Corsignano Chianti Classico 2016

Toscana er Italias Toscana

Det er lett å komme i det romantiske hjørnet når man tenker på Toscana. Rullende åser, duften av timian og rosmarin i luften. Det historiske suset.

Grovt sett har Toscana tre claim-to-fame-områder, som man sier på nynorsk. De klassiske, og litt kraftigere vinene fra Brunello di Montalcino, som kommer fra vinmarkedet rundt den historiske festningsbyen med samme navn, man har vinene fra Vino Nobile di Montepulciano – som ofte er en tanke mindre kraftige enn førstnevnte, og så Chianti.

Ga renomeet et kakk

Av disse har Chianti på mange måter vært den stygge andungen. De tradisjonelle bastflaskene med innhold av tvilsom kvalitet, og lastebiler fulltanket med vin fra Puglia har gitt områdets renomé et kakk for en hel generasjon. De gamle vinlovene som åpenbart ikke var i takt med tiden, og som fremprovoserte det vi vel kan kalle “supertoscanerbevegelsen” hjalp heller ikke et allerede skadeskutt Chianti med å redde ryktet sitt.

For oss som er glad i vin, er jo dette på mange måter en god ting. Det generelle prisnivået i Chianti er fremdeles lavt. Samtidig finnes det et sjikt av produsenter som leverer jevnt høy kvalitet.

Sjokkerende dårlig på toscansk vin

Vi i Nattverden har vært dårlig, jeg vil si nesten sjokkerende dårlig, på å dekke toscansk vin. Med unntak av en artikkel fra meg fra 2016 hvor jeg skrev om Le Ragnaie i Montalcino, et notat fra Jan Tore fra 2017 om Castell in Villa og en skandaløs artikkel om Brunello di Montalcino fra Håvards hånd, er en anmeldelse av en flaske Jan Tore åpenbart bare kjøpte fordi han likte etiketten den eneste jeg klarer å finne i arkivet. Her må vi løfte oss et par hakk.

Redaktøren med fasit

Vi hadde en diskusjon i redaksjonen hin dagen om hvilke som var våre favorittprodusenter i Chianti Classico (vi har utelatt Riserva og spesialcuveer). Jeg har åpenbart rett i mine vurderinger om hvem som er de beste produsentene i Toscana, ser det ut som at det er litt dissens i gruppen. Jeg har anonymisert listene for å hindre hets. Listene våre ser slik ut:

Heine (fasit): Isole e Olena, Castell in Villa og Caparsa
Redaksjonsmedlem 1: Castell in Villa, Riecine, Montesecundo, Felsina, I Fabri og Fontodi.
Redaksjonsmedlem 2: Castell in Villa, Bibbiano, Scalette

To av redaksjonsmedlemmene har inntil videre unnlatt å svare.

Spøk til side er produsentene som er nevnt over, svært gode alle sammen. Jeg håper at vi skal få snudd oss rundt til å få skrevet om dem alle sammen. I mellomtiden vil jeg gjerne rette oppmerksomheten til en for meg ny produsent, som jeg likte svært godt.

Corsignano Chianti Classico 2016

Kirsebærpreget vin med mørk frukt og begynnende utvikling. Urter i retning av timian, rosmarin. Litt lær og en anelse tjære. Frisk sigar, en antydning stall. En liten antydning av volatile syrer (lim) når vinen åpnes, men det luftes vekk. Syrlig med god struktur gjennom hele smaksbildet, medium fyldig og medium(+) tanniner. Dyp kirsebærtone gjennom hele smaksbildet. Helstøpt Chianti!
282,–
Har du lyst å bli bedre på vin? Heine Johansen har satt sammen e-boken “Vin på ville veier”. Den er en strålende introduksjon til vinens verden. Og best av alt: den oppdateres jevnlig med ny informasjon! Du kan kjøpe den hos Sendowl ved å trykke på knappen under!


2 tankar på “Toscana er Italias Toscana

Leave a Reply