L'Esprit de Chevalier Blanc

Eleganse satt i system

Olivier Bernard på Domaine de Chevalier er et unikum. Ikke bare er han veldig hyggelig, men han lager også en av de beste hvitvinene i verden.

For en del år siden hadde jeg mye å gjøre med Olivier Bernard i form av min stilling som journalist i DN og som del av en vennegjeng i Bergen som sammen arrangerte topp smakinger. Spesielt generøs var Olav Rønneid Hansen som øste viner ut av sin kjeller bare vi andre også tok med en blindvin eller to. 

Vi arrangerte også store smakinger sammen. Olivier Bernard kom ene og alene til Bergen for å være med på to ulike storsmakinger, samtidig som han fikk presentert sine egne viner.

Hjemme hos-smaking

Den smakingen jeg husker best var imidlertid hjemme hos ham selv etter at han hadde arrangert en uke for oss i Pessac-Leognan med nye smakinger hver morgen klokken ti på ulike slott – ca 50 viner hver morgen. Det hele ble avsluttet med en spesialsmaking hvor han inviterte alle slott i området til en gedigen smaking. Alle måtte ta med seg fem viner fra eget slott selv. Alle stilte, bortsett fra to – Chateau Haut-Brion og Chateau La Mission Haut-Brion. 

Olivier Bernard, som tidligere i Bergen, ikke hadde vært redd for å blinde sin egen vin med disse to vinene (det var vi som gjorde det, men han godtok det uten å blunke, sikkert vel vitende om hva som kom til å skje, at vi fant hans vin best av de tre i blindsmaking). På denne smakingen gikk han i egen kjeller og hentet opp fem flasker fra hver av disse to slottene i det som ble regnet som de fem beste årgangene til disse vinene i forrige århundre. Og så valgte han sine fem egne viner i samme årganger. Dristig gjort.

Nytt, halvgammelt og gammelt

Det var mye vin til stede, tilbake til 1. verdenskrig. Mye gammelt og modent og en del unge. De fleste hadde med seg en til to unge årganger og en halvgammel og to gamle viner. Jeg husker ikke helt antallet som deltok men veldig mange slott var representert med sine vinmakere/eiere. Jeg og fotograf Helge Hansen var de eneste «utenforstående» som var til stede på denne fantastiske smakingen.

Det var selvfølgelig god catering. Kvelden ble avrundet med at Bernard åpnet en rekke Vintage Port fra magnum.

Superårgang 2010 og 2017

Siden den gang har jeg elsket hans viner. Den siste superårgangen fra ham som jeg har hatt en rekke flasker av er årgang 2010 som var på salg for tre-fire år siden. Det sto noen viner usolgt på Valckendorf-polet i Bergen i lang tid, jeg plukket med jevne mellomrom. Den var så god at det dessverre allerede er tomt. Den årgangen er for meg ganske nær en 100-poenger og vil trolig være supergod om 30 år pluss også.

Dagens vin er L’Espirit de Chevalier, annenvinen. Det er nesten et under at den er i Basislisten og dermed tilgjengelig på alle store polutsalg i Norge. Prisen er ikke å forakte, 321,20 NOK. Den finnes også til doble prisen i Bestillingsutvalget fra en annen importør.

2017 er et veldig bra år for tørr hvitvin fra Graves spesielt og Bordeaux generelt. Her får de tre klassikerne tett oppunder 100 poeng fra mange anmeldere. De karakteriseres som dype, komplekse med en flott friskhet. Og akkurat det har denne annenvinen også.

L’Esprit de Chevalier Blanc 2017

Domaine de Chevalier
Graves, Frankrike
Kroner 321,20
55 % Sauvignon Blanc, 45 % Semillon. Fin sitrus- og smørkarakter. Med varme og luft kommer noe mandler og blomster. Første dag preges den av fin friskhet og det som britene kaller crispy.  En utrolig god matvin. Dag to er notatet mer mot fyldig, frisk vin med veldig god balanse. Lang ettersmak. En veldig god vin. 90 poeng.

Leave a Reply