Hipp hipp Jura!

Jura er ikke lengre en godt bevart hemmelighet, og prisene er heller slett ikke like hyggelige som for bare fem år siden. I dag må man fort opp i 300 kroner + for en flaske ung Jura. Følger man med på slippene på Vinmonopolet kan man likevel nå og da få med seg en liten perle. Forrige uke dukket Fumey Chatelain fra Arbois opp. En produsent jeg ikke har sett tidligere i Norge, men som har trendet i sosiale medier de siste par årene, kanskje særlig etter at sønnen i huset gradvis har tatt over produksjonen og er i ferd med å konvertere driften av de 17 hektarene vinmarker huset rår over, til økologisk drift.

Arbois Chardonnay 2018

Fargen er klar, med tydelig gulfarge. Det dufter av moden sitron, gult eple og hvite blomster. I munnen godt konsentrert frukt med melon, eple, eplekjerne, og en saltaktig mineralitet som minner litt om ritzkjeks. Flott friskhet som balanserer frukten. Slank, men langt fra radmager med en lett bitter avslutning.

Vinen trengte litt tid i glasset, men til gjengjeld ble det da en storsjarmør det trolig egentlig er best å holde for seg selv. Til 225 kroner, vil jeg tro denne vil få ben å gå på i bestillingsutvalget. Det er vel heller ikke helt utenkelig at en del butikker vil snappe denne opp nokså raskt.

Samtidig med chardonnayen, ble også en pinot noir, en cremant og en vin jaune lansert – alle med hyggelig Jura-prislapp. Etter vårt første møte kan jeg avsløre at de alle nå ligger øverst på min handleliste.

Det gjenstår altså bare å si: Hipp hipp Jura!

PS: Du kan lese mer om Jura på Nattverden her.

Leave a Reply