Syndig god cinsault

Når jeg velger med Sør-Afrika blir det oftere det moderne Swartland enn det mer tradisjonelle Stellenbosch – men ingen regel uten unntak. Driefontein/Longridge er en biodynamisk produsent nettopp i Stellenbosch. Strikt praksis og organisering av vinmarksarbeidet gir mening både økonomisk og kvalitetsmessig, sier produsenten selv, og viser til at de får næring til jorda både fra frittgående gjess de har på området og tang og tare fra sjøen i nærheten. I kjelleren går de også for en minimalistisk tilnærming. Ingen klaring, ingen filtrering, ingen industriell gjær.

Die Plek 2019

Die Plek er en enkeltmarksvin laget på druen cinsault i overraskende elegant stil. Druen er mest brukt i blend både i Frankrike og Sør-Afrika, men det kommer nå stadig flere viner på cinsault alene, som ikke bærer det rustikke og nokså lite strukturerte preget som før gjorde at de fleste syntes den gjorde seg best godt maskert av for eksempel grenache og syrah.

Vinen er rubinrød og krystallklar. Det elegante ytre slås ikke ihjel, men akkompagneres av en røklukt, krydder og moden frukt. I munnen har den fortsatt et nesten støvete preg, likevel leskende og elegant. Lett modne bær, roiboos og salvie. Finslepne tanniner og en frisk, lang avslutning.

Vi nærmer oss 400 kroner, men for deg som liker topp kvalitet fra Sør-Afrika, er dette et blinkskudd. Det er også veldig positivt at den finnes i basis slik at du ikke trenger å bestille. Et alternativ kan være van Loggerenbergs Geronimo til i underkant av 300 kroner. Kun på to pol i Oslo for øyeblikket, men forhåpentligvis snart tilbake i bestillingsutvalget med neste årgang.

Geronimo 2018 fra van Loggerenberg

Leave a Reply