6. etappe – Troyes: Montgueux

Tour de France’ 6. etappe har sin målgang i småbyen Troyes i Champagne, like ved der hvor Jacques Lassaigne holder til. Byen ligger i den delen av Champagne som heter Aube, helt sør i Champagne. Aube ble i sin tid utelatt fra Champagne under oppbygningen av det franske vinlovsystemet AOC, eller Appelation d’Origine Controlée. Dette førte til så store protester at det nesten ble borgerkrig, da området sendte avgårde en bondehær bestående av 7000 mann for å protestere mot avgjørelsen. Som svar på høygaflene måtte de franske myndighetene kalle ut forsvaret.

Aube ble innlemmet i Champagne igjen, men diskusjonene rundt hvor druene som brukes til å lage denne edle drikken kan komme fra har versert helt siden da. Interesseorganisasjonen for Champagne er kanskje den synligste i vinverden. De saksøker alt og alle som bruker navnet utenfor distriktet. Det er faktisk og grunnen til at det heter brus med fruktsmak, og ikke Champagnebrus lenger.

Champagne er delt opp i 3 cruer. Her er det nok mest den historiske kvaliteten som gjelder for hvilke vinmarker som har blitt tildelt de forskjellige kvalitetsbetegnelsene. Grand Cru ga 100% av en hvert år fastsatt kilopris for druene. Premier Cru ga mellom 99% og 90% og den siste betegnelsen autre Cru (andre cru’er) ga minimum 80% og inntil 90% av denne prisen – hvor Montgueux er på det laveste prispunktet. Hele Aube er regnet som autre Cru.

Grenser ikke til andre vinproduserende kommuner

_MG_7136

Den beste vinmarken utenfor Troyes tilhører landsbyen Montgueux, rett vest for hvor

sykkelheltene våre triller i mål. Litt uvanlig for vinkommuner, grenser ikke kommunen Montgueux til noen andre vinproduserende kommuner. Det andre som er spesielt med kommunen, er at den i motsetning til nesten hele resten av Aube, produserer Chardonnay heller enn Pinot.

Her lager den smått legendariske produsenten Jacques Lassaigne sine viner, under ledelse av Emmanuel Lassaigne. Han lager for det meste Champagne på chardonnay, men óg én pinotdominert cuvée samt stille både coteaux champenois og chardonnay. Fyren har 4,7 hektar selv, og kjøper litt fra naboene sine. Han tilsetter lite eller ingen svovel og han er en av svært få som ikke fryser toppen av flasken før han degorsjerer.

Jacques Lassaigne Les Vignes de Montgueux Blanc de Blancs NV

jacques-lassaigne-extra-brut-vinges-des-montegueaux

Fargen er lys strågul, og boblene er det ingen ting å si på. På lukt er vinen dominert av grønne og gule epler, syrlige sådan. Det kommer frem et kalkpreg med noe lufting i glasset. Smaksmessig er dette stramt, tørt og syrlig, og har fellestrekk med stilen fra Côte de Blancs. Fine toner av eple og sitron dominerer, men også her kommer kalkpreget snikende. En pen Champagne som nok vil vinne på noe lagring for å få frem mer dybde. Laget på 100% chardonnay.

Quiz: Hva heter den nordligste av de Champagneproduserende kommunene i Marnes?

Leave a Reply