Zeltinger Sonnenuhr

Zeltinger Sonnenuhr

Noen mennesker sliter med å bestemme seg. Markus Molitor ser ut til å være en slik person. I stedet for å lage én vin fra Zeltinger Sonnenuhr, eller tre for den saks skyld, én strålende berømt vin og kanskje en cuvee fra de eldste stokkene midt i marken, og muligens en søt siden vi snakker om riesling, så lager man seks, syv, eller åtte.

“Her er druene ordentlig gode nå, skal vi høste? Ja, det gjør vi, så lager vi en kabinett. Kanskje gjærer vi deler av den tørr og lager en tørr kabinett. Hva med en tørr, en gammeldags fruktig og en feinherb? Ja! Så moro!”

Sånn går kanskje dagene, og før de vet ordet av det går de tom for fat og tanker fordi de har så mange cuveer at de selv antageligvis ikke husker alle. I andre enden står det en kunde og lurer på hva det går i. Hva skal man kjøpe? Hva er det med alle asteriskene og de forskjellige fargene på flaskehalsene?

Siden Nattverden fikk en invitasjon til å være med på en smaking med Markus Molitor og deres Zeltinger Sonnenuhr i 2018-årgangen skal jeg forsøke å bidra til noe klarhet. Helt klart blir det ikke. Det er over 60 viner fra markus Molitor på Vinmonopolet i skrivende stund og jeg smakte kun vinene fra én av hans marker. Bare der er det åtte viner tilgjengelig fra en og samme årgang. Det er ikke lett, men det er godt. Det skal de ha.

For den vitelystne er det verdt å nevne at Håvard tidligere skrev en veldig fin sak om Markus Molitor tørre viner i 2016-årgangen. Han har mer bakgrunnstoff om produsenten der.

Zeltinger Sonnenuhr, tørre viner

Smakingen ble gjort på nett sammen med Daniel Kiowski, eksportmanager for Markus Molitor. Vi smakte først de tørre vinene. De har hvit etikett i halsen og på norske etiketter får de også ordet “tørr”. De har normalt rundt 10 gram restsukker, men smaker tørt. I hvert fall i følge produsenten.

Zeltinger Sonnenuhr Riesling Kabinett Tørr – Fuder 6 2018
Aromatisk riesling med litt tropiske trekk av ananas og litchi, noe blomster og sitrus. Mer appelsin og yuzu enn sitron. Bredt, fyldig anslag. God konsentrasjon i frukten. Frisk, om enn ikke overveldende syre. Smaker som den lukter og avslutter tørt med en ru utgang. God lengde og en ganske flott vin.
265,-

Zeltinger Sonneuhr Riesling Spätlese Tørr 2018
Lukter modent sitronskall i solen. Noe tropisk også. Korianderfrø.
Mykt, bredt anslag. Behagelig syre. Betydelig roligere i munnen enn kabinetten. God lengde, men en anelse hul i utgangen. Avslutter tørt, men mangler litt struktur.
270,-

Zeltinger Sonnenuhr Riesling Auslese Tørr** 2018
Ananas og sitronskall på nesen her. Noe floral, men litt lukket. Kraftig, bredt anslag. Dyp og kraftig frukt med høy intensitet. Lang. Avslutter med et distinkt saltpreg. Dette må jeg nesten si er enorm vin. Flott riesling!
430,-

Zeltinger Sonnenuhr Riesling Auslese Tørr*** 2017
Veldig annerledes enn de andre. Noe reduksjon med røykpreg. Hvite blomster og krydder på nesen. Intenst, friskt anslag. Lysere og mer sitruspreget i munnen. Som å knaske på sitronskall mens du lukter på mapo. Enorm intensitet og dirrende syre. Avslutter knusktørt og friskt. Ru konsistens. Utrolig flott riesling.
640,-

Jeg fikk ved en feiltakelse 2017 av denne vinen der de andre hadde 2018. Årgangen kom tydelig frem og som rieslingelsker og syrefrik var dette virkelig en vin for meg. Riesling med kompleksitet, dyp frukt OG tydelig friskhet er innertier i min bok.

Zeltinger Sonnenuhr, ikke-tørre viner

Disse vinene har grønne kapsler eller gullkapsler. De grønne tilsier halvtørre viner med sukker fra 12-40 gram og gullkapslene er viner etter prädikat-systemet.

Zeltinger Sonnenuhr Riesling Auslese Feinherb *** 2018
Moden frukt på nesen, ananas og fersken dominerer. Mykt og sjarmerende anslag. Flott konsentrasjon. Noe tropisk i karakter med fersken i front. Myk munnfølelse, tørr utgang og god lengde.
740,-

Zeltinger Sonnenuhr Riesling Spätlese 2018
Noe reduksjon i form av krutt. Lukter ellers hvite blomster, ananas og sitron. Bredt, konsentrert anslag. Mango og ananas med lime og sitron. Ikke ulikt en mangosalsa. God fylde og konsentrasjon i munnen. Lang med en avslutning på grensen til tørr. Pent balansert.
248,-

Zeltinger Sonnenuhr Riesling Auslese ** 2018
Lett reduktiv. Akasieblomster, sitrus, fersken og aprikos på nesen. Bredt, kraftig anslag med god fylde. Søt med god, om enn ikke direkte syrlig friskhet. Flott fylde og lengde. Moderat sødme i utgangen. Antageligvis en vin som får bedre balanse om 10-15 år når sødmen er bedre integrert.
410,-

Zeltinger Sonnenuhr Riesling Auslese *** 2018
Lukter honning, aprikos, blomster og korianderfrø. Bredt, enormt og rikt anslag. Voldsom konsentrasjon med stor fylde og kraft ut i kurven. Veldig lang og avslutter nokså søtt. Mangler litt friskhet for å balansere vinen etter min mening, men konsentrasjonen lover et langt og vakkert liv i kjelleren. La ligge 15-20 år før du åpner de.
725,-

Hvis jeg skal konkludere med noe er det kort og godt at 2018 er en fruktig, fyldig årgang for denne marken og at alle vinene er varierende grad av gode. For meg skiller de tørre toppvinene seg ut positivt. Selv om prisen har økt nokså mye på den dyreste i det siste forsvarer den fortsatt prisen sammenlignet med viner av samme kaliber andre steder i verden. Dessuten, hvor mange viner får du kjøpt på egne rotstokker? Aller best kjøp, dog, er antageligvis Fuder 6. Det er virkelig en flott vin til prisen.

Ein tanke på “Zeltinger Sonnenuhr

Leave a Reply