Lagring for utålmodige, en pinot fra Jura

Det er mye snakk om lagring av vin i grupper for velinvidde vinnerder – som meg selv. For mange av oss består de aller største vinopplevelsene av moden vin, men det er også her mange av de største skuffelsene kommer. Det er svært krevende å gjette når en vin er moden. Ofte drikker vi dem lenge før den når toppen, og noen ganger drikker vi dem for sent. En sekspakning kan fort ende opp med to strålende opplevelser og fire skuffende. Omtrent det samme man kan forvente om man er turist i Bergen. Når ventetiden ofte i tillegg er lang – veldig lang, kan det være vanskelig å motivere seg for å lagre vin. Hvorfor ikke bare drikke dem med en gang?

Her kommer løsningen: det finnes faktisk kompromisser. Viner som ikke krever 10-20 års lagring (ja, vi snakker om deg, Bordeaux), men som når sitt drikkevindu tidlig. Kanskjer med en fire-fem år i kjelleren. Det er overkommelig for mange av oss.

Arbois Pinot Noir 2018, Fumey Chatelain

Litt løv på nesen, stekt sopp, modne jordbær og blomster. En fin blanding av frukt og modne tertiæraromaer.

Har lagt på seg de siste fire årene. Det er ikke bare meg, altså. Det som var en overraskende stram syre i et varmt år, har blitt mykere, og vinen er fyldigere med et klart umamipreg i munnen. Smaker ellers mye som den lukter med modne jordbær og sopp.

Fin lengde, god konsentrasjon, men først og fremst bare en meget pen vin som nå er på topp – etter min gane. Der ungdommelig frukt møter modne aromaer og umami. Taklet en enkel pizza margherita på en svært god måte.

Ser ut til at jeg må kjøpe mer fra disse med tanke på kortvarig lagring og utvikling

Leave a Reply