Hvite druer fra Valencia

En vingård på landet i Sør-Europa, er er en drøm for mange vininteresserte. Å rusle blant druerankene og vente på at druene modnes perfekte, gjerne omkranset av dramatisk natur, perfekt varme på dagen og lett kjølige netter. Kvelder hvor man nyter lokale viner fra små produsenter som etter hvert blir dine venner kan virke forlokkende på noen, mens tanken på arbeidet i marken sent og tidlig, til alle årstider likevel er avskrekkende for mange. Noen lever likevel ut drømmen, og Bruno Murciano, en prisbelømt spansk sommelier og dommer i Decanter World Wine Awards, har etter å ha blitt kåret til Spanias beste sommelier og vært hovedsommelier på Ritz i London tatt steget helt ut. I dag produserer han vin under eget navn, og eier en vingård i Utiel-Requena, et mer eller mindre ubeskrevet blad litt vest for Valencia.

Las Blancas 2018

På vingården, godt opp i høyden har druene en god modning gjennom varme på dagen og fallende temperaturer på natten. Dyrkingen skjer økologisk og druene plukkes manuelt og blir skånsomt behandlet før de ulike druetypene moses og ligger på skallet på lav temperatur et par dager. Halvparten av vinen fermenteres på ståltanker, den andre halvparten på brukte eikefat.

Las Blancas består av en blanding ulike hvite druer (35% Macabeo, 25% Malvasia, 20% Merseguera og 20% Moscatell). Rett fra flasken (eller nærmere bestemt via glasset), dufter den av tropisk steinfrukt og hvite blomster. Intenst fruktig på smak, med god balanse mellom stramhet og raus frukt (steinfrukt, moden sitrus og eple) med innslag av bivoks. Vinen har en lett fedme og en lang avslutning, og er en wow-opplevelse på linje med Herencia Altes’ La Serra som jeg oppdaget for noen år siden. Etter noen dager på åpen flaske, kommer floraliteten enda tydeligere frem.

En virkelig god spansk vin til sympatiske 200 kroner, på noen pol og i bestillingsutvalget. Jeg kan samtidig røpe at samme produsent lager en flott rød vin på Bobal også. L’alegria, heter den..

Leave a Reply