God vin til pinnekjøtt

Jeg skal ikke ta den store diskusjonen urøkt versus røkt pinnekjøtt – selv om vi nok alle egentlig er enige om at det er det urøkte pinnekjøttet som gjelder. Min oppgave i denne artikkelen er å fortelle deg hvilken vin du skal drikke til det urøkte pinnekjøttet. 

Vinen blir bedre når du lufter den. Les hvorfor her!

Bare for å gjøre det unna med en gang: selvfølgelig både kan og bør du drikke øl og akevitt til pinnekjøttet heller enn vin. Spesielt juleølet har sødmen som skal til for å beholde litt egensmak i det henimot sadistisk dominerende miljøet som finnes på din typiske vestlandske juletallerken og spriten er grei å ha for å utsette magevondet som den nokså brutale maten på et eller annet tidspunkt kommer til å utøve på magen din. 

Det er når du – på tross av at du velger å spise noe som ellers i året blir brukt til hundemat – anser deg for å være gastronomisk forhøyet over den gemene hop, eller har glutenallergi eller “glutenallergi” at du trenger min hjelp. 

Bare én saliggjørende vinstil

I virkeligheten er det bare én vinstil som er ordentlig saliggjørende når den drikkes sammen med pinnekjøttet. Det er halvtørr riesling med alder. I bestillingsutvalget er det ikke mye å velge mellom. Kanskje finner du noe på ditt lokale spesialpol – eller i kjelleren til en gammel tante. Alternativ nummer 2 er at du kjøper ung halvtørr riesling. Det er ikke like bra, men duger. De foregående tipsene fungerer også til røkt pinnekjøtt (ikke at jeg har smakt det). 

Hvis du av en eller annen grunn skulle være handicapet på en slik måte at du ikke kan drikke riesling, er formelen for å finne viner til det urøkte pinnekjøttet slik: vinen bør ha god syre for å hamle opp med de store mengdene fett på tallerkenen. Den bør være hvit. Finnes viner med alder bør man velge dem, og spesielt for røde viner er det et krav om at vinen skal ha alder for at den skal være en god paring (dette har med umami å gjøre). 

Hipsterjuice

Den velvillige hipster vil kanskje argumentere for oransjevin til julematen. Oransjevin går jo til alt. Det er sant, bortsett fra til Jesus. Da må man velge litt mer tradisjonelt. Hvis du ikke føler deg spesielt kristen er de sørafrikanske oransje ofte ganske bra til den tørkede sauen.

Champagne går til alt

Champagne er heller ikke helt feil. Vinen har bobler til å rense vekk det overivrige fettet – og den har umami fra den utvidede kontakten med gjæren i flasken. Forhåpentligvis har vinen du velger også godt med utviklingskarakter.

Hadde jeg fått velge, hadde jeg nok til den vinen ha valgt retten Caj à Sarcophage fra Babettes Gjestebud. Vaktelen fylles med foie gras og trøffel og bakes inn i en sarkofag av butterdeig. Og velge – det kan jeg jo! 

Likte du denne artikkelen? Følg oss gjerne på Facebook!

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg. Påkravde felt er merka *