Noe av det fineste fra Argentina

Vinene fra Weinert er ikke fra Bordeaux. Men de smaker nesten slik – argentinsk vin som smaker godt. Veldig godt!

Kvalitet i høysetet

Cavas de Weinert ble etablert på 1970-tallet av Bernardo Weinart. Han overtok og pusset opp en vineiendom anlagt av den spanske immigrantfamilien Otero i 1890-årene. Da hadde eiendommen stått til forfall etter dårlige tider på 1940-tallet. Huset har laget vin siden 1977. I motsetning til mye annen argentinsk vin, er det ikke barrique, men store eikefat på 2000 – 6000L som gjelder. De tilsetter heller ikke den i Argentina å så vanlige eikeflisen i vinene sine. I det hele tatt er det kvaliteten som står i høysetet når vinene til Weinert blir til.

Ønolog Hubert Weber i lagringskjelleren.

– Stilmessig vil jeg si at vi lager klassiske viner innen for bordeaux-stilen, sier Bernardo Weinert. – Vi mener det er viner med mye sjel, med stort lagringspotensiale, og viner som alltid vil tiltale folk.

Stjernevin

Toppvinene til Cavas de Weinert er kalt Estrella, stjerne. Det er viner huset mener er av eksepsjonell kvalitet, og som får lang lagringstid på fat. – Stjernene blir født uten at vi merker det. Det er fat som er langt mer ekspressive enn de andre. Det kan være to tre eller kanskje fem fat – og noen gang bare ett, men vi vet aldri på forhånd, sier Weinert.

Argentinsk vin: Vinmakeren Hubert Weber hos Weinert.
Ønolog Hubert Weber i samtale med den norske importøren.

Hubert Weber, en sveitsisk ønolog, kom til vinhuset som sjefsvinmaker i 1996 – en stilling han fremdeles besitter. Hans filosofi er å la vinplantene streve etter å få nok vann, og begrenser vanningen av plantene – slik at røttene går dypest mulig. Det produseres ca 780.000 flasker av de 40 hektarene vinmark på eiendommen.

Les om Jean Paul Brun og hans fantastiske viner fra Beaujolais!

Vinen gjæres på sement eller på store eikefat, heller enn på ståltank. Videre bestemmes lagringstiden på de store eikefatene etter kvaliteten på vinen. Malbec Estrella 1997 ble lagret hele 12 år på fat før den ble tappet på flaske!

Smaksnotater

Weinert Carrascal 2013 159,90,- BA

Dette må da være et av polets beste kjøp i prisklassen! Laget på malbec, cabernet sauvignon og merlot. Dufter av rabarbara, rips, grønne urter mint, kaffe. I munnen har den medium syre, medim syre, medium fylde, medium tannin. Sødmefull avslutning. 87p. Svært godt kjøp!

Weinert Merlot 2007 

Dufter tomat, røde bør, grønne urter, rips. I munnen, medium syre, medium tannin, medium fylde, avrundet. Noe grønne tannin i avslutningen. 88p

Weinert Merlot 2003 225,- BU

Dufter utviklet, med toner av cedertre, tomat, tomatstilk, tørket rød frukt. I munnen medium+ syre, medium avrundede tannin, medium fylde. Fremdeles frisk syre og god struktur. 88p

Weinert Merlot Estrella 1999 699,- BU

Viser lagringsdyktigheten til argentinsk vin av god kvalitet! Cedertre, kirsebær, plommer, blyantspiss og tørket frukt på duft. I munnen, medium+ syre, medium tannin, medium fylde, svært avrundet. Svært balansert. Svært godt. 92p

Weinert Cabernet Sauvignon 2006 219,90,- BU

Dufter av sopp, cedertre, løksuppe, kaffe, solbær. Sødmefullt anslag, bløte tanniner, med+ syre, svært balansert. 90p

Weinert Cabernet Sauvignon Estrella 1994 871,70,- BU

Cedertre, sopp, solbær, solbærblad, krydder, sødmefullt anslag, bløte tanniner, med+ syre, svært balansert. Syrlig avslutning. Frisk i munnen. 94p

Geir Salvesen skriver om Weinert her.

Weinert Cavas de Weinert 2006 259,90,- BU

Rød paprika, lett solbær, urter, med+ syre, med tannin, med tannin. Syrlig avslutning. Svært bra kjøp! 88p

Weinert Cavas de Weinert 1997 MGM 745,- BU

Cedertre, rød paprika, krydder, med+ syre, med. Tannin, med. Fylde. Syrlig avsl. Mangler noe kompleksitet. 85p

Weinert Malbec 2006 219,90,- BU

Sorte kirsebær, plommer, piss, høy syre, med tannin, med fylde, svært syrlig avslutning. Noe enkel. 83p

Likte du denne artikkelen? Følg oss på Facebook!

Ein tanke på “Noe av det fineste fra Argentina

Leave a Reply