Middagselskapet

Det er alltid kjekt å komme på besøk til mormor og morfar. I dag har morfar bursdag og spisebordet er forlenget med et ekstra bord, det er behørig dekket med duker, sølvbestikk og lysestaker. Det står halvannen liter brusflasker langs bordbena og ølflasker på bordet med tilhørende flaskeåpnere. Praten går allerede livlig i rommet blant de femten gjestene som har dukket opp, i sofaen bortenfor.

Mormor og hennes søster holder på å gjøre klar maten i den åpne kjøkkenløsningen. Borte fra sofaen kan jeg se at de flytter seg om en annen i kjøkkenet som linjekokker på stasjonene sine. Morfar sier at vi skal ha blomkålsuppe til forrett og svinesteik til middag, men at mormor hadde blitt litt redd for at det ikke var nok mat, så hun har satt på litt ekstra sosekjøtt hun fant i frysen.

Jeg går bort til kjøkkenet for å se etter om det er noe jeg kan hjelpe til med, og det ser jeg allerede når jeg nærmer meg at det er, for mormor er nesten blind. Dessuten er kjøkkenet fylt til randen av kanskje tjue forskjellige kasseroller som inneholder de til sammen fire ingrediensene blomkålsuppe, kokte poteter, kokte grønnsaker og saus, i et salig virvar. Mye av logistikkjobben her, er å flytte den ene halvfulle kasserollen til en av de fire varmeplatene, flytte en annen av – og sånn går nå dagene.

Mormor protesterer i det jeg vil overta. Hun sier at jeg skal være gjest, og at jeg ikke trenger å jobbe i dag, men jeg sier at ‘det er bare kjekt’. Hun gir seg etter litt obligatorisk krangling.

Jeg begynner å rydde opp. Jeg flytter på ingredienser, forvarmer noen av skålene hun vil at jeg skal bruke til grønnsaker med varmtvann i vasken og lurer på hvordan hun har fått til å ta i bruk tjue kasseroller for femten mennesker. Jeg får raskt ned antallet kasseroller til et fornuftig nivå mens berget av oppvask bare stiger. Maten blir servert, og alle spiser og koser seg, og jeg står igjen med oppvasken.

Det er da jeg tenker to ting: Det ene er at jeg skjønner litt hvorfor mange synes at det er stress å holde selskaper, og spesielt middagsselskaper. Det andre er at jeg kanskje burde kjøpe noen litt større kasseroller til dem til jul.

Leave a Reply