Riesling har bursdag!

Det blir Korrell Riesling Von Den Grossen Lagen jeg feirer med når jeg skal markere rieslingdruens bursdag i dag!

På grunn av noe som ikke var graviditet, lot jeg være å drikke vin et par måneder i fjor vår. Da jeg plukket opp igjen vinglasset, viste det seg snart at det var riesling jeg hadde samlet mest.

Når man jobber med vin, slik jeg gjør, er det lett å bli blasert. Rett før hele Norge stengte ned 12. mars i fjor, hadde vi hatt 8. årsjubileum på Don Pippo. De som har vært på stedet, vet at det er verdt å feire hvert år man har holdt ut. Det er et usannsynlig sted. På 4 dager arrangerte vi 15 arrangementer på de 29 kvadratmetrene vi har av publikumsområder. Sånn sett traff pandemien greit. Jeg var sliten etter festivalen. Jeg trodde jeg var lei av riesling.

Ekte kjærlighet

Det var tilfeldig at det var riesling jeg drakk da jeg begynte å drikke igjen etter et par måneder uten vin (som forøvrig er et liv det ikke er verdt å leve). Men den følelsen, da vinen passerte mine lepper igjen, det var bare en enkel estateriesling fra Battenfeld-Spanier, men det var ektefølt glede. Det er denne gleden jeg feirer i dag. Og den skal jeg feire med Weingut Korrell Riesling Von Den Grossen Lagen.

Jeg tror faktisk at om jeg kun kunne ha valgt én drue jeg skulle drukket for resten av livet, da hadde det vært riesling. Så får jeg heller ta noen måneders pause innimellom, slik at forelskelsen får blomstre igjen

En blend av druer fra fire jordsmonn

6. generasjons vinbonde Martin Korrell overtok vingården i Bad Kreuznach i Nahe etter faren i 1999. De foredler til sammen 26 hektar med vinmarker rundt i hele Nahe.

Riesling Von Den Grossen Lagen er et spill på den private vinorganisasjonen VDPs kvalitetsoppdeling av vin og vinmarker. I stort følger de det samme systemet som Bourgogne, hvor man har regionale viner, kommuneviner og så premier- og grand cru-vinmarker. Det øverste nivået i VDPs system heter Grosse Lage. Dette oversettes til stor mark, og er en status som kun gis til de aller beste vinmarkene. De tørre vinene får designasjonen Grosses Gewächs eller GG for kort, og det skal kun produseres én slik vin fra hver vinmark. Needless to say så skal ikke viner fra disse markene blandes med hverandre. Til det har de for distinkt karakter.

Korrell er ikke medlem av VDP. Dermed trenger han ikke å følge reglene deres, men vinhuset kan heller ikke bruke de beskyttede uttrykkene som VDP har kopibeskyttet. Siden VDP sannsynligvis ser på det som så grunnleggende usannsynlig at noen skulle ville blande forskjellige Grosse Lage-vinmarker, har de ikke imidlertid ingen beskyttelse for termen Von Den Grossen Lagen, fra de store marker. Der har Korrell sett sitt snitt.

Fire forskjellige vinmarker

Vinen består av 42% druer fra vinmarken Norheimer Kirchheck, hvor det er et skiferjordsmonn, 34% druer fra Schlossböckelheimer in den Felsen og 16% Schlossböckelheimer Königsfels som begge er vinmarker med porphyrisk vulkansk jordsmonn og 8% druer fra Niederhäuser Klamm som er en blanding av de to foregående jordsmonnene.

Korrell Riesling Von Den Grossen Lagen 2018
Nahe, Tyskland Medium+ intens duft preget av modne sitroner, appelsin, aprikos, litchi, gule blomster og en strukturerende tone av steinstøv. I munnen høy- syre, medium- fylde, tørr. Syrlig gjennom hele smaksbildet. God konsentrasjon og lengde. Svært behagelig, balansert vin som beholder en god syrestruktur, selv i den vanskelige 18-årgangen. Du må være glad i det syrlige for virkelig å sette pris på denne vinen, men den er virkelig flott hvis du gjør det! 
264,90 kr
90 poeng

Heine har også skrevet en e-bok om vin. Den passer godt til de som nettopp har begynt å interessere seg for vin, og for de som kan litt.

Ein tanke på “Riesling har bursdag!

Leave a Reply