Riesling – en kjærlighetshistorie

Min første store rieslingkjærlighet var Wagner-Stempels Heerkretz. Det var første gang jeg oppdaget hvor mye smak det kunne være i riesling, hvor mye kraft vinen kunne ha og den fantastiske fylden!

Siden har det kommet en rekke favoritter. Schloss Liesers søte, halvsøte og halvtørre viner ble en tidlig favoritt. Da jeg fikk Emrich-Schönlebers Monziger Halenberg Spätlese servert til blåmuggost for første gang gikk det et lys opp for meg. Wittmann og Schäfer-Frölichs GGer ble favoritter sammen med Kellers Von der Fels. Det tok et par år før jeg drakk toppvinene hans og kort tid etter ble de vanskelige å få tak i. En velkjent historie.

Inngangen til kombinasjonen mellom asiatisk krydder og halvtørr riesling kom gjennom Geltz-Zillikens Saarburger Riesling Feinherb koblet med kongekrabbe med peppersaus. En undervurdert produsent, mener jeg, og ikke minst en undervurdert kategori vin – selv om det er i ferd med å endre seg.

Riesling er min favorittdrue. Ingen andre druer leverer kvalitet i så mange stilarter og så mange prisklasser. Pinot noir er en annen favoritt, men pinoten krever større investeringer for å levere på samme nivå, og selv om jeg nok vil påstå pinot på sitt aller beste når høyder – i Burgund – ingen andre gjør så er den ikke like allsidig som riesling. Der en helt vanlig riesling trocken fra en god produsent så godt som alltid er god – og koster under 200 kroner – er det slitsomt stor spredning i kvaliteten på forskjellige Bourgogne pinot noir. Ingen av de gode koster under 300 heller.

Alt dette leder meg til en annen undervurdert produsent. Selv oppdaget jeg dem sent via en vinkelnerkompis, men siden da har det blitt en god del flasker. Spesielt synes jeg de er sterke på kabinetter og feinherber, altså viner med litt restsødme. En fantastisk vin til en meget hyggelig pris er deres Riesling Alte Reben.

Maximin Grunhäuser Riesling Alte Reben 2016

Litt anis og mango, sitron, grønne epler og litt mynte. Kanskje jeg blander mynte og anis? Ingen merkbar utvikling på nesen, men åpen og innbydende.

Enormt intenst anslag, høy syre, sødmen kommer snikende like bak. Slank og lett vin i munnen, men med flott smaksintensitet.

Veldig flott lengde og konsentrasjon, en vin som kommer til å blomstre de neste ti årene.

Min kjære kompis beskrev kabinettene herfra som fjellvann, og det er en god beskrivelse. Sjeldent forfriskende viner, og dette må kunne sies å være utrolig mye vin for pengene til godt under 300 kroner.

Mer riesling

For de som ønsker å lære mer om riesling og ikke vet hvor de skal begynne kan jeg så absolutt anbefale Heines artikkel 32 Viner for å bedre forstå riesling.

Leave a Reply