Combier Syrah

Kongevin til bygselpris

Soyakokt kylling på japansk ris

De færreste av oss har ervervet en monetær sareptakrukke hvori vi henter ut de nødvendige midler til ekvipering av ikke-essensielle fødemidler, men må utarbeide et ressursekvilibrium når en allokerer ens hardt tilegnede gasje til husholdningens mange behov.

Således kan det være av substansiell interesse å utarbeide en liste over artikler tilgjengelig i Vinmonopolets utvalg hvis kvalitative verdi avviker fra det vederlaget Vinmonopolet søker, og da i særskilthet i ens egen favør. Undertegnede har med dette i mente utarbeidet de følgende forslag til anskaffelse hvor artiklene er tilgjengelige i skrivende stund, enten via ens apparat for overføring av lyd mellom to parter, eller ved personlig oppmøte i gjeldende forretning:

Frisant Bianco 2019, Il Farneto 170,-
Fruktig og med myke bobler til petnat å være. Perfekt til festen vi ikke har lov å gå på, terrassevin og meget god til middels kraftige retter med fisk, kylling og pasta cacio e pepe – for nevne noe. Flott intensitet i vinen. De har også en rosa og en rød petnat, alle gode. Utmerkede til soyakokt kylling med japansk ris eller en burger.

L’Assemblage Brut, Pertois-Moriset 330,-
Myk og nokså bred i munnen. Flott intensitet og fylde. Lang og med perfekt dosage for syrenivået. 50/50 chardonnay og pinot noir og får det beste av begge leire og er betydelig bedre enn prisen skulle tilsi – til Champagne å være. Flott kjøp. Vi drikker for lite Champagne.

Kein Name Grüner Veltliner Niederösterreich 2019, Ferdinand Mayr 120,-
Kein Name-vinene har blitt et sterkt brand, men i motsetning til rieslingene til samme pris er dette en veldig sterk vin i sitt prissjikt. God, tørr og fruktig uten å by på den store kompleksiteten, men har en bedre intensitet enn jeg forventer. Perfekt å ha stående i kjøleskapet. Litt i risottoen og litt i kokken.

Kein Name Grüner

Les Femelottes Bourgogne Chardonnay 2014, Chavy-Chouet 214,-
Leverer år etter år. En relativt slank, fruktig burgunder med et fint saltpreg. Her er det fete smørpreget nedtonet og de har laget en elegant vin som går til mye av årstidens mat fra fiskegrateng til skive med beurre blanc og sopp.

Claudia’s Quevedo 2018, Vinhos Oscar Queved 250,-
Lett tropisk i frukten, men frisk og intens med sitrus og krydder fra fat bak. Flott intensitet og en hvitvin som spiller på mange av de samme strengene som virkelig gode hvite burgundere, men med andre toner takket være den litt odde drueblandingen av gouveio, rabigato, côdega do larinho og viosinho. En flott, kompleks hvitvin som kler lyst kjøtt og intens sjømat. Perfekt til gratinert hummer og sole meunière!

Pizza Margherita

Chianti Classico Berardenga 2018, Felsina 190,-
Flott frukt, klassisk strukturbalanse mellom syre, tannin og fylde. Alltid et godt kjøp. Står støtt til grillet kjøtt, menchi katsu sando og fettuccine con rigaglie di pollo – eller bare en pizza margherita. Det er noe eget med kombinasjonen mellom chianti og margherita.

Felsina Chianti

Château Fonfroide 2018 130,-
Fruktig og rett frem. Lett leskende rødvin. Jeg kjøpte den for å bruke den i boeuf bourguinon og oppdaget at den var overraskende god. Kommer i en pantbar plastflaske (så 127 kroner uten pant). En slags rød versjon av Kein Name Grüner om enn med noe lavere intensitet, men det nærmeste jeg har kommet i prisklassen.

Spätburgunder 2018, Salwey 218,-
Strålende pinot noir i den elegante, fruktige, transparente kategorien. Har akkurat nok fylde til å legge seg rundt et andebryst og nok frukt til å bære kirsebærsausen. Mye pinot for pengene. Bortsett fra at den kommer fra Tyskland er dette rødvinenes svar på Les Femelottes. Tilgjengelig over alt og et funn. Nesten så man skulle sendt takke-e-post til importøren.

Cabernet Sauvignon 2016, Catena Zapata 195,-
Catena og Weinert er to utrolig sterke produsenter i Argentina som leverer viner som overpresterer til prisen. Denne er rikere og fyldigere enn f.eks Weinert Carrascal, men av og til trenger man litt hedonisme. Den kan for noen bikke over, men for meg legger den seg akkurat på riktig side og er balansert. Dekker behovet for en litt rik rødvin med balansert struktur til kjøttretter og filosofering over hvordan vi havnet her mens regnet hamrer mot ruten.

Carnuntum Rot 2016, Trapl 170,-
Trapl imponerte meg da jeg var på ÖTW-smakingen i fjor og jeg har allerede spurt importøren om de ikke har planer om å ta inn deres Ried Spitzerberg på 100% blaufränkisch. Det har de ikke per dags dato, antageligvis fordi Carnuntum Rot fra samme produsent ikke selger nok. Det er en skandale. En slags blanding av en god, elegant chianti og en intens pinot fra Burgund. Frisk, noe mørkere i frukten enn de kjøligere årgangene i Burgund, men den har fylden og intensiteten til en utmerket bourgogne pinot noir til litt over halve prisen. Frukten er litt mer sur-søt noe som gir meg assosiasjoner til Chianti, men med en mykere struktur. Utrolig god vin til alt fra pasta cacio e pepe til lapskaus på svineknoke. Et funn.

Béla-Jóska 2014, Wachter-Wiesler 200,-
Mørk i frukten, kirsebær og blåbær med litt urter bak, lang, intens og med god struktur fortsatt. Har fått litt modning, men har en del år igjen. Flott vin til strukturerte kjøttretter eller litt fete retter som lasagne bolognese eller fettuccine alfredo. Mye høyere konsentrasjon enn man kan forvente til prisen. Viser frem blaufränkisch på en strålende måte. Burde vært utsolgt for lengst, men hvem husker på Østerrisk rødvin?

Pasta carbonara

Langhe Nebbiolo Pian Delle Mole 2018, Giulia Negri 260,-
Kun én gang tidligere har jeg smakt en langhe nebbiolo til under 300 som jeg syntes nådde dette nivået ferskt. Det var 2013-årgangen av Burlottos langhe nebbiolo. Flott, klokkeklar frukt. Jordbær og bringebær over litt sopp og roser. Som en elegant pommard med litt ekstra struktur, men fortsatt balansert på grunn av den høye intensiteten i frukten. Strålende vin. Drikk den til fett. Pasta carbonara, grillet bistecca eller risotto – for å nevne noe.

Giulia Negri Langhe Nebbiolo

Late Bottled Vintage 2015, Niepoort 235,-
Man kunne i grunn lagt hele den portugisiske portefølgen til Niepoort inn i denne listen. De lager noen utrolig fine viner som ikke er portvin, men nesten hvert eneste år er dette et fantastisk kjøp for oss som liker portvin. Ung er den selvsagt kraftig, søt og strukturert, men med alder blir den elegant, slank og kompleks. Faktisk lagrer LBVene herfra strålende i gode år. 2015 er et slikt år. Legg bort en kasse i 20 år og jeg lover du vil bli overlykkelig over resultatet. 2015 er ikke veldig langt bak den hypede 2017-årgangen. Jeg vil sette LBV 2015 fra Niepoort på kistelisten.

Ein tanke på “Kongevin til bygselpris

Leave a Reply