Julie Balagny, En Remont 2016

Dette er ikke historien om rimelige Beaujolais. Inntrykket er heller at den økende populariteten til cru Beaujolais har ført til gode priser de siste årene, og la oss håpe at også vinmakerne får igjen for dette. Til bortimot 400 kroner, finnes det nemlig mye god Beaujolais og andre saftige viner med stedegenhet. Likevel, noen fortalte meg at Julie Balagnys viner er magiske, og det hjelper å tenke på at vinene faktisk blir solgt til 55 dollar i USA for tiden.

Misforstå meg ikke. Jeg er bare middels gjerrig når det gjelder vin. Jeg vet det koster å kjøpe en egen vinmark i indrefileten av Fleurie, cru-landsbyen som byr på kanskje noe av det aller mest elegante og florlette blant Beaujolais topp-områder. Det koster også å høste inn fra hånd fra maskinelt utilgjengelige områder. Man tar en risiko når man går over til økologisk druedyrking – og det er i alle fall ikke fordi det er lettvint man unngår snarveiene i kjelleren, men stoler på eldgamle vinpresser og lagring på gamle fat – og at på til har blitt en hard liner når det gjelder å ikke tilsette svovel. Og akkurat disse prinsippene har «grower-winemaker» (vinverdenens svar på singer-songwriter, vil jeg tro), Julie Balagny, holdt seg til fra den spede start da hun fikk anledning til å kjøpe parsellen En Remont i Fleurie.

En Remont 2016
Skjenket direkte i glass fra flasken dufter det av vill og fruktig,litt typete gamay. Mens det litt ville dufter av og viker for svart og våt stein, er det den klare røde frukten og bringebærdropsen som brer seg utover ganen, saftig og vektløst, lett infiltrert av rose og timian. Avslutningen er saftig og så lang at jeg nesten, men bare nesten, glemmer prisen på nesten to blå flak.

Det er lett å forstå at Julie Balagny i løpet av ti år har opparbeidet seg en egen fanskare som kommer tilbake til hennes viner om alle er like vibrante som denne.

Beaujolais: Julie Balagny En Remont 2016

2 tankar på “Julie Balagny, En Remont 2016

 1. Takk for en velskrevet og fin anmeldelse. Det var så man fikk lyst til å kaste seg over varene. Mitt spørsmål i denne sammenhengen blir dermed: Hva vil du servere til en slik vin – og hva ville du absolutt unngå? Hvilke råvarer er det som fremhever vinens egenart?

  På forhånd takk.

  Graven.

  1. Hei!
   Jeg tenker den er nokså lett i stilen, og at fjærkre eller lyst kjøtt som kalv vil passe bra uten altfor kraftig tilbehør. Sopp tror jeg vil gjøre seg.
   I utgangspunktet tenker jeg noe som ikke er så kraftig på smak at det ikke tar knekken på vinen.

   Kraftigere Beaujolais er det mange som liker tomatiserte retter til.

Leave a Reply