Det store Valget 2023 er overhengende. Valgkampen utarter utenfor vinduet mitt i skrivende stund. Hva skal en stakkars velger gjøre?
Det er ymse hva norske velgene legger til grunn for sitt valg. Noen er mest opptatt av noen enkeltsaker som berører dem i hverdagen og vil stemme på det partiet som fronter dét. Noen er mer opptatt av helheten, og tenker mest på hva som er den riktige retningen å gå for samfunnet. Noen stemmer ut fra en ideologisk ryggrad, noen har religion. Noen stemmer ut fra trynefaktor, hvem de liker og hvem de ikke tåler trynet på, mens andre praktiserer taktisk stemmegivning.
I valget 2023 er det helse som er den viktigste saken for velgerne, med skatter og avgifter på 2. plass og eldreomsorg på 3. plass, i følge en undersøkelse som Norstat har gjort for Aftenposten. Bak disse ligger et liggende åttetall av store og bittesmå saker som er viktige for mer eller mindre vanlige folk.
Her i Nattverden er vi opptatt av vin, og tenkte derfor at vi skulle gjøre en vinøs vri på valgkampdekningen ved å utrede hvilke viner politikerne velger. Vi har kontaktet alle førstekandidatene i de store byene: Bergen, Stavanger, Trondheim og Oslo. Spørsmålet vi stilte var: Hva er din beste vinanbefaling?
Christine B. Meyer – Bergen Høyre
Jeg kommer gjerne med en anbefaling til Nattverden og det er Vajra Barbera d’Alba eller i det hele tatt vin fra Varja om det så også er Barolo Chinato (fantastisk som aperitif til jul) eller Moscato d´Asti eller noen andre av Varjas utmerkede rødviner.
Victor (min mann) og jeg var på kombinert ski og vinferie i Italia like før Vinter-OL i Torino 2006. Vi bodde i Pinerolo nær OL-byen på en tidligere silkefarm og avtalen mellom oss var at vi annenhver dag skulle dra på ski og annenhver dag utforske Albas vindistrikt. På en av våre vinturer datt vi over skiltet til den kjente vinprodusenten Vajra. Vi var de eneste besøkende, dette var tross alt helt utenom sesongen i januar, men vi ble mottatt som konger. Ikke fordi vi var vi, men fordi Varja er en stor leverandør til det norske vinmonopolet. Vi fikk omvisning og rask opplæring i de ulike vinenes fortreffeligheter før turen gikk til vinsmaking i et lyst, innbydende rom med hvite duker og rad på rad av fantastiske viner. Når jeg drikker Vajra i dag tas jeg fortsatt tilbake i akkurat det rommet og Vajra er fortsatt favoritten i vårt hjem.
- G.D. Vajra hjemmeside
- Håvard har smakt en kul nebbiolo fra Vajra her.
- Bergen Høyre
Dagny Sunnanå Hausken, Senterpartiet i Stavanger
Kjekt med litt alternativ valgkamp 😊
Jeg er glad i vin og liker det meste bare den ikke er for søt. Jeg tar gjerne et glass hvitvin, rosevin eller rødvin. Mitt problem er at jeg aldri kan huske navnet på den vinen jeg drikker. Jeg husker Masi og liker den.
Eirik Faret Sakariassen, Stavanger SV
Jeg har fått veldig sansen for Casa Cavallo, som jeg kom over litt tilfeldig på en ferietur i Finnmark. Vi kjøpte den inn og nøt den til god mat. Det er en fruktig rødvin, som nok er det jeg liker aller best. Noen ganger har man veldig flaks, men dette kjøpet skyldtes nok at Vinmonopolet har veldig dyktige ansatte, uansett hvor i Norge man reiser.
- Casa Cavallo produseres av Cerester
- Stavanger SV
Elin Marie Andreassen, Trondheim FrP
Det tryggeste er å anbefale noe som kan brukes til alt eller nytes alene. En av mine favoritter er A. D. Coutelas sin Louis Victor Solera Brut. Der får du flere årganger i samme flaske, med en frisk duft og smak av epler, og rikelig med bobler. Den har kanskje ikke en pris du vil betale til hverdagsbruk, men til kompleks og fyldig champagne å være, så er 429 kroner et røverkjøp, om du spør meg.
Ellers synes jeg Le Cedre de Beyrouth fra Bekaadalen er en fin rødvin til oksekjøtt, for eksempel boeuf bourguignon. Det er ikke akkurat dampende harem, men passende mengde mørke bær og krydder. 160 kroner er også en veldig fin pris!
Når det gjelder hvitvin, har jeg blitt stor fan av Kloster Eberbach Steinberger Riesling Trocken, som finnes i 2021-årgang på Vinmonopolet nå. En frisk og syrlig hvitvin fra Rheingau, som koster 234 kroner.
Hallstein Bjercke, Oslo Venstre
Jeg elsker god vin og kunne anbefalt både hvite og rosa favoritter, men går for rød denne gangen. Min anbefaling er Siciliansk rødvin og druen Nero d’Avola. Favoritten er Planetas Santa Cecilia, men den tror jeg ikke du får kjøpt i Norge. På Gardermoen får du derimot tak i «lillesøsteren» Planeta Plumbago. Den er ikke like god, men en veldig hyggelig pris gjør den til et svært godt kjøp.
Det var selvfølgelig en sommerferie til Sicilia for noen år tilbake som gjorde meg særlig begeistret for disse vinene.
Kent Ranum, Trondheim Høyre
Jeg har vært to ganger i St. Emilion i Bordeaux i Frankrike og sender herved mitt tips: Chateau Simard 2011, Saint-Emilion Grand Cru, kr. 289,90
Dette er en rødvin fra det berømte vinområdet Saint-Emilion, som ble satt på UNESCOs verdensarvliste i 1999, som det første vindistriktet i verden.
Vingården ble etablert på 1700-tallet og er i dag eiet av Vauthier-familien som også eier Chateau Ausone, regnet som den beste vinprodusenten I Saint-Emilion.
Simard 2011 er tilgjengelig på de fleste pol i hele Norge, og er unik i den den forstand at den er ferdig lagret på slottet og kan nytes nå uten å måtte lagres videre i mange år.
Vinen har en tiltalende duft av hvite blomster, moden rød frukt og sedertre. Veldig tiltalende smak av moden rød frukt, myke tanninen og krydder. Mye vin for pengene og en utmerket vin til retter av lam.
Mailiss Solheim-Åkerblom, Rødt Bergen
Jeg liker helst rødvinen min gratis og alkoholfri, servert med en god oblat. Høyner du med en real nattverd, får vi også fylt på det sosiale og åndelige behovet. (Red. anm.: Mailiss er utdannet teolog.) Utover det har jeg en gane for mallorkinsk merlot, og enhver pinot noir.
- Vi finner dessverre ingen endrueviner på merlot fra Mallorca på Vinmonopolet, men her er tre mallorkanere med merlot i miksen.
- Nattverdens guide til: 25 viner for bedre å forstå pinot noir
- Rødt Bergen
Mette Vabø, Stavanger Venstre
Her kommer min beste vinanbefaling: Noble Vines 667 Pinot Noir 2021.
Dette er en veldig god vin som passer godt å drikke for seg selv, men også sammen med mat. Jeg liker den godt sammen med pizza. Tidligere drakk jeg mest hvitvin, men da jeg traff samboeren min og han likte best rødvin begynte vi å utforske rødviner sammen. Dette er vårt desiderte favoritt, den kan nytes i sofakroken, til et måltid eller i godt selskap. Det er en vin som er lett å like, akkurat som Venstre.
Mona Berger, Trondheim SV
Min anbefaling er denne: Mommessin Beaujolais-Villages 2022. Den koster 179 kr flaska.
Alltid vært glad i den ettersmaken som mange av Beaujolais-vinene har. Denne synes jeg passa ekstra godt som rødvin på sommeren, veldig frisk og med mye bærsmak. Jeg serverte den kald til en gjeng fine folk til bursdagen min i juni. Da som drikke til langtidsstekt lammelår og en slags gresk salat. Supergodt!
- Linn har drukket masse Beaujolais-Villages her
- Trondheim SV
Morten Edvardsen, Oslo Senterparti
Vi var på ferie i Malaga, og på en restaurant spurte vi kelneren om han hadde en god lokal vin å anbefale. Han sa at «det har jeg, og det er faktisk verdens beste rødvin». Den bestilte vi, og den var virkelig god! Ikke nok med det, men kelneren kjente produsenten og anbefalte oss å ta en tur. Vi hørte på han da også. I glohete Andalucía ligger en relativt ny vingård i en bratt fjellside tusen meter over havet. Hyggelige Pilar viste oss rundt og holdt vinsmaking. Når man har vært hos produsenten blir man fort partisk, men her er Vivino helt enig på at vi snakker om eksepsjonell god rødvin. Jeg er ikke så god på smaksbeskrivelser men den er så utrolig rik og kompleks, en hel verden som åpner seg i nesa og på tunga med bær og vanilje og eik og og tobakk og ja, nam!
- Bodegas Ramos-Paul
- Vinen er beklageligvis ikke tilgjengelig på Vinmonopolet
- En annen god vin fra Andalucía er Ortega Kinki 2019
- Oslo Senterparti
Per-Arne Larsen, Bergen Venstre
Siden jeg allerede har delt mine rosévinanbefalinger med Nattverdens lesere, går min anbefaling i dag til en livsbejaende boblevin til hverdags.
«Kom, fort, jeg kjenner smaken av stjernene». Etter sigende skal dette være det Dom Pérignon sa da han laget den første musserende vinen. Som mye annet i valgkampen er dette en god historie, men feil. Siden Dom Perignons oppgave var å kvitte seg med de hersens boblene i Champagne, er hans ettermæle som Champagnens far like fortjent som om Trym Aafløy står igjen som Bybanens redningsmann. I motsetning til bompengepartiet fikk likevel Dom Perignon utrettet veldig mye. Men musserende vin kan vi minst skrive tilbake til hundre år før, til 1531. Til klosteret Saint-Hilaire i Limoux. Antagelig besøkt av Perignon selv på sin vei til og fra Santiago de Compostela. Kanskje jeg nå er litt pirkete på hvem som skal krediteres hva, men så er Venstre også partiet bak religionsfrihet, 8-timersdag, jernbaneutbyggingen, norsk skriftspråk, velferdsstaten og trepartssamarbeidet, parlamentarisme, barnelovene og offentlig råderett over naturressursene. Så la rett være rett, ta et glass Cremant de Limoux og skål for de som både går foran og ser fremover! J. Laurens har en fin, enkel og deilig cremant i basisutvalget: Les Graimenous.
(Året 1531 er et ellers veldig viktig år i norsk alkoholhistorie. Dette var nemlig året danskekongen Christian den andres mann i Bergenhus, Eske Bille, sendte norges første flaske med Akevitt nordover til erkebiskop Olav Engelbrektsson i Nidaros. Det er her Bergens-akevitten stammer fra. Mens det gikk bra med munkene og katolisismen i syd-europa, og deres alkohol dannet grunnlaget for store vinimperier, fest og allsang. Gikk det verre med Olav Engelbrektsson og Norge. Kun noen år etter flasken ble sendt, var reformasjonen et faktum, Olav Engelbrektsson hadde flyktet landet og Norge gikk for fullt inn i 400-årsnatten under dansk styre.)
Roald Arentz, Rødt Trondheim
Mi anbefaling er den kroatiske oransjevinen Veralda Malavzija Dorata 2019. Vin fra Øst-Europa fortjener mer oppmerksomhet, spesielt med tanke på at Georgia er verdens eldste vinland. Vinmonopolet har også god oransjevin fra Georgia, men denne kroaten synes jeg gir veldig mye for pengene (kr 319,90), og passer til både sjømat, ost, lyst kjøtt og på terassen.
Den har også en lillebror (Veralda AMBRA 2019, kr 219,90) som er god, og som kan være grei å ha på lur om man er i godt selskap og får lyst på ei flaske til.
Sara Mauland, Rødt Stavanger
Min preferanse for vin endrer seg litt med årstiden, men i Rødt er vi selvfølgelig svake for røde viner, og vi er ikke vinsnobber, det må være en ok pris og vin som er drikkeklar her og nå.
Mitt tips akkurat nå er derfor rødvinen Children of the Revolution fra Australia. Den har en fin etikett (jeg pleier ikke å ha en plan når jeg går på polet og jeg glemmer alltid hva den vinen jeg kjøpte sist het, så etiketter som skiller seg ut hjelper meg veldig), den er lettdrikkelig, den er vegansk og den inviterer deg til å bli med på revolusjonen. Så da passer den vel fint som anbefaling fra en politiker fra et parti som fortsatt kaller seg for revolusjonært.
Jeg er glad i vin i mange former. Ikke så nøye på det og liker kun unntaksvis å bruke mye penger på en god vin.
Sissel Knutsen Hegdal, Stavanger Høyre
Vinanbefaling: Zenato Valpolicella Superiore Ripassa
Dette er en vin som har fulgt min mann og meg, helt fra vi møttes for mer enn 30 år siden og den er den dag i da det vi kaller for «Husets vin» hjemme hos oss. Den blir hentet frem både en rolig lørdagskveld, og også til pinnekjøttmiddagen på julaften. Nå er også våre tre barn blitt voksne og kan nyte et glass vin, og det er heller ikke tvil hos barna hva som er husets vin når de kommer hjem på besøk. Vinen er behagelig balansert og med god sødme, ikke for kraftig men likevel passe fyldig. Og den egner seg like godt til mat som uten. Det beste er likevel alle minnene og trivelige samlingene rundt middagsbordet hjemme hos oss, som er knyttet til denne spesielle vinen.
Sunniva Holmås Eidsvoll, Oslo SV
Da foreldrene mine var nygifte, barnløse og jobbet som lærere sa de opp jobbene sine på skolen og brukte to måneder i sommerferien til å jobbe ved samlebåndet på Nora fabrikker for å spare opp penger. Så sa de opp leiligheten, solgte det de eide og pakket resten i en liten Citroën og kjørte til Kammern i Kamptal i Østerrike. Der fikk de sesongarbeid på en familiedrevet vingård og deltok i innhøsting og vintapping. Familien het Hirsch og de ble gode venner med sønnen på gården og det utviklet seg til et livslangt vennskap. I over 40 år har familien min holdt kontakten med familien Hirsch. Jeg har selv fått være med på innhøsting av druer. Hirsch lager mye god vin og har nå flere som selges på polet i Norge. Min favoritt er Hirsch Heiligenstein Riesling. Den er tørr og god og er en favoritt til reker eller bare til et glass fredagskveld.
Thor Haakon Bakke, Bergen MDG
Jeg er heldig som har drukket mye god vin gjennom livet, men kun en gang har jeg drukket hvitvin kjølt ned i en fjellbekk. I sommer var jeg og kjæresten på tur til Finse, med i sekken var, blant annet, en flaske Terras Gauda O Rosal 2021 jeg plukket opp fra et tilfeldig pol.
En lokaljournalist fra Bergenstraktene, Ronny fra Bygdanytt, hadde skrytt vinen opp i skyene da vi diskuterte vin laget på albariño-druen (etter et intervju om parkeringsavgifter på kjøpesentre). Så da vin møtte blikk på pol ble det et kjøp.
Vinen smakte nok ekstra godt siden den røk nedpå etter en tur, og ekstra ekstra godt fordi den lå til avkjøling i noen av verdens vakreste omgivelser.
Dufter av eple og litt sitrus. Smaken er større enn man tror, den er overraskende saftig og smakfull, og ganske så balansert.
Rett og slett snop og veldig god stemning.
Vil anta den er knallgod til sjømat, men fungerer utmerket som drikkevin i godt selskap! Nyt!
Og med dette gjenstår det bare å ønske våre lesere et godt valg!
Ein tanke på “Vinvalget 2023 – Politikernes beste vintips”