenner fra samme region, men floraliteten gir noen assosiasjoner – dette er godt parfymert. Det smaker samtidig av fersk aprikos, oransje sitrus og godt modent eple. brusen er behagelig og vinen føles lett og sommerlig med lett bitterhet i avslutningen som gir den en punsj.


Det finnes selvfølgelig mange flere. Dette er et sted å begynne.

* Vinene merket med stjerne er smakt med importør eller på annen måte stilt til disposisjon. Aphros i Portugal lager alltid flotte viner, og hvert år må jeg tilbake til de musserende.

Leave a Reply