Bryggesøndag på Kronstad

Søndag er bryggedag hos de erfarne hjemmebryggerne Håvard Eggestøl og Anders Parmann. Det er sol i Bergen, bryggerne har alt holdt på noen timer når jeg ankommer og på terrassen koker det allerede.

Interessen for hjemmebrygging har eksplodert de siste årene. Det er over 50.000 hjemmebryggere i Norge. I dag har jeg fått lov å være med på bryggedag hos biologistipendiaten Eggestøl og juristen Parmann som begge har brygget hver for seg i flere år, og har i de siste årene brygget sammen under navnet Eggemann. I dag har de viet søndagen fullt og helt til bryggingen. Det skal flaskes forrige batch og brygges to nye 50 liters høstøl; en bitter utgave av 7 Fjells The Donald og en søt stout.

_mg_7130

“Vi lager en ekstra bitter utgave av The Donald, som blir passende når den er klar til valgnatten 8.november.” kommer det fra de to bryggerne som humoristisk hinter til USA-valget.

Når The Donald er på plass i gjæringskarene er det på tide med lunsj, og hva er vel mer høstlig enn en varm betasuppe med et glass sort ipa? Anders tapper tre glass fra sitt egendesignede tappetårn, fult integrert i bokhyllen. Her er det både kjølelement, CO2-fat og plass til 4 ulike øl rett under Hamsuns samlede fra 1934.

_mg_7124Med Anders hund, Kamerat, godt fornøyd med et bein, sitter praten løst om ulike maltsorter, gjærtyper og selvplukk av humle funnet i byfjellene. De planlegger å teste ut egen humle med tid og stunder. I hyllene står det rekker med norske og engelske bøker om tradisjonell ølbrygging både til inspirasjon og mikrobiologiske referanser.

 

“For meg er planlegging og fokus på detaljene som er viktig!” sier doktorgradsstipendiaten Håvard.

Lukten av mørk vørtel strømmer inn i stuen fra terrassen når Anders løfter på lokket for å humle den søte stouten. De to håndtverkerne begynner å nærme seg slutten på en lang dag, snart gjenstår kun noen timer med vasking.

Det begynner å bli mørkere denne oktoberdagen når jeg vender nesen hjemover. I posen med meg fra bryggerne har jeg fått med meg fantastisk mesk fra begge bryggene som uten tvil vil bli til både knekkebrød og rundstykker til neste søndagsfrokost. Jeg takker de to bryggerne og Kamerat for en riktig så hyggelig dag og gleder meg til neste gang jeg blir invitert av Eggemann til bryggesøndag på Kronstad.

_mg_7138
Håvard Eggestøl, Kamerat og Anders Parman tar et velfortjent glass etter 10 timer og 100 liter med brygging.

Leave a Reply